PoradyNajlepsze śniadanie. Dodaj do kaszy, a boczki znikną

Najlepsze śniadanie. Dodaj do kaszy, a boczki znikną

Chociaż kasza jaglana pozostaje w cieniu płatków owsianych, to zdecydowanie warto sięgać po nią częściej. Sama w sobie jest niesamowicie smaczna, a z tymi dodatkami przyniesie jeszcze więcej korzyści dla zdrowia.

Kasza jaglana - Pyszności
Kasza jaglana - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva

25.09.2023 17:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kasza jaglana to prawdziwa bomba witaminowa, po którą powinniśmy sięgać zdecydowanie częściej, zarówno na słodko, jak i na słono. Podana z odpowiednimi dodatkami stanie się sprzymierzeńcem osób na diecie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy kasza jaglana jest zdrowa?

Kasza jaglana znana jest w naszej kuchni od dawna. Przez wieki uprawiano ją w krajach Azji i Afryki, a wraz z migracjami ludności z tych regionów, dotarła także do Polski. Kasza jaglana, znana również jako jagły, jest uzyskiwanym z prosa, zboża znanego już w czasach neolitu. Obecnie kasza jaglana staje się coraz bardziej popularnym składnikiem naszych posiłków ze względu na doskonały smak i wyjątkowe korzyści zdrowotne.

Biedronka kasza jaglana
Biedronka kasza jaglana© Adobe Stock

Kasza jaglana jest bogatym źródłem ważnych witamin z grupy B, takich jak B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6 (pirydoksyna) oraz kwas pantotenowy. Dostarcza także cenne minerały, takie jak magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. Zawarta w niej witamina E oraz lecytyna ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację.

Jaglanka z gruszką

Jaglanka z gruszką to świetny pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla zabieganych. Połączenie kaszy jaglanej z gruszką pomoże w obniżeniu ciśnienia krwi, przyspieszy metabolizm i uchroni przed zaparciami. Dodatek gorzkiej czekolady dostarczy ekstra dawkę magnezu i podkręci dodatkowo walory smakowe.

Kasza jaglana - Pyszności
Kasza jaglana - Pyszności© Canva

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 gruszka,
  • garść ulubionych orzechów (np. laskowych, włoskich, migdały),
  • 2 kostki gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • 1 łyżka stewii lub ksylitolu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Gruszkę dokładnie myję, kroję na mniejsze kawałki, usuwając gniazdo nasienne i podsmażam na patelni wraz z łyżką miodu lub syropu klonowego.
  2. Gdy owoc się skarmelizuje, dorzucam posiekane orzechy, mieszam i ściągam z ognia.
  3. Kaszę płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do garnuszka. Zalewam mlekiem, dodaję słodzik i gotuję 10-20 minut, aż napęcznieje.
  4. Kaszę przekładam na talerz. Dodaję skarmelizowaną gruszkę, posiekaną czekoladę, nasiona chia oraz dyni i słonecznika. Pestki możesz wcześniej podprażyć na patelni. Smacznego!
Kasza jaglana- Pyszności
Kasza jaglana- Pyszności© Canva
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
zdrowe dietyprzepisjaglanka