Na dnie garnka znajduje się tęcza? Nie obwiniaj za to detergentów, problem tkwi gdzie indziej
Gdy na dnie garnków pojawiają się tęczowe przebarwienia, zaintrygowanie zjawiskiem miesza się z niepewnością, czy nie jest to czasem coś niebezpiecznego, przez co garnki powinny trafić do kosza lub przynajmniej zostać porządnie wyszorowane. Skąd biorą się tęczowe zacieki i czy są bezpieczne dla zdrowia?
Za tęczę na dnie garnka najczęściej obwinia się źle spłukane detergenty, a przede wszystkim używany w zmywarce nabłyszczacz. Niektórzy krzywią się z niesmakiem, bo obawiają się, że w taki sposób do ich jedzenia trafią chemiczne środki. Okazuje się jednak, że problem, który w zasadzie nie jest problemem, tkwi gdzieś indziej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie
Tęcza na dnie garnka
Obserwowane tęczowe przebarwienia na dnie stalowych garnków nie są oznaką brudu, a efektem naturalnych procesów utleniania. Warstwa chromu, dodawana do stali w celu zwiększenia jej odporności na korozję, w kontakcie z wysoką temperaturą ulega utlenieniu, tworząc tęczowe tlenki. Ten proces jest czysto estetyczny i nie wpływa na bezpieczeństwo ani jakość przygotowywanych potraw. Niektórym jednak może przeszkadzać.
Nie tylko temperatura wpływa na efekt tęczy. Kwasy organiczne (np. z owoców czy warzyw), sól oraz twarda woda zawierająca minerały mogą reagować z chromową powłoką garnka, powodując zmianę jej koloru.
Plamy na garnkach ze stali nierdzewnej to naturalny proces, który można ograniczyć, stosując odpowiednie środki ostrożności. Warto podkreślić jeszcze raz - tęcza nie jest szkodliwa, ale może wpływać na estetykę naczyń.
Jak usunąć tęczowe plamy z garnka?
Masz plamy na garnku? Nie panikuj! Zwykle wystarczy dokładnie umyć go delikatnym płynem do naczyń. Jeśli plamy są bardziej uporczywe, spróbuj delikatnie przetrzeć je pastą z sody oczyszczonej i wody.
By zapobiec tęczowemu problemowi, unikaj długotrwałego kontaktu garnków z kwaśnymi produktami, solą i twardą wodą, a makaron sól dopiero wtedy, gdy woda się zagotuje.
Im szybciej usuniemy zabrudzenia, tym mniejsze ryzyko powstania trwałych plam. Dlatego warto jak najszybciej po zakończeniu gotowania przemyć garnek ciepłą wodą z dodatkiem delikatnego detergentu. Jeśli zauważymy już przebarwienia, warto działać szybko i użyć np. roztworu octu lub soku z cytryny.