Na tym mięsie najlepiej gotować krupnik. Każdy szef kuchni to przyzna
Krupnik to sycąca zupa, idealna na chłodne jesienne dni, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Przygotowanie idealnej wersji tej potrawy wymaga użycia jednego rodzaju mięsa. Zobacz sprawdzony przepis na krupnik.
18.10.2024 15:16
Dobry krupnik, sycący, aromatyczny, pełen smaku, powstaje na bazie prostych składników. To poczciwa marchew, korzeń pietruszki, cebula (wspaniale, jeśli wcześniej opalimy ją nad kuchenką), bukiet ziół i przypraw, obowiązkowo kasza i ziemniaki oraz baza wywaru, czyli mięso. Składnik ten ma ogromne znaczenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na jakim mięsie ugotować krupnik?
Miłośnicy polskiej kuchni z pewnością docenią krupnik jako doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny.target="_blank"> Zupa ta zawiera kaszę, mięso oraz warzywa, dzięki czemu jest wyjątkowo sycąca i aromatyczna.
Krupnik świetnie pasuje na chłodne jesienne dni, a jego tajemnica tkwi w doborze mięsa. Najsmaczniejsza wersja tej zupy opiera się na wędzonych żeberkach, które nadają jej głęboki smak i wędzony aromat. Najlepsi szefowie kuchni podkreślają, że dzięki nim krupnik doskonale pobudza kubki smakowe.
Tradycyjny krupnik na żeberkach. Przepis
Składniki:
- 500 g wędzonych żeberek,
- 1 litr wody,
- pół szklanki kaszy jęczmiennej,
- 8 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 cebula,
- sól i pieprz,
- ziele angielskie, liść laurowy.
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wrzuć żeberka i zalej je 1 litrem wody. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez ok. 40 minut.
- Następnie pokrój marchewkę i pietruszkę korzeń, dodaj je do garnka. Dodaj też opaloną cebulę. Gotuj całość, aż mięso zmięknie i będzie z łatwością oddzielać się od kości.
- Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je z zupy obierz z kości. Do zupy wrzuć kaszę oraz ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotuj całość, aż ziemniaki zmiękną, a kasza napęcznieje.
- Na końcu do zupy wrzuć pokrojone mięso, dodaj sól i pieprz oraz natkę pietruszki.