Na wakacjach zamawiałam to na okrągło. Wielkim garnkiem naje się cała rodzina
To tradycyjna potrawa na Bliskim Wschodzie oraz na Bałkanach. Sycące danie z ryżem w roli głównej przygotować można na różne sposoby, eksperymentując z przyprawami i dodatkami. To znakomity sposób na urozmaicenie swojej codziennej kuchni.
22.07.2024 08:20
Z wakacyjnych wyjazdów i urlopów staram się przywieźć nie tylko obrazy w głowie, ale również wyjątkowe smaki, które poznałam za granicą. Odkrywanie świata poprzez smakowanie to jeden z najlepszych sposobów na podróżowanie. Jedną z moich pamiątek jest pilaf. Ta aromatyczna mieszanka ryżu, mięsa, warzyw i przypraw jest nie tylko sycącym posiłkiem, ale także symbolem kultury i tradycji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest pilaf?
Pilaw (lub pilaf, obie wersje są poprawne) to znacznie więcej niż tylko potrawa. Jest on nieodłącznym elementem wielu świąt i uroczystości rodzinnych. W Uzbekistanie gotuje się go w wielkich garnkach i serwuje na weselach, aby pokazać swoją gościnność i obfitość. W Azji Środkowej pilaw jest często przygotowywany w dużych kotłach, a jego smak kształtowany jest przez długie godziny gotowania. Odpowiadają za to mężczyźni, gotując pilaw w kotłach zwanych czajchranami, które zwykle znajdują się poza domem. Odbywają się nawet zawody w przygotowaniu najlepszego pilawu, a samo danie trafiło na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Pilaw popularny jest również w Turcji, gdzie najczęściej podawany jest jako dodatek do dań głównych. Ryż gotowany jest wraz z mięsem, warzywami i przyprawami. Potrawa jest dokładnie przykrywana i poddawana parowaniu. Dzięki temu ryż staje się delikatny i doskonale wchłania aromaty pozostałych składników. Oprócz ryżu, w Turcji, Syrii i Armenii popularny jest również pilaw przygotowywany na bazie kaszy bulgur.
Jak zrobić pilaf?
Choć pilaw pochodzi z dalekich krajów, zyskał również popularność w Polsce. Niestety, często mylony jest ze zwykłą potrawką z kurczaka. Prawdziwy pilaw to jednak znacznie więcej. Od kiedy poznałam ten przepis, często serwuję go moim bliskim na obiad. Jest sycąco, aromatycznie i do tego po prostu pysznie.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g mięsa (np. kurczak, jagnięcina lub wołowina),
- 1 marchewka,
- 1/2 szklanki namoczonego wcześniej grochu,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- sól i pieprz do smaku
- oliwa,
- świeża kolendra.
Przygotowanie:
- Ryż przepłukuj kilka razy, aż woda będzie klarowna.
- Cebulę i czosnek posiekaj, mięso pokrój w kostkę, marchewkę w półplasterki, a groch przepłucz.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor.
- Do podsmażonego mięsa dodaj marchewkę i groch. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
- Dodaj kurkumę, kmin rzymski, sól i pieprz. Smaży przez chwilę, mieszając zawartość patelni.
- Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Zalej całość wodą tak, aby jej poziom był około 1 cm powyżej poziomu ryżu.
- Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 20 minut, lub do momentu aż cały płyn zostanie wchłonięty.
- Zdejmij z ognia i pozostawi pod przykryciem na kolejne 10 minut.
Przed podaniem posyp świeżą kolendrą, jeśli lubisz jej smak. Pyszny obiad w orientalnym stylu jest już gotowy. Smacznego!