Moje krokiety nigdy się nie rozpadają. Poznaj mój kulinarny sekret

Najlepsze, nierozpadające się krokiety do barszczu
Najlepsze, nierozpadające się krokiety do barszczu
Źródło zdjęć: © canva.com

03.09.2023 15:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dzisiaj chcemy ci zaprezentować przepis na krokiety, które są jednocześnie bardzo puszyste i wystarczająco trwałe, żeby nie rozpaść się w barszczu. Postępuj zgodnie z tą instrukcją, a już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób!

Przygotowując krokiety, warto pamiętać, że z dużym prawdopodobieństwem wylądują one w barszczu. To oznacza, że naleśniki, w które zawiniemy przyrządzony farsz, muszą mieć dość trwałą konsystencję. Oczywiste jest przecież to, że rozrywające się i wpadające z rozmachem do zupy zawijańce nie są tu mile widziane. No, chyba że twoim hobby jest pranie obrusów i ubrań z czerwonych plam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Osiągnięcie takie efektu jest bardzo proste. Trzeba po prostu pamiętać, że ciasto na naleśniki do krokietów musi być wykonane z użyciem jednego specjalnego składnika — i wcale nie jest to mąka, z którą w tym przypadku nie należy przesadzać. Bohaterem okazuje się tu inny popularny produkt: masło. Użyj go, a wszystko pójdzie jak z płatka, a twoje ubrania i obrusy będą bezpieczne!

Krokiety z pieczarkami i kapustą

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki stopionego masła,
  • sól.

Farsz:

  • 50 dag pieczarek,
  • 30 dag kiszonej kapusty,
  • 1 szklanka wody,
  • 10 dag żółtego sera,
  • 1 duża cebula,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Dodatkowo:


  • bułka tarta
  • 2 jajka
Dzięki dodatkowi masła, krokiety nie będą się rozpadały
Dzięki dodatkowi masła, krokiety nie będą się rozpadały© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj mąkę z solą. Miksując na niskich obrotach, dodaj do nich stopniowo mleko, wodę gazowaną i jajka. Pamiętaj — masło cały czas czeka. Masę naleśnikową odłóż teraz na 20-30 minut. Gluten załatwi resztę: sprawi, że ciasto stanie się elastyczne.
  2. Dopiero po tym czasie połącz ciasto z rozpuszczonym masłem. Z tak przygotowanej masy usmaż naleśniki.
  3. Kapustę kiszoną odciśnij z soku i przełóż do garnka. Dodaj wodę i cukier. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez pół godziny.
  4. Ugotowaną kapustę odcedź i poszatkuj.
  5. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni. Dodaj opłukane i starte pieczarki, podlej odrobiną oleju. Smaż przez około 15 minut.
  6. Do pieczarek wrzuć teraz ugotowaną i poszatkowaną kapustę. Podsmażaj przez 10 minut i pozwól mieszance ostygnąć.
  7. Na koniec dodaj do farszu starty ser i dopraw słodką papryką, solą i pieprzem.
  8. Farsz zawiń teraz w usmażone wcześniej naleśniki. Panieruj je najpierw w jajku, a następnie bułce tartej. Usmaż z obu stron na złoto. Smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także