Na wakacjach zamawiałam to na okrągło. Wielkim garnkiem naje się cała rodzina

To tradycyjna potrawa na Bliskim Wschodzie oraz na Bałkanach. Sycące danie z ryżem w roli głównej przygotować można na różne sposoby, eksperymentując z przyprawami i dodatkami. To znakomity sposób na urozmaicenie swojej codziennej kuchni.

Pilaw - PysznościPilaw - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Z wakacyjnych wyjazdów i urlopów staram się przywieźć nie tylko obrazy w głowie, ale również wyjątkowe smaki, które poznałam za granicą. Odkrywanie świata poprzez smakowanie to jeden z najlepszych sposobów na podróżowanie. Jedną z moich pamiątek jest pilaf. Ta aromatyczna mieszanka ryżu, mięsa, warzyw i przypraw jest nie tylko sycącym posiłkiem, ale także symbolem kultury i tradycji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Czym jest pilaf?

Pilaw (lub pilaf, obie wersje są poprawne) to znacznie więcej niż tylko potrawa. Jest on nieodłącznym elementem wielu świąt i uroczystości rodzinnych. W Uzbekistanie gotuje się go w wielkich garnkach i serwuje na weselach, aby pokazać swoją gościnność i obfitość. W Azji Środkowej pilaw jest często przygotowywany w dużych kotłach, a jego smak kształtowany jest przez długie godziny gotowania. Odpowiadają za to mężczyźni, gotując pilaw w kotłach zwanych czajchranami, które zwykle znajdują się poza domem. Odbywają się nawet zawody w przygotowaniu najlepszego pilawu, a samo danie trafiło na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Pilaw - Pyszności
Pilaw - Pyszności © Pexels | Satyam Verma

Pilaw popularny jest również w Turcji, gdzie najczęściej podawany jest jako dodatek do dań głównych. Ryż gotowany jest wraz z mięsem, warzywami i przyprawami. Potrawa jest dokładnie przykrywana i poddawana parowaniu. Dzięki temu ryż staje się delikatny i doskonale wchłania aromaty pozostałych składników. Oprócz ryżu, w Turcji, Syrii i Armenii popularny jest również pilaw przygotowywany na bazie kaszy bulgur.

Jak zrobić pilaf?

Choć pilaw pochodzi z dalekich krajów, zyskał również popularność w Polsce. Niestety, często mylony jest ze zwykłą potrawką z kurczaka. Prawdziwy pilaw to jednak znacznie więcej. Od kiedy poznałam ten przepis, często serwuję go moim bliskim na obiad. Jest sycąco, aromatycznie i do tego po prostu pysznie.

Pilaw - Pyszności
Pilaw - Pyszności © Canva | vm2002

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g mięsa (np. kurczak, jagnięcina lub wołowina),
  • 1 marchewka,
  • 1/2 szklanki namoczonego wcześniej grochu,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa,
  • świeża kolendra.

Przygotowanie:

  1. Ryż przepłukuj kilka razy, aż woda będzie klarowna.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, mięso pokrój w kostkę, marchewkę w półplasterki, a groch przepłucz.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor.
  4. Do podsmażonego mięsa dodaj marchewkę i groch. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  5. Dodaj kurkumę, kmin rzymski, sól i pieprz. Smaży przez chwilę, mieszając zawartość patelni.
  6. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  7. Zalej całość wodą tak, aby jej poziom był około 1 cm powyżej poziomu ryżu.
  8. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 20 minut, lub do momentu aż cały płyn zostanie wchłonięty.
  9. Zdejmij z ognia i pozostawi pod przykryciem na kolejne 10 minut.

Przed podaniem posyp świeżą kolendrą, jeśli lubisz jej smak. Pyszny obiad w orientalnym stylu jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥