Na podkarpackich stołach lądują co tydzień. Reszta Polski nawet nie kojarzy nazwy

Na Podkarpaciu trudno znaleźć dom, w którym choć raz w tygodniu nie pachniało proziokami. Proste w przygotowaniu, sycące i pachnące dzieciństwem. Dla mieszkańców regionu to kawałek historii i rodzinnych tradycji zamknięty w złocistym placku.

Prozioki to duma PodlasiaProzioki to duma Podlasia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pierwsze wzmianki o proziokach pojawiają się w XIX wieku, kiedy to gospodynie musiały sobie radzić bez drożdży. Zamiast chleba zagniatały ciasto na bazie mąki, sody oczyszczonej (zwanej gwarowo "prozom") i kwaśnego mleka. Zamiast czekać godzinami, aż ciasto wyrośnie, wystarczyło kilka minut, by rodzina mogła usiąść do stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle z truskawkami - smakują jak u babci

Prozioki od dawna są symbolem Podkarpacia

Dawniej pieczono je na blasze ustawionej na kuchennym piecu kaflowym. Zapach świeżych prozioków rozchodził się po całej chałupie, a dzieci często nie mogły się doczekać, aż gospodyni zdejmie je z blachy. Wspomina się nawet, że najmłodsi potrafili "podkraść" jeszcze gorący placek, szybko obtoczyć go w cukrze i uciekać do sadu, żeby zjeść na świeżym powietrzu.

Prozioki często pojawiały się przy większych okazjach, na przykład na weselach podawano je obok tradycyjnego chleba, a w święta Bożego Narodzenia towarzyszyły kapuście z grochem. Starsi mieszkańcy Podkarpacia wspominają, że kiedy brakowało słodyczy, gospodynie smarowały je śmietaną i posypywały cukrem, a taki prosty i mało wymyślny deser smakował lepiej niż niejedno ciasto z cukierni.

Przepis na prozioki

Składniki:

  • kilogram mąki pszennej,
  • 2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru,
  • 2-3 jajka,
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Roztrzep jajka, połącz je ze śmietaną i mlekiem.
  2. Dodaj sól, cukier oraz sodę, a następnie stopniowo wsypuj mąkę, aż powstanie miękkie, sprężyste ciasto.
  3. Rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm i wykrawaj kształty – kwadraty, trójkąty albo kółka.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

Jak podawać prozioki?

Prozioki można jeść na setki sposobów. Na przykład jeszcze ciepłe, z masłem, które rozpływa się w miękkim wnętrzu. W wersji tradycyjnej serwowano je z domowym twarogiem i szczypiorkiem albo z powidłami śliwkowymi. Dziś świetnie sprawdzają się także jako baza do nowoczesnych kanapek z hummusem, pieczonym mięsem czy warzywami. Nie zapominajmy również o wersji na słodko z cukrem i śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki