WAŻNE
TERAZ

Domen Prevc zwyciężył w Wiśle. Polak dopiero piąty

Najlepszy wybór po przebudzeniu. Po takim śniadaniu czuję się dobrze przez cały dzień

Co zjeść na śniadanie, by uniknąć napadów głodu oraz czuć się dobrze przez cały dzień? Przede wszystkim powinno się zwracać uwagę na to, jaki wpływ na poziom cukru we krwi mają produkty, które pojawiają na naszym talerzu z rana. Tak radzi biochemiczka Jessie Inchauspé, znana w mediach społecznościowych jako "GlucoseGoddess".

Co zjeść na śniadanie, by mieć więcej energii?Co zjeść na śniadanie, by mieć więcej energii?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Według Jessie Inchauspé - biochemiczki prowadzącej na Instagramie profil "GlucoseGoddess" i autorki książki "Glukozowa Rewolucja" - idealne śniadanie nie może powodować gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Jadłospis powinien więc być tak skomponowany, by doprowadzić do "spłaszczenia krzywej cukrowej". W uproszczeniu chodzi o to, by cukier uwalniał się do krwi w sposób stabilny. Zdaniem biochemiczki kluczowe jest wyeliminowanie śniadań opartych na skrobi i cukrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chipsy z brokuła w parmezanowej panierce. Zdrowa i pyszna przekąska

Czego nie jeść po przebudzeniu? Najgorsze śniadania

Najgorsze śniadanie to śniadanie na słodko. Słodkości jedzone po przebudzeniu sprawiają, że szybciej czujemy się głodni, co może rozregulować dzienny tryb odżywiania. Przede wszystkim jednak, jak wykazali naukowcy z Uniwersytetu Stanforda, powodują gwałtowny skok poziomu cukru we krwi nawet u osób, które nie chorują na cukrzycę. Dlaczego wahania te są tak niebezpieczne dla zdrowia?

Liczne badania wskazują jasno, że gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi mogą powodować zawroty głowy, mdłości, zmęczenie i niepokój. W dłuższej perspektywie natomiast wywołują stany zapalne, powodujące przewlekłe choroby typu cukrzyca typu 2 czy artretyzm.

Najgorsze śniadanie to śniadanie pełne cukru i skrobi
Najgorsze śniadanie to śniadanie pełne cukru i skrobi © Pixabay

Co jeść na śniadanie, żeby mieć dużo energii i uniknąć napadów głodu?

Śniadanie powinno być bogate w białko i błonnik oraz zdrowe tłuszcze. Dzięki nim poziom glukozy we krwi pozostanie na stabilnym poziomie oraz na dłużej zostanie zachowane uczucie sytości. W przypadku węglowodanów, jak radzi Jessie Inchauspé, najlepiej sięgać po całe owoce (nie soki), opcjonalnie można zjeść kromkę pełnoziarnistego pieczywa lub płatki owsiane.

Białko znajdziemy w jajkach, mięsie, wędlinach, jogurtach szczególnie typu greckiego czy też w odżywkach białkowych. Cennym źródłem błonnika są warzywa, dlatego też powinny pojawić się w każdego rodzaju śniadaniu. Tłuszcz natomiast warto pozyskiwać z oleju lnianego, awokado, orzechów lub nasion.


Jak radzi biochemiczka, jeśli ochota na coś słodkiego z rana jest nie do przezwyciężenia, słodki produkt najlepiej jest zjeść po czymś słonym.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥