PrzepisKuchnia orientalnaZnajoma poczęstowała mnie gołąbkami po turecku. Od razu poprosiłam o przepis

Znajoma poczęstowała mnie gołąbkami po turecku. Od razu poprosiłam o przepis

Gołąbki po turecku
Gołąbki po turecku
Źródło zdjęć: © Canva | Naked King

27.09.2024 09:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Niby podobne, a zupełnie niepodobne. Tureckie gołąbki jedynie kształtem przypominają znane nam tradycyjne zawijańce. Wypełnione są zbitym i mocno aromatycznym farszem, a intensywność przypraw temperuje nieco dodatek świeżych ziół. Musisz poznać ten przepis.

Gdy myślimy o polskiej kuchni, gołąbki z pewnością są jednym z kluczowych dań. Istnieje wiele przepisów na to smaczne danie, ale czy mieliście okazję spróbować gołąbków po turecku? Potrawa ta może zdobyć uznanie gości podczas rodzinnych spotkań, a także z powodzeniem pełnić rolę przystawki. Przepis na gołąbki po turecku zdobyłam od znajomej. Zakochałam się w nich od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki po turecku. Wariacja na temat popularnego dania

Gołąbki po turecku łączą w sobie wiele wyrazistych smaków i odświeżające nuty świeżych ziół. Przygotujesz je podobnie jak klasyczne gołąbki. Różnica jest w farszu, który już po pierwszym kęsie przenosi do krainy orientu.

Typowe dla kuchni tureckiej (ale nie tylko) jest zawijanie gołąbków w liście winogron i serwowanie ich z jogurtem czosnkowym. Zamiast liści winogron możesz użyć liści kapusty i na turecką modłę przygotować farsz, czyli z dodatkiem przyprawy sumak i mięty. Sumak to przyprawa charakterystyczna dla kuchni arabskiej oraz tureckiej, a pozyskuje się ją z krzewu sumaka garbarskiego. Smak przyprawy jest kwaśny, lekko owocowy, niektórym przypomina skórkę z cytryny.

Gołąbki po turecku. Przepis

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wołowego,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz, słodka papryka mielona, sambal (opcjonalnie),
  • 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,
  • liście świeżej mięty,
  • natka pietruszki,
  • 2 pomidory,
  • 1 główka kapusty,
  • masło,
  • 500 ml bulionu.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól, liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, a następnie usuń głąb i włóż główkę do wrzątku na kilka chwil, by liście zmiękły i bezproblemowo mogły odejść od główki. Czynność możesz powtarzać, aż ściągniesz wszystkie liście.
  3. Ryż ugotuj, a następnie odcedź i odstaw do ostudzenia. Gotowy wymieszaj z mięsem mielonym, posiekaną cebulą, sumakiem, olejem, solą i pieprzem oraz sambalem (opcjonalnie).
  4. Zacznij wyrabiać farsz. Na końcu powinien być zwarty.
  5. Natkę pietruszki i miętę posiekaj i dodaj do farszu. Pomidory obierz ze skórki (jeśli skórka ci nie przeszkadza, nie musisz tego robić), pokrój na średniej wielkości kawałki i również dodaj do farszu.
  6. Farsz zawijamy w liście kapusty (wcześniej należy wyciąć twarde łodygi). Gołąbki po turecku powinny być nieco cieńsze od naszych.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż je liśćmi kapusty. Następnie ciasno ułóż gołąbki w dwóch warstwach, tworząc ślimaka.
  8. Gołąbki przykryj kolejnymi liśćmi kapusty i lekko dociśnij.
  9. Całość zalej bulionem, przykryj i duś na wolnym ogniu przez ok. godzinę (aż kapusta stanie się krucha).