Wycofano w wielu krajach. Polacy wciąż piją, a rujnuje wątrobę

Chociaż konsumpcja herbaty jest znana z wielu korzyści zdrowotnych, nie wszystkie jej odmiany są dla nas dobre. W rzeczywistości istnieją pewne rodzaje herbaty oraz określone sposoby jej spożywania, które mogą stanowić poważne zagrożenie dla naszej wątroby czy układu pokarmowego.

Jest najgorszym rodzajem herbaty, który zakazano w wielu krajach. Polacy wciąż piją w dużych ilościach Jest najgorszym rodzajem herbaty, który zakazano w wielu krajach. Polacy wciąż piją w dużych ilościach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Oto #HIT2024. Przypominamy najlepsze materiały mijającego roku.

Herbaty oczyszczające

Na współczesnym rynku dostępna jest szeroka gama herbatek oczyszczających, które są promowane jako skuteczne narzędzie do szybkiego zrzucania nadmiernych kilogramów. Niemniej jednak, eksperci z dziedziny zdrowia ostrzegają, że niektóre z tych herbat mogą stanowić poważne zagrożenie dla naszego zdrowia, ponieważ mogą prowadzić do takich problemów, jak biegunka czy osłabienie jelit. W szczególności powinniśmy być ostrożni, stosując napary z senesu, ponieważ nasz organizm może szybko się do nich przyzwyczaić, co z kolei może prowadzić do problemów z regularnym wypróżnianiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowe tiramisu to wielki hit. Każdy chce je spróbować

Napar z żywokostu

Innym rodzajem herbaty, który powinniśmy unikać, jest herbata z żywokostu. Ze względu na obecność alkaloidów, które są szkodliwe dla wątroby, żywokost został wycofany z rynku w wielu krajach. Zgodnie z oficjalnymi wytycznymi, tę roślinę powinno się stosować wyłącznie zewnętrznie.

Ciąża a herbata

Kobiety w ciąży powinny również zachować ostrożność w przypadku picia czarnej herbaty, która jest bogata w teinę. Ten związek chemiczny może wypłukiwać z organizmu cenne składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, cynk czy żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu.

Niektóre źródła informują także, że kobiety w ciąży powinny unikać picia herbaty z cytryną. W liściach tej rośliny znajdują się związki glinu, które przenikają do naparu, gdy liście są zalewane wodą. W przypadku dodania do herbaty cytryny dochodzi do reakcji chemicznej, która prowadzi do powstawania cytrynianu glinu. Według badań naukowych spożywanie tego związku w dużych ilościach może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera czy uszkodzeń mózgu.

Jednak lista herbat, których kobiety w ciąży powinny unikać, nie kończy się na tych wymienionych. Przyszłe mamy powinny również zrezygnować z picia herbaty z dziurawca czy krwawnika pospolitego, ponieważ mogą one wpłynąć negatywnie na rozwój płodu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby