Na dnie garnka znajduje się tęcza? Nie obwiniaj za to detergentów, problem tkwi gdzie indziej

Gdy na dnie garnków pojawiają się tęczowe przebarwienia, zaintrygowanie zjawiskiem miesza się z niepewnością, czy nie jest to czasem coś niebezpiecznego, przez co garnki powinny trafić do kosza lub przynajmniej zostać porządnie wyszorowane. Skąd biorą się tęczowe zacieki i czy są bezpieczne dla zdrowia?

Tęcza na dnie garnkaTęcza na dnie garnka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Za tęczę na dnie garnka najczęściej obwinia się źle spłukane detergenty, a przede wszystkim używany w zmywarce nabłyszczacz. Niektórzy krzywią się z niesmakiem, bo obawiają się, że w taki sposób do ich jedzenia trafią chemiczne środki. Okazuje się jednak, że problem, który w zasadzie nie jest problemem, tkwi gdzieś indziej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Tęcza na dnie garnka

Obserwowane tęczowe przebarwienia na dnie stalowych garnków nie są oznaką brudu, a efektem naturalnych procesów utleniania. Warstwa chromu, dodawana do stali w celu zwiększenia jej odporności na korozję, w kontakcie z wysoką temperaturą ulega utlenieniu, tworząc tęczowe tlenki. Ten proces jest czysto estetyczny i nie wpływa na bezpieczeństwo ani jakość przygotowywanych potraw. Niektórym jednak może przeszkadzać.

Tęczowe przebarwienia w garnku
Tęczowe przebarwienia w garnku © Instagram

Nie tylko temperatura wpływa na efekt tęczy. Kwasy organiczne (np. z owoców czy warzyw), sól oraz twarda woda zawierająca minerały mogą reagować z chromową powłoką garnka, powodując zmianę jej koloru.

Plamy na garnkach ze stali nierdzewnej to naturalny proces, który można ograniczyć, stosując odpowiednie środki ostrożności. Warto podkreślić jeszcze raz - tęcza nie jest szkodliwa, ale może wpływać na estetykę naczyń.

Jak usunąć tęczowe plamy z garnka?

Masz plamy na garnku? Nie panikuj! Zwykle wystarczy dokładnie umyć go delikatnym płynem do naczyń. Jeśli plamy są bardziej uporczywe, spróbuj delikatnie przetrzeć je pastą z sody oczyszczonej i wody.

Soda oczyszczona pozwoli usunąć wiele zabrudzeń
Soda oczyszczona pozwoli usunąć wiele zabrudzeń © Pixabay

By zapobiec tęczowemu problemowi, unikaj długotrwałego kontaktu garnków z kwaśnymi produktami, solą i twardą wodą, a makaron sól dopiero wtedy, gdy woda się zagotuje.

Garnek wystarczy dobrze wyczyścić
Garnek wystarczy dobrze wyczyścić © Adobe Stock | stas

Im szybciej usuniemy zabrudzenia, tym mniejsze ryzyko powstania trwałych plam. Dlatego warto jak najszybciej po zakończeniu gotowania przemyć garnek ciepłą wodą z dodatkiem delikatnego detergentu. Jeśli zauważymy już przebarwienia, warto działać szybko i użyć np. roztworu octu lub soku z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa