Na jedzeniu usiadła mucha? Strzeż się i działaj szybko. Konsekwencje mogą być ogromne, nie ryzykuj

Pewnie nie raz zdarzyło nam się odganiać muchy z jedzenia. Czy takie zachowanie jest dobre? Jeden z ekspertów od owadów zajął swoje stanowisko. Zdradzamy, o czym poinformował prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz. Co się wydarzy, gdy mucha usiądzie na jedzeniu? Przekazujemy szczegóły.

Mucha na jedzeniu - PysznościMucha na jedzeniu - Pyszności
Paulina
Obrazek

Muchy na jedzeniu

Te owady siadają dosłownie wszędzie! Mięso, nabiał, owoce, warzywa czy słodkie i słone przekąski. To może być naprawdę groźne dla naszego zdrowia.

Muchy wyczuwają z daleka zapach naszego pożywienia, np. kanapki z szynką. Lecą do pokarmu i siadają na nim. Włoskami smakowymi rozmieszczonymi na stopach odnóży i na tarczy aparatu gębowego badają, czy pokarm jest smaczny i nadaje się do spożycia. Gdy muchy tak podepczą nasze jedzenie, chcą pobrać pokarm. Nie są jednak w stanie gryźć, z uwagi na specyficzną budowę aparatu gębowego. Z tego powodu muszą go lizać.

Dlatego na naszą szynkę wydzielają ślinę i wymiotują tym, co ostatnio jadły. A może były przypadkiem u sąsiada w toalecie? W ślinie są enzymy trawienne, które po kilku minutach zamieniają cząstkę szynki w półpłynną masę. Powstałą w ten sposób mazistość muchy z łatwością zlizują – mówi prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, entomolog.

Chorobotwórcze bakterie

Ten owad przenosi wiele bakterii i zanieczyszczeń. Lubi siadać na wielu powierzchniach. Na jego ciele, ale również w przewodzie pokarmowym znajdziemy mnóstwo drobnoustrojów chorobotwórczych.

W ten sposób rozprzestrzeniają chorobotwórcze bakterie durów, czerwonki, salmonellozy, gruźlicy, wąglika, a także czynniki chorobotwórcze powodujące poliomyelitis, chorobe Heinego-Medina oraz formy inwazyjne pasożytów np. jaja owsików.

Nasze pożywienie, na którym muchy siadają oraz do którego wprowadzają swoją ślinę i wymiociny bogate w enzymy trawienne, jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Żywność należy więc chronić przed dostępem much skutecznymi sposobami – mówi entomolog.

Obrazek

Jak chronić jedzenie przed muchami?

Najlepiej zacząć od zabezpieczenia okien. Zaopatrz się w moskitiery, które będziesz mógł powiesić w swoim oknie. Dzięki nim muchy nie będę wlatywać do twojego mieszkania. Warto natomiast dodatkowo zwrócić uwagę, w jaki sposób przechowujemy żywność. Owoce warto przykrywać specjalną siatką, a inne produkty umieszczać w pojemnikach na żywność. To kluczowe, by owady nie zanieczyszczały naszego jedzenia.

Wypróbuj nasz nowy przepis na ciasto pszczółka z kremem budyniowym:

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥