Najlepsza polska ryba. Smakuje jak dorsz, a jest o wiele tańsza

Należy do złotej dziesiątki najsmaczniejszych ryb. Ma delikatne mięso pozbawione ości, wielu osobom w smaku przypominające dorsza. Jest wrażliwa na zanieczyszczenia wód. Z wyglądu przypomina węgorza, a pod bardzo dużym i szerokim otworem gębowym posiada pojedynczego wąsa.

Miętus to zapomniana rybaMiętus to zapomniana ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mowa oczywiście o miętusie - rybie, o której nie mówi się wiele. Miętus jednak kilkadziesiąt lat temu był tak powszechny, że stanowił... pokarm dla zwierząt. Dlaczego zapomnieliśmy o tak pysznej i zdrowej rybie? Powodów jest kilka. To m.in. jej utrudniający połów tryb życia oraz nieatrakcyjny wygląd. Niemniej, smak i wysoki poziom wartości odżywczej miętusa stawia tę rybę na czele wśród innych gatunków ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki sposób na chrupiącą przekąskę. Te krążki robią furorę na każdej imprezie

Miętus - smakuje jak dorsz, ale kosztuje dużo mniej

Miętus jest zaliczany do złotej dziesiątki najsmaczniejszych ryb. Mięso tej ryby jest białe, miękkie, a czasem określane jako lekko słodkie, wielu osobom przypomina w smaku dorsza. Jest też bardzo delikatne i pozbawione ości bocznych, przez co łatwo oddziela się od kręgosłupa. Warto wiedzieć, że przysmakiem jest wątroba miętusa, znacznie delikatniejsza od wątroby dorsza. Kilogram mrożonej tuszy miętusa można kupić już od ok. 25 zł.

Miętus daje spore możliwości w kuchni. Można go smażyć, grillować, dusić, piec, ale najlepiej smakuje grillowany lub smażony w cienkiej panierce z dodatkiem cytryny. Jeśli chodzi o wartość odżywczą, miętus pospolity jest dobrym źródłem białka i kwasów omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu. Ponadto zawiera również witaminę A oraz witaminy z grupy B, a także minerał: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk.

Miętus ma wydłużone ciało z widocznym marmurkowym wzorem,
Miętus ma wydłużone ciało z widocznym marmurkowym wzorem, rybę tę charakteryzuje pojedynczy wąs © Adobe Stock

Jak wygląda i gdzie występuje miętus?

Ciało miętusa jest wyraźnie wydłużone (może osiągnąć do 60 cm) i walcowate, a w części ogonowej widoczne jest spłaszczenie boczne. Brzuch ryby ma żółtawy kolor, a grzbiet jest wyraźnie ciemny, przybiera barwy od zielonej po czarną. Miętusy o nieco jaśniejszych barwach mają widoczny marmurkowaty wzorek na ciele. Rybę tę charakteryzuje pojedynczy wąs tuż pod bardzo dużym i szerokim otworem gębowym.

Miętus żyje i w wodach stojących, i płynących. Co jednak warte podkreślenia, to ryba o wysokich wymaganiach tlenowych, wrażliwa na zanieczyszczenia wody. W ostatnich latach wyraźnie wzrosło zainteresowanie narybkiem miętusa – rybę wpuszcza się do dużych i głębokich stawów hodowlanych, ale także do wód pod zarządem Polskiego Związku Wędkarskiego. Miętus to jeden z mazurskich przysmaków. Rybę tę spotkać można w zalewie Wiślanym oraz Szczecińskim, a także w przybrzeżnych wodach Bałtyku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇