Najlepsza polska ryba. Smakuje jak dorsz, a jest o wiele tańsza

Należy do złotej dziesiątki najsmaczniejszych ryb. Ma delikatne mięso pozbawione ości, wielu osobom w smaku przypominające dorsza. Jest wrażliwa na zanieczyszczenia wód. Z wyglądu przypomina węgorza, a pod bardzo dużym i szerokim otworem gębowym posiada pojedynczego wąsa.

Miętus to zapomniana rybaMiętus to zapomniana ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mowa oczywiście o miętusie - rybie, o której nie mówi się wiele. Miętus jednak kilkadziesiąt lat temu był tak powszechny, że stanowił... pokarm dla zwierząt. Dlaczego zapomnieliśmy o tak pysznej i zdrowej rybie? Powodów jest kilka. To m.in. jej utrudniający połów tryb życia oraz nieatrakcyjny wygląd. Niemniej, smak i wysoki poziom wartości odżywczej miętusa stawia tę rybę na czele wśród innych gatunków ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki sposób na chrupiącą przekąskę. Te krążki robią furorę na każdej imprezie

Miętus - smakuje jak dorsz, ale kosztuje dużo mniej

Miętus jest zaliczany do złotej dziesiątki najsmaczniejszych ryb. Mięso tej ryby jest białe, miękkie, a czasem określane jako lekko słodkie, wielu osobom przypomina w smaku dorsza. Jest też bardzo delikatne i pozbawione ości bocznych, przez co łatwo oddziela się od kręgosłupa. Warto wiedzieć, że przysmakiem jest wątroba miętusa, znacznie delikatniejsza od wątroby dorsza. Kilogram mrożonej tuszy miętusa można kupić już od ok. 25 zł.

Miętus daje spore możliwości w kuchni. Można go smażyć, grillować, dusić, piec, ale najlepiej smakuje grillowany lub smażony w cienkiej panierce z dodatkiem cytryny. Jeśli chodzi o wartość odżywczą, miętus pospolity jest dobrym źródłem białka i kwasów omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu. Ponadto zawiera również witaminę A oraz witaminy z grupy B, a także minerał: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk.

Miętus ma wydłużone ciało z widocznym marmurkowym wzorem,
Miętus ma wydłużone ciało z widocznym marmurkowym wzorem, rybę tę charakteryzuje pojedynczy wąs © Adobe Stock

Jak wygląda i gdzie występuje miętus?

Ciało miętusa jest wyraźnie wydłużone (może osiągnąć do 60 cm) i walcowate, a w części ogonowej widoczne jest spłaszczenie boczne. Brzuch ryby ma żółtawy kolor, a grzbiet jest wyraźnie ciemny, przybiera barwy od zielonej po czarną. Miętusy o nieco jaśniejszych barwach mają widoczny marmurkowaty wzorek na ciele. Rybę tę charakteryzuje pojedynczy wąs tuż pod bardzo dużym i szerokim otworem gębowym.

Miętus żyje i w wodach stojących, i płynących. Co jednak warte podkreślenia, to ryba o wysokich wymaganiach tlenowych, wrażliwa na zanieczyszczenia wody. W ostatnich latach wyraźnie wzrosło zainteresowanie narybkiem miętusa – rybę wpuszcza się do dużych i głębokich stawów hodowlanych, ale także do wód pod zarządem Polskiego Związku Wędkarskiego. Miętus to jeden z mazurskich przysmaków. Rybę tę spotkać można w zalewie Wiślanym oraz Szczecińskim, a także w przybrzeżnych wodach Bałtyku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej