Najgorszy wybór do picia w upały. Nieświadomie narażamy siebie i bliskich

W upalne dni marzymy o zanurzeniu się w wodzie, orzeźwiającej bryzie morza i szklance czegoś na ochłodę. Niestety, nie każdy wybór to dobra decyzja i często pada na propozycje, które zamiast nawodnić i odświeżyć, wywołują tylko niesmak i mogą nieść ze sobą poważniejsze konsekwencje. Takim przykładem jest niepozorna woda smakowa. Dlaczego? I jaka będzie dla niej zdrowsza alternatywa?

Woda smakowa - co w niej tak naprawdę siedzi?Woda smakowa - co w niej tak naprawdę siedzi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Wody smakowe, które przyciągają różnorodnymi owocowymi słodkościami, wygodnymi opakowaniami oraz interesującymi etykietami, na pierwszy rzut oka wydają się idealnym rozwiązaniem na upalne dni. Jednak ich skład często sprawia, że entuzjazm szybko opada.

Etykiety pełne dziwnych składników

Chociaż wodę powinniśmy spożywać najczęściej, wielu z nas nie przepada za jej smakiem. Dlatego już w starożytnej Grecji i Rzymie dodawano do niej soki, na przykład z cytronu. Obecnie woda owocowa nadal cieszy się popularnością, a w sklepach znajdziemy szeroki wybór smaków: cytrynowy, truskawkowy, malinowy, jabłkowy czy arbuzowy. Producenci, celując w młodzież, a także młodsze dzieci, oferują te produkty w kolorowych opakowaniach z atrakcyjnymi etykietami pełne kolorowych, dobrze znanych bohaterów z bajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnie lemoniady w trzech pysznych smakach. Zdrowe i pyszne napoje na upały

Czy woda owocowa to dobry wybór?

Na pierwszy rzut oka woda z dodatkiem owocowego soku wydaje się doskonałym napojem na gorące dni. Jednak przed zakupem warto sprawdzić jej skład. Głównym problemem jest często duża ilość cukru – w jednej szklance może być nawet 2 łyżeczki sacharozy. Nadmiar cukru w diecie prowadzi do licznych problemów zdrowotnych, takich jak zakłócenia hormonalne, próchnica czy nadmierna agresja u dzieci.

Alternatywy cukrowe

W wodach owocowych spotykamy również inne słodziki, jak syrop glukozowo-fruktozowy, korzystniejszy ekonomicznie od cukru, ale powiązany z otyłością i innymi schorzeniami. Popularna jest także sukraloza, która choć nie dostarcza kalorii, może zaburzać florę jelitową. Aspartam, kolejne popularne słodzidło, zdaniem niektórych naukowców negatywnie wpływa na układ nerwowy i odpornościowy.

Dodatkowe kontrowersje

Niektóre wody smakowe zawierają acesulfam-K, substancję 200 razy słodszą od cukru, która spożywana w nadmiarze może prowadzić do mutacji genetycznych. Rzadko natomiast spotyka się w takich napojach prawdziwy sok owocowy – jego smak zwykle pochodzi z aromatów. Często dodawany jest również kwas cytrynowy, który w dużych ilościach może zaburzać przyswajanie minerałów.

Zdrowsze opcje

Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie wody owocowej samodzielnie. Wystarczy dodać do wody (źródlanej, mineralnej lub gazowanej) plasterki świeżych owoców, na przykład cytryny, limonki, truskawki czy brzoskwini. Smaku doda kawałek cynamonu, korzennego imbiru, a także świeże liście mięty czy melisy. Takie domowe napoje nabierają pełni smaku po około 1-2 godzinach, a owoce warto wcześniej dokładnie umyć.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser