Moje krokiety nigdy się nie rozpadają. Poznaj mój kulinarny sekret
Dzisiaj chcemy ci zaprezentować przepis na krokiety, które są jednocześnie bardzo puszyste i wystarczająco trwałe, żeby nie rozpaść się w barszczu. Postępuj zgodnie z tą instrukcją, a już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób!
03.09.2023 15:59
Przygotowując krokiety, warto pamiętać, że z dużym prawdopodobieństwem wylądują one w barszczu. To oznacza, że naleśniki, w które zawiniemy przyrządzony farsz, muszą mieć dość trwałą konsystencję. Oczywiste jest przecież to, że rozrywające się i wpadające z rozmachem do zupy zawijańce nie są tu mile widziane. No, chyba że twoim hobby jest pranie obrusów i ubrań z czerwonych plam.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Osiągnięcie takie efektu jest bardzo proste. Trzeba po prostu pamiętać, że ciasto na naleśniki do krokietów musi być wykonane z użyciem jednego specjalnego składnika — i wcale nie jest to mąka, z którą w tym przypadku nie należy przesadzać. Bohaterem okazuje się tu inny popularny produkt: masło. Użyj go, a wszystko pójdzie jak z płatka, a twoje ubrania i obrusy będą bezpieczne!
Krokiety z pieczarkami i kapustą
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 3 łyżki stopionego masła,
- sól.
Farsz:
- 50 dag pieczarek,
- 30 dag kiszonej kapusty,
- 1 szklanka wody,
- 10 dag żółtego sera,
- 1 duża cebula,
- 5 łyżek oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Dodatkowo:
- bułka tarta
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj mąkę z solą. Miksując na niskich obrotach, dodaj do nich stopniowo mleko, wodę gazowaną i jajka. Pamiętaj — masło cały czas czeka. Masę naleśnikową odłóż teraz na 20-30 minut. Gluten załatwi resztę: sprawi, że ciasto stanie się elastyczne.
- Dopiero po tym czasie połącz ciasto z rozpuszczonym masłem. Z tak przygotowanej masy usmaż naleśniki.
- Kapustę kiszoną odciśnij z soku i przełóż do garnka. Dodaj wodę i cukier. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez pół godziny.
- Ugotowaną kapustę odcedź i poszatkuj.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni. Dodaj opłukane i starte pieczarki, podlej odrobiną oleju. Smaż przez około 15 minut.
- Do pieczarek wrzuć teraz ugotowaną i poszatkowaną kapustę. Podsmażaj przez 10 minut i pozwól mieszance ostygnąć.
- Na koniec dodaj do farszu starty ser i dopraw słodką papryką, solą i pieprzem.
- Farsz zawiń teraz w usmażone wcześniej naleśniki. Panieruj je najpierw w jajku, a następnie bułce tartej. Usmaż z obu stron na złoto. Smacznego!