Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Sprawdź, o czym to świadczy

Zauważyłeś tęczową plamę na powierzchni swojego napoju? Choć może ona kojarzyć się z rozlaną benzyną, to takie zjawisko może wystąpić również w przypadku herbaty. Na pierwszy rzut oka wygląda nieco niepokojąco, jednak nie ma powodów do obaw.

Tęczowy osad na powierzchni herbatyTęczowy osad na powierzchni herbaty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego herbata tworzy pianę lub skąd bierze się na niej kożuch? Rozwiązanie tej zagadki jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Za wszystkim stoją reakcje chemiczne, zachodzące w kubku z napojem. Chociaż wyglądają efektownie, to nie zagrażają zdrowiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrowisko to słodki przysmak z Podlasia. Warto przygotowywać go nie tylko na święta

Skąd bierze się piana w herbacie?

Jeśli po zalaniu herbaty wrzątkiem zauważysz pianę i jesteś pewien, że nie pochodzi ona od pozostałości po detergentach, najprawdopodobniej jest to efekt obecności saponin w herbacie. Są one korzystne dla zdrowia, więc nie ma potrzeby się ich obawiać, podobnie jak piany, którą tworzą.

Dlaczego na herbacie tworzy się piana?
Dlaczego na herbacie tworzy się piana? © Pixabay

Na powstawanie piany wpływa również sposób zalewania herbaty. Jeśli zrobisz to z nieco większej wysokości, wtłoczysz powietrze, które następnie ujawnia się jako piana. Początkowy susz również ma znaczenie, gdyż drobne liście mogą zatrzymywać więcej powietrza, które uwalnia się po dodaniu gorącej wody.

Tęczowy kożuch na herbacie

Tęczowy, opalizujący film, który czasem pojawia się na powierzchni naparu, to wynik procesu chemicznego. Za jego powstanie odpowiedzialne są przede wszystkim polifenole, naturalne związki występujące w liściach herbaty, które nadają jej charakterystyczny smak i kolor. Polifenole te wchodzą w reakcję z węglanem wapnia, minerałem obecnym w twardej wodzie.

Tęczowy kożuch na herbacie
Tęczowy kożuch na herbacie © Getty Images

Im większe stężenie węglanu wapnia w wodzie, tym bardziej wyraźny będzie kożuch na herbacie. To właśnie dlatego w regionach, gdzie woda jest twarda, to zjawisko jest bardziej powszechne. Choć wygląda niecodziennie, kożuch jest zupełnie nieszkodliwy dla zdrowia. Nie wpływa on na smak ani aromat herbaty.

Jeśli chcesz go uniknąć, dodaj do herbaty cytrynę. Kwas cytrynowy hamuje reakcję między polifenolami a węglanem wapnia, dzięki czemu kożuch będzie mniej widoczny lub w ogóle nie powstanie. Sprawdzi się także filtrowanie wody. Znacznie zmniejszy to ilość minerałów, które mogą reagować z polifenolami, a tym samym ograniczy tworzenie się kożucha.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇