Najlepszy wybór po przebudzeniu. Po takim śniadaniu czuję się dobrze przez cały dzień

Co zjeść na śniadanie, by uniknąć napadów głodu oraz czuć się dobrze przez cały dzień? Przede wszystkim powinno się zwracać uwagę na to, jaki wpływ na poziom cukru we krwi mają produkty, które pojawiają na naszym talerzu z rana. Tak radzi biochemiczka Jessie Inchauspé, znana w mediach społecznościowych jako "GlucoseGoddess".

Co zjeść na śniadanie, by mieć więcej energii?Co zjeść na śniadanie, by mieć więcej energii?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Według Jessie Inchauspé - biochemiczki prowadzącej na Instagramie profil "GlucoseGoddess" i autorki książki "Glukozowa Rewolucja" - idealne śniadanie nie może powodować gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Jadłospis powinien więc być tak skomponowany, by doprowadzić do "spłaszczenia krzywej cukrowej". W uproszczeniu chodzi o to, by cukier uwalniał się do krwi w sposób stabilny. Zdaniem biochemiczki kluczowe jest wyeliminowanie śniadań opartych na skrobi i cukrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chipsy z brokuła w parmezanowej panierce. Zdrowa i pyszna przekąska

Czego nie jeść po przebudzeniu? Najgorsze śniadania

Najgorsze śniadanie to śniadanie na słodko. Słodkości jedzone po przebudzeniu sprawiają, że szybciej czujemy się głodni, co może rozregulować dzienny tryb odżywiania. Przede wszystkim jednak, jak wykazali naukowcy z Uniwersytetu Stanforda, powodują gwałtowny skok poziomu cukru we krwi nawet u osób, które nie chorują na cukrzycę. Dlaczego wahania te są tak niebezpieczne dla zdrowia?

Liczne badania wskazują jasno, że gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi mogą powodować zawroty głowy, mdłości, zmęczenie i niepokój. W dłuższej perspektywie natomiast wywołują stany zapalne, powodujące przewlekłe choroby typu cukrzyca typu 2 czy artretyzm.

Najgorsze śniadanie to śniadanie pełne cukru i skrobi
Najgorsze śniadanie to śniadanie pełne cukru i skrobi © Pixabay

Co jeść na śniadanie, żeby mieć dużo energii i uniknąć napadów głodu?

Śniadanie powinno być bogate w białko i błonnik oraz zdrowe tłuszcze. Dzięki nim poziom glukozy we krwi pozostanie na stabilnym poziomie oraz na dłużej zostanie zachowane uczucie sytości. W przypadku węglowodanów, jak radzi Jessie Inchauspé, najlepiej sięgać po całe owoce (nie soki), opcjonalnie można zjeść kromkę pełnoziarnistego pieczywa lub płatki owsiane.

Białko znajdziemy w jajkach, mięsie, wędlinach, jogurtach szczególnie typu greckiego czy też w odżywkach białkowych. Cennym źródłem błonnika są warzywa, dlatego też powinny pojawić się w każdego rodzaju śniadaniu. Tłuszcz natomiast warto pozyskiwać z oleju lnianego, awokado, orzechów lub nasion.


Jak radzi biochemiczka, jeśli ochota na coś słodkiego z rana jest nie do przezwyciężenia, słodki produkt najlepiej jest zjeść po czymś słonym.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny