Znajoma poczęstowała mnie gołąbkami po turecku. Od razu poprosiłam o przepis

Niby podobne, a zupełnie niepodobne. Tureckie gołąbki jedynie kształtem przypominają znane nam tradycyjne zawijańce. Wypełnione są zbitym i mocno aromatycznym farszem, a intensywność przypraw temperuje nieco dodatek świeżych ziół. Musisz poznać ten przepis.

Gołąbki po turecku Gołąbki po turecku
Źródło zdjęć: © Canva | Naked King

Gdy myślimy o polskiej kuchni, gołąbki z pewnością są jednym z kluczowych dań. Istnieje wiele przepisów na to smaczne danie, ale czy mieliście okazję spróbować gołąbków po turecku? Potrawa ta może zdobyć uznanie gości podczas rodzinnych spotkań, a także z powodzeniem pełnić rolę przystawki. Przepis na gołąbki po turecku zdobyłam od znajomej. Zakochałam się w nich od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z młodej kapusty. Proste danie, które wygląda i smakuje jak z drogiej restauracji

Gołąbki po turecku. Wariacja na temat popularnego dania

Gołąbki po turecku łączą w sobie wiele wyrazistych smaków i odświeżające nuty świeżych ziół. Przygotujesz je podobnie jak klasyczne gołąbki. Różnica jest w farszu, który już po pierwszym kęsie przenosi do krainy orientu.

Typowe dla kuchni tureckiej (ale nie tylko) jest zawijanie gołąbków w liście winogron i serwowanie ich z jogurtem czosnkowym. Zamiast liści winogron możesz użyć liści kapusty i na turecką modłę przygotować farsz, czyli z dodatkiem przyprawy sumak i mięty. Sumak to przyprawa charakterystyczna dla kuchni arabskiej oraz tureckiej, a pozyskuje się ją z krzewu sumaka garbarskiego. Smak przyprawy jest kwaśny, lekko owocowy, niektórym przypomina skórkę z cytryny.

Gołąbki po turecku. Przepis

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wołowego,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz, słodka papryka mielona, sambal (opcjonalnie),
  • 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,
  • liście świeżej mięty,
  • natka pietruszki,
  • 2 pomidory,
  • 1 główka kapusty,
  • masło,
  • 500 ml bulionu.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól, liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, a następnie usuń głąb i włóż główkę do wrzątku na kilka chwil, by liście zmiękły i bezproblemowo mogły odejść od główki. Czynność możesz powtarzać, aż ściągniesz wszystkie liście.
  3. Ryż ugotuj, a następnie odcedź i odstaw do ostudzenia. Gotowy wymieszaj z mięsem mielonym, posiekaną cebulą, sumakiem, olejem, solą i pieprzem oraz sambalem (opcjonalnie).
  4. Zacznij wyrabiać farsz, aż będzie zwarty.
  5. Następnie natkę pietruszki oraz miętę posiekaj i dodaj do farszu. Pomidory obierz ze skórki (jeśli skórka ci nie przeszkadza, nie musisz tego robić), pokrój na średniej wielkości kawałki i również dodaj do farszu.
  6. Farsz zawijamy w liście kapusty (wcześniej należy wyciąć twarde łodygi). Gołąbki po turecku powinny być nieco cieńsze od naszych.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż je liśćmi kapusty. Następnie ciasno ułóż gołąbki w dwóch warstwach, tworząc ślimaka.
  8. Gołąbki przykryj kolejnymi liśćmi kapusty i lekko dociśnij.
  9. Całość zalej bulionem, przykryj i duś na wolnym ogniu przez ok. godzinę (aż kapusta stanie się krucha).

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości