Moje krokiety nigdy się nie rozpadają. Poznaj mój kulinarny sekret

Moje krokiety nigdy się nie rozpadają. Poznaj mój kulinarny sekret

Najlepsze, nierozpadające się krokiety do barszczu
Najlepsze, nierozpadające się krokiety do barszczu
Źródło zdjęć: © canva.com
03.09.2023 15:59

Dzisiaj chcemy ci zaprezentować przepis na krokiety, które są jednocześnie bardzo puszyste i wystarczająco trwałe, żeby nie rozpaść się w barszczu. Postępuj zgodnie z tą instrukcją, a już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób!

Przygotowując krokiety, warto pamiętać, że z dużym prawdopodobieństwem wylądują one w barszczu. To oznacza, że naleśniki, w które zawiniemy przyrządzony farsz, muszą mieć dość trwałą konsystencję. Oczywiste jest przecież to, że rozrywające się i wpadające z rozmachem do zupy zawijańce nie są tu mile widziane. No, chyba że twoim hobby jest pranie obrusów i ubrań z czerwonych plam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Osiągnięcie takie efektu jest bardzo proste. Trzeba po prostu pamiętać, że ciasto na naleśniki do krokietów musi być wykonane z użyciem jednego specjalnego składnika — i wcale nie jest to mąka, z którą w tym przypadku nie należy przesadzać. Bohaterem okazuje się tu inny popularny produkt: masło. Użyj go, a wszystko pójdzie jak z płatka, a twoje ubrania i obrusy będą bezpieczne!

Krokiety z pieczarkami i kapustą

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki stopionego masła,
  • sól.

Farsz:

  • 50 dag pieczarek,
  • 30 dag kiszonej kapusty,
  • 1 szklanka wody,
  • 10 dag żółtego sera,
  • 1 duża cebula,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Dodatkowo:


  • bułka tarta
  • 2 jajka
Dzięki dodatkowi masła, krokiety nie będą się rozpadały
Dzięki dodatkowi masła, krokiety nie będą się rozpadały© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj mąkę z solą. Miksując na niskich obrotach, dodaj do nich stopniowo mleko, wodę gazowaną i jajka. Pamiętaj — masło cały czas czeka. Masę naleśnikową odłóż teraz na 20-30 minut. Gluten załatwi resztę: sprawi, że ciasto stanie się elastyczne.
  2. Dopiero po tym czasie połącz ciasto z rozpuszczonym masłem. Z tak przygotowanej masy usmaż naleśniki.
  3. Kapustę kiszoną odciśnij z soku i przełóż do garnka. Dodaj wodę i cukier. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez pół godziny.
  4. Ugotowaną kapustę odcedź i poszatkuj.
  5. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni. Dodaj opłukane i starte pieczarki, podlej odrobiną oleju. Smaż przez około 15 minut.
  6. Do pieczarek wrzuć teraz ugotowaną i poszatkowaną kapustę. Podsmażaj przez 10 minut i pozwól mieszance ostygnąć.
  7. Na koniec dodaj do farszu starty ser i dopraw słodką papryką, solą i pieprzem.
  8. Farsz zawiń teraz w usmażone wcześniej naleśniki. Panieruj je najpierw w jajku, a następnie bułce tartej. Usmaż z obu stron na złoto. Smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także