Może zdarzyć się w każdej chwili. Musisz wiedzieć, co robić by nie zatruć siebie lub rodziny

Wystarczy burza z piorunami czy ulewa, żeby doszło do awarii prądu w bloku. Z brakiem światła można sobie poradzić. Z brakiem kuchenki też. Jedynym, prawdziwym problem staje się niedziałająca lodówka, a dokładniej, jedzenie, które się w niej znajduje.

Kobieta zaglądająca do lodówkiKobieta zaglądająca do lodówki
Źródło zdjęć: © Freepik | Freepik Company S.L. - www.freepik.com

Brak prądu ma swoje plusy. Światło zastępujemy świeczkami, jedzenie można zamówić, a pranie poczeka kolejny dzień. W każdym domu jest jednak sprzęt, który musi działać bez przerwy. Tym sprzętem jest lodówka. Jeśli dojdzie do zerwania prądu, musimy działać jak najszybciej. W innym wypadku jedzenie nada się już tylko do wyrzucenia.

Matthew Taylor, amerykański specjalista w zakresie bezpieczeństwa żywności w rozmowie z portalem Yahoo wyjaśnił, jak zabezpieczyć żywność w przypadku awarii prądu czy lodówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Jak zabezpieczyć jedzenie przed zepsuciem?

"Część z nas jest świadoma, jak postępować w przypadku sytuacji kryzysowych. Wiemy, jak przechowywać wodę czy sypkie produkty, jednak mało kto wie, co zrobić z żywnością znajdującą się w lodówce" - wyjaśnił. Specjalista tłumaczy, że żywność, która jest przechowywana w temperaturze poniżej 5 stopni Celsjusza, zaczyna psuć się już po zaledwie dwóch godzinach. Chodzi przede wszystkim o nabiał i mięso, które psują się najszybciej ze wszystkich produktów spożywczych.

"Już po dwóch godzinach w żywności zaczynają mnożyć się bakterie salmonelli, listerii czy pałeczki E.coli, co może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych" - tłumaczy Taylor. Ekspert w zakresie bezpieczeństwa żywności wyjawił, jak możemy temu zapobiec.

Co zrobić w przypadku awarii prądu?

Dostawca prądu poinformował cię o możliwiej przerwie w dostawie prądu? A może zapowiadali burzę? Choć nie mamy wpływu na to, jak długo będzie trwała przerwa w dostawie prądu, możemy się zawczasu zabezpieczyć. I nie, wcale nie chodzi tu o zakup agregatora. Jeśli wiesz, że może dojść do awarii, kup kilkanaście worków z lodem. Zainwestuj w lodówkę turystyczną i umieść w niej żywność, która musi być przechowywana w niskiej temperaturę, tj. surowe mięso, wędliny i nabiał.

Resztę lodówki wypełnij lodem. W ten sposób nie zmarnujesz żadnego produktu. Co jeszcze można zrobić? "Zacznij gotować. Jedzenie poddane obróbce termicznej nie psuje się tak szybko" - radzi ekspert. Przygotowany obiad zawsze można zapasteryzować. Na pierwszy ogień powinny iść mrożonki, a także mięso i nabiał. To właśnie one psują się najszybciej. W ten sposób uchronisz żywność przed zmarnowaniem.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥