Najlepsza polska ryba. Smakuje jak dorsz, a jest o wiele tańsza
Należy do złotej dziesiątki najsmaczniejszych ryb. Ma delikatne mięso pozbawione ości, wielu osobom w smaku przypominające dorsza. Jest wrażliwa na zanieczyszczenia wód. Z wyglądu przypomina węgorza, a pod bardzo dużym i szerokim otworem gębowym posiada pojedynczego wąsa.
28.08.2023 | aktual.: 28.08.2023 17:16
Mowa oczywiście o miętusie - rybie, o której nie mówi się wiele. Miętus jednak kilkadziesiąt lat temu był tak powszechny, że stanowił... pokarm dla zwierząt. Dlaczego zapomnieliśmy o tak pysznej i zdrowej rybie? Powodów jest kilka. To m.in. jej utrudniający połów tryb życia oraz nieatrakcyjny wygląd. Niemniej, smak i wysoki poziom wartości odżywczej miętusa stawia tę rybę na czele wśród innych gatunków ryb.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miętus - smakuje jak dorsz, ale kosztuje dużo mniej
Miętus jest zaliczany do złotej dziesiątki najsmaczniejszych ryb. Mięso tej ryby jest białe, miękkie, a czasem określane jako lekko słodkie, wielu osobom przypomina w smaku dorsza. Jest też bardzo delikatne i pozbawione ości bocznych, przez co łatwo oddziela się od kręgosłupa. Warto wiedzieć, że przysmakiem jest wątroba miętusa, znacznie delikatniejsza od wątroby dorsza. Kilogram mrożonej tuszy miętusa można kupić już od ok. 25 zł.
Miętus daje spore możliwości w kuchni. Można go smażyć, grillować, dusić, piec, ale najlepiej smakuje grillowany lub smażony w cienkiej panierce z dodatkiem cytryny. Jeśli chodzi o wartość odżywczą, miętus pospolity jest dobrym źródłem białka i kwasów omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu. Ponadto zawiera również witaminę A oraz witaminy z grupy B, a także minerał: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk.
Jak wygląda i gdzie występuje miętus?
Ciało miętusa jest wyraźnie wydłużone (może osiągnąć do 60 cm) i walcowate, a w części ogonowej widoczne jest spłaszczenie boczne. Brzuch ryby ma żółtawy kolor, a grzbiet jest wyraźnie ciemny, przybiera barwy od zielonej po czarną. Miętusy o nieco jaśniejszych barwach mają widoczny marmurkowaty wzorek na ciele. Rybę tę charakteryzuje pojedynczy wąs tuż pod bardzo dużym i szerokim otworem gębowym.
Zobacz także
Miętus żyje i w wodach stojących, i płynących. Co jednak warte podkreślenia, to ryba o wysokich wymaganiach tlenowych, wrażliwa na zanieczyszczenia wody. W ostatnich latach wyraźnie wzrosło zainteresowanie narybkiem miętusa – rybę wpuszcza się do dużych i głębokich stawów hodowlanych, ale także do wód pod zarządem Polskiego Związku Wędkarskiego. Miętus to jeden z mazurskich przysmaków. Rybę tę spotkać można w zalewie Wiślanym oraz Szczecińskim, a także w przybrzeżnych wodach Bałtyku.