PrzepisObiadNa wakacjach zamawiałam to na okrągło. Wielkim garnkiem naje się cała rodzina

Na wakacjach zamawiałam to na okrągło. Wielkim garnkiem naje się cała rodzina

Pilaw - Pyszności
Pilaw - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.07.2024 08:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To tradycyjna potrawa na Bliskim Wschodzie oraz na Bałkanach. Sycące danie z ryżem w roli głównej przygotować można na różne sposoby, eksperymentując z przyprawami i dodatkami. To znakomity sposób na urozmaicenie swojej codziennej kuchni.

Z wakacyjnych wyjazdów i urlopów staram się przywieźć nie tylko obrazy w głowie, ale również wyjątkowe smaki, które poznałam za granicą. Odkrywanie świata poprzez smakowanie to jeden z najlepszych sposobów na podróżowanie. Jedną z moich pamiątek jest pilaf. Ta aromatyczna mieszanka ryżu, mięsa, warzyw i przypraw jest nie tylko sycącym posiłkiem, ale także symbolem kultury i tradycji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest pilaf?

Pilaw (lub pilaf, obie wersje są poprawne) to znacznie więcej niż tylko potrawa. Jest on nieodłącznym elementem wielu świąt i uroczystości rodzinnych. W Uzbekistanie gotuje się go w wielkich garnkach i serwuje na weselach, aby pokazać swoją gościnność i obfitość. W Azji Środkowej pilaw jest często przygotowywany w dużych kotłach, a jego smak kształtowany jest przez długie godziny gotowania. Odpowiadają za to mężczyźni, gotując pilaw w kotłach zwanych czajchranami, które zwykle znajdują się poza domem. Odbywają się nawet zawody w przygotowaniu najlepszego pilawu, a samo danie trafiło na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Pilaw - Pyszności
Pilaw - Pyszności© Pexels | Satyam Verma

Pilaw popularny jest również w Turcji, gdzie najczęściej podawany jest jako dodatek do dań głównych. Ryż gotowany jest wraz z mięsem, warzywami i przyprawami. Potrawa jest dokładnie przykrywana i poddawana parowaniu. Dzięki temu ryż staje się delikatny i doskonale wchłania aromaty pozostałych składników. Oprócz ryżu, w Turcji, Syrii i Armenii popularny jest również pilaw przygotowywany na bazie kaszy bulgur.

Jak zrobić pilaf?

Choć pilaw pochodzi z dalekich krajów, zyskał również popularność w Polsce. Niestety, często mylony jest ze zwykłą potrawką z kurczaka. Prawdziwy pilaw to jednak znacznie więcej. Od kiedy poznałam ten przepis, często serwuję go moim bliskim na obiad. Jest sycąco, aromatycznie i do tego po prostu pysznie.

Pilaw - Pyszności
Pilaw - Pyszności© Canva | vm2002

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g mięsa (np. kurczak, jagnięcina lub wołowina),
  • 1 marchewka,
  • 1/2 szklanki namoczonego wcześniej grochu,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa,
  • świeża kolendra.

Przygotowanie:

  1. Ryż przepłukuj kilka razy, aż woda będzie klarowna.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, mięso pokrój w kostkę, marchewkę w półplasterki, a groch przepłucz.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor.
  4. Do podsmażonego mięsa dodaj marchewkę i groch. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  5. Dodaj kurkumę, kmin rzymski, sól i pieprz. Smaży przez chwilę, mieszając zawartość patelni.
  6. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  7. Zalej całość wodą tak, aby jej poziom był około 1 cm powyżej poziomu ryżu.
  8. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 20 minut, lub do momentu aż cały płyn zostanie wchłonięty.
  9. Zdejmij z ognia i pozostawi pod przykryciem na kolejne 10 minut.

Przed podaniem posyp świeżą kolendrą, jeśli lubisz jej smak. Pyszny obiad w orientalnym stylu jest już gotowy. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także