Znajoma poczęstowała mnie gołąbkami po turecku. Od razu poprosiłam o przepis

Niby podobne, a zupełnie niepodobne. Tureckie gołąbki jedynie kształtem przypominają znane nam tradycyjne zawijańce. Wypełnione są zbitym i mocno aromatycznym farszem, a intensywność przypraw temperuje nieco dodatek świeżych ziół. Musisz poznać ten przepis.

Gołąbki po turecku Gołąbki po turecku
Źródło zdjęć: © Canva | Naked King

Gdy myślimy o polskiej kuchni, gołąbki z pewnością są jednym z kluczowych dań. Istnieje wiele przepisów na to smaczne danie, ale czy mieliście okazję spróbować gołąbków po turecku? Potrawa ta może zdobyć uznanie gości podczas rodzinnych spotkań, a także z powodzeniem pełnić rolę przystawki. Przepis na gołąbki po turecku zdobyłam od znajomej. Zakochałam się w nich od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z młodej kapusty. Proste danie, które wygląda i smakuje jak z drogiej restauracji

Gołąbki po turecku. Wariacja na temat popularnego dania

Gołąbki po turecku łączą w sobie wiele wyrazistych smaków i odświeżające nuty świeżych ziół. Przygotujesz je podobnie jak klasyczne gołąbki. Różnica jest w farszu, który już po pierwszym kęsie przenosi do krainy orientu.

Typowe dla kuchni tureckiej (ale nie tylko) jest zawijanie gołąbków w liście winogron i serwowanie ich z jogurtem czosnkowym. Zamiast liści winogron możesz użyć liści kapusty i na turecką modłę przygotować farsz, czyli z dodatkiem przyprawy sumak i mięty. Sumak to przyprawa charakterystyczna dla kuchni arabskiej oraz tureckiej, a pozyskuje się ją z krzewu sumaka garbarskiego. Smak przyprawy jest kwaśny, lekko owocowy, niektórym przypomina skórkę z cytryny.

Gołąbki po turecku. Przepis

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wołowego,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz, słodka papryka mielona, sambal (opcjonalnie),
  • 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,
  • liście świeżej mięty,
  • natka pietruszki,
  • 2 pomidory,
  • 1 główka kapusty,
  • masło,
  • 500 ml bulionu.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól, liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, a następnie usuń głąb i włóż główkę do wrzątku na kilka chwil, by liście zmiękły i bezproblemowo mogły odejść od główki. Czynność możesz powtarzać, aż ściągniesz wszystkie liście.
  3. Ryż ugotuj, a następnie odcedź i odstaw do ostudzenia. Gotowy wymieszaj z mięsem mielonym, posiekaną cebulą, sumakiem, olejem, solą i pieprzem oraz sambalem (opcjonalnie).
  4. Zacznij wyrabiać farsz, aż będzie zwarty.
  5. Następnie natkę pietruszki oraz miętę posiekaj i dodaj do farszu. Pomidory obierz ze skórki (jeśli skórka ci nie przeszkadza, nie musisz tego robić), pokrój na średniej wielkości kawałki i również dodaj do farszu.
  6. Farsz zawijamy w liście kapusty (wcześniej należy wyciąć twarde łodygi). Gołąbki po turecku powinny być nieco cieńsze od naszych.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż je liśćmi kapusty. Następnie ciasno ułóż gołąbki w dwóch warstwach, tworząc ślimaka.
  8. Gołąbki przykryj kolejnymi liśćmi kapusty i lekko dociśnij.
  9. Całość zalej bulionem, przykryj i duś na wolnym ogniu przez ok. godzinę (aż kapusta stanie się krucha).
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki