Najlepsza polska ryba. Smakuje jak dorsz, a jest o wiele tańsza

Należy do złotej dziesiątki najsmaczniejszych ryb. Ma delikatne mięso pozbawione ości, wielu osobom w smaku przypominające dorsza. Jest wrażliwa na zanieczyszczenia wód. Z wyglądu przypomina węgorza, a pod bardzo dużym i szerokim otworem gębowym posiada pojedynczego wąsa.

Miętus to zapomniana rybaMiętus to zapomniana ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mowa oczywiście o miętusie - rybie, o której nie mówi się wiele. Miętus jednak kilkadziesiąt lat temu był tak powszechny, że stanowił... pokarm dla zwierząt. Dlaczego zapomnieliśmy o tak pysznej i zdrowej rybie? Powodów jest kilka. To m.in. jej utrudniający połów tryb życia oraz nieatrakcyjny wygląd. Niemniej, smak i wysoki poziom wartości odżywczej miętusa stawia tę rybę na czele wśród innych gatunków ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki sposób na chrupiącą przekąskę. Te krążki robią furorę na każdej imprezie

Miętus - smakuje jak dorsz, ale kosztuje dużo mniej

Miętus jest zaliczany do złotej dziesiątki najsmaczniejszych ryb. Mięso tej ryby jest białe, miękkie, a czasem określane jako lekko słodkie, wielu osobom przypomina w smaku dorsza. Jest też bardzo delikatne i pozbawione ości bocznych, przez co łatwo oddziela się od kręgosłupa. Warto wiedzieć, że przysmakiem jest wątroba miętusa, znacznie delikatniejsza od wątroby dorsza. Kilogram mrożonej tuszy miętusa można kupić już od ok. 25 zł.

Miętus daje spore możliwości w kuchni. Można go smażyć, grillować, dusić, piec, ale najlepiej smakuje grillowany lub smażony w cienkiej panierce z dodatkiem cytryny. Jeśli chodzi o wartość odżywczą, miętus pospolity jest dobrym źródłem białka i kwasów omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu. Ponadto zawiera również witaminę A oraz witaminy z grupy B, a także minerał: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk.

Miętus ma wydłużone ciało z widocznym marmurkowym wzorem,
Miętus ma wydłużone ciało z widocznym marmurkowym wzorem, rybę tę charakteryzuje pojedynczy wąs © Adobe Stock

Jak wygląda i gdzie występuje miętus?

Ciało miętusa jest wyraźnie wydłużone (może osiągnąć do 60 cm) i walcowate, a w części ogonowej widoczne jest spłaszczenie boczne. Brzuch ryby ma żółtawy kolor, a grzbiet jest wyraźnie ciemny, przybiera barwy od zielonej po czarną. Miętusy o nieco jaśniejszych barwach mają widoczny marmurkowaty wzorek na ciele. Rybę tę charakteryzuje pojedynczy wąs tuż pod bardzo dużym i szerokim otworem gębowym.

Miętus żyje i w wodach stojących, i płynących. Co jednak warte podkreślenia, to ryba o wysokich wymaganiach tlenowych, wrażliwa na zanieczyszczenia wody. W ostatnich latach wyraźnie wzrosło zainteresowanie narybkiem miętusa – rybę wpuszcza się do dużych i głębokich stawów hodowlanych, ale także do wód pod zarządem Polskiego Związku Wędkarskiego. Miętus to jeden z mazurskich przysmaków. Rybę tę spotkać można w zalewie Wiślanym oraz Szczecińskim, a także w przybrzeżnych wodach Bałtyku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥