Na 1 listopada robię cały garnek. Świetnie rozgrzewa po powrocie z cmentarza

Szukasz przepisu na aromatyczny bigos, który rozgrzeje po chłodnym dniu? Nasz bigos farmerski z grzybami to połączenie soczystej kapusty, delikatnej wędliny i aromatycznych grzybów z jesiennych zbiorów. Łatwy w przygotowaniu, idealny na większy garnek, który starczy na kilka dni.

Bigos farmerski nie tylko świetnie smakuje, ale i rozgrzewaBigos farmerski nie tylko świetnie smakuje, ale i rozgrzewa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Gala_Didebashvili
Karol Wiak

Jesień to czas, kiedy kuchnia domowa staje się miejscem prawdziwego ciepła. Po powrocie z cmentarza we Wszystkich Świętych, gdy wiatr smaga policzki i chłód przenika do kości, nic nie rozgrzewa lepiej niż aromatyczny, sycący bigos farmerski z grzybami. To danie, które nie tylko karmi ciało, ale też przypomina o rodzinnych tradycjach i jesiennych spacerach po lesie w poszukiwaniu świeżych grzybów.

Bigos farmerski - jesienna odsłona dania z grzybami w roli głównej

Jesień to czas, kiedy kuchnia pachnie ciepłem i przyprawami, a bigos farmerski z grzybami jest kwintesencją tego klimatu. W tej wersji dania główną rolę odgrywają świeże lub mrożone grzyby, które wnoszą do bigosu wyrazisty aromat i soczystość. Nie używaj suszonych grzybów – ich smak jest zbyt skoncentrowany, a konsystencja nie pasuje do delikatnej kapusty i wędliny.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Bigos farmerski z grzybami to nie tylko danie sycące, ale też bardzo praktyczne. Po powrocie z cmentarza czy spaceru w chłodny dzień rozgrzewa i daje poczucie domowego ciepła. To klasyk jesiennej kuchni, który łączy tradycję z wygodą gotowania na większej ilości, by starczyło na kilka dni.

Przepis na bigos farmerski z grzybami

Oto sprawdzony sposób na bigos farmerski z grzybami, który pachnie lasem i idealnie rozgrzewa w chłodne dni.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 65 dkg różnej wędliny (np. kiełbasa, szynka, boczek),
  • 35 dkg świeżych lub mrożonych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 2 przeciery pomidorowe,
  • tłuszcz do smażenia,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i mielony, sól,
  • 2 kostki rosołowe lub bulion warzywny.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną włóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj około 10 minut od momentu zagotowania. W tym czasie dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól oraz kostkę rosołową, aby nadać wywarowi aromat.
  2. Wędlinę pokrój w kostkę (według własnych preferencji) i podsmażaj na rozgrzanym tłuszczu, aż będzie lekko złocista i aromatyczna.
  3. W osobnym rondelku na tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę, a następnie dodaj umyte i pokrojone grzyby. Duś delikatnie, podlewając odrobiną wody, aby grzyby się nie przypaliły, zachowując ich jędrność i smak.
  4. W większym garnku połącz wszystkie składniki: najpierw kapustę z wywarem, następnie podsmażoną wędlinę, a na końcu grzyby z cebulą. Dokładnie wymieszaj i, jeśli jest za dużo wody, pozwól, aby trochę odparowała.
  5. Dodaj przeciery pomidorowe, dopraw według smaku solą i pieprzem, a następnie zagotuj. Bigos najlepiej smakuje po kilku godzinach lub nawet następnego dnia – wtedy smaki się przegryzą i będą jeszcze bardziej wyraziste.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis