Najlepsza pora na zjedzenie śniadania. Eksperci nie mają wątpliwości

O której godzinie należy zjeść śniadanie? Zwykło się mówić, że najlepiej dwie godziny po przebudzeniu. Okazuje się jednak, że naukowcy określili dokładną godzinę, co do minuty, właściwą dla spożycia pierwszego posiłku w ciągu dnia.

O której godzinie należy zjeść śniadanie? O której godzinie należy zjeść śniadanie?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Śniadanie nie bez powodu nazywane jest najważniejszym posiłkiem w ciągu. To, co zjemy i o jakiej porze, determinuje nasze wybory żywieniowe w ciągu dnia, a także wpływa na samopoczucie, poziom energii i wiele innych istotnych elementów codziennego funkcjonowania. Sprawdź więc, dlaczego tak ważne jest, by rozpocząć dzień od pożywnego posiłku. Poza tym, co na talerzu, istotne jest też, o której godzinie do niego zasiadamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Kiedy jest najlepsza pora na zjedzenie śniadania?

Badania przeprowadzone w 2019 roku przez zespół naukowców z Uniwersytetu w Murcji (Hiszpania) wykazały, że śniadanie najlepiej jest zjeść tuż po godzinie 7, a najlepiej o 7.11. Optymalna pora na zjedzenie obiadu to między godziną 12.30 a 13, jednak naukowcy wskazują, że pora idealna wypada o 12.38. Jeśli chodzi o kolację, im później zjesz, tym gorzej może to wpłynąć na twoje cele związane z utratą wagi. Jak wynika z badania, kolację powinno się zjeść w okienku między 18 a 18.30, a najlepiej o 18.14.

Jeśli jednak jesteś nocnym markiem, postaraj się zjeść śniadanie do godziny 10 (a najlepiej między 8 a 9). Ponadto ważne jest, by do stołu zasiąść maksymalnie dwie godziny po przebudzeniu. Dlaczego to tak ważne?

– Jedzenie w tym oknie nadaje tempo zdrowemu apetytowi i stabilizuje poziom cukru we krwi przez cały dzień – wyjaśnia Theresa Shank, dietetyczka z Filadelfii w rozmowie z magazynem "Women's Health". – Kiedy poziom cukru we krwi spada, często powoduje to uczucie głodu, wzmaga apetyt i prowadzi do nadmiernego objadania się – dodaje.
O której godzinie jeść śniadanie?
O której godzinie jeść śniadanie? © Canva | StockSnap

Dlaczego warto jeść śniadanie?

Jedzenie śniadania przyspiesza metabolizm po nocnym okresie postu, pomagając organizmowi efektywniej spalać kalorie w ciągu dnia. Ponadto pierwszy posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, dając energię potrzebną do rozpoczęcia dnia z wigorem. Pożywne śniadanie wspiera też funkcjonowanie mózgu, dostarczając glukozę komórkom mózgowym, poprawiając koncentrację, pamięć i ogólną wydajność poznawczą.

Regularne spożywanie śniadań zapobiega przejadaniu się w dalszej części dnia i tym samym pozwala lepiej kontrolować wagę. Co więcej, śniadanie może być doskonałą okazją do włączenia różnorodnych niezbędnych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy, minerały i białka, których może brakować w innych posiłkach.

Zbilansowane śniadanie zawierające złożone węglowodany, białka i zdrowe tłuszcze pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, stymuluje układ trawienny i wspiera regularne wypróżnienia, przyczyniając się do lepszego zdrowia jelit. Wiąże się też ze zmniejszonym ryzykiem różnych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu II i otyłość.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba