Najlepszy wybór po przebudzeniu. Po takim śniadaniu czuję się dobrze przez cały dzień

Co zjeść na śniadanie, by uniknąć napadów głodu oraz czuć się dobrze przez cały dzień? Przede wszystkim powinno się zwracać uwagę na to, jaki wpływ na poziom cukru we krwi mają produkty, które pojawiają na naszym talerzu z rana. Tak radzi biochemiczka Jessie Inchauspé, znana w mediach społecznościowych jako "GlucoseGoddess".

Co zjeść na śniadanie, by mieć więcej energii?Co zjeść na śniadanie, by mieć więcej energii?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Według Jessie Inchauspé - biochemiczki prowadzącej na Instagramie profil "GlucoseGoddess" i autorki książki "Glukozowa Rewolucja" - idealne śniadanie nie może powodować gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Jadłospis powinien więc być tak skomponowany, by doprowadzić do "spłaszczenia krzywej cukrowej". W uproszczeniu chodzi o to, by cukier uwalniał się do krwi w sposób stabilny. Zdaniem biochemiczki kluczowe jest wyeliminowanie śniadań opartych na skrobi i cukrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chipsy z brokuła w parmezanowej panierce. Zdrowa i pyszna przekąska

Czego nie jeść po przebudzeniu? Najgorsze śniadania

Najgorsze śniadanie to śniadanie na słodko. Słodkości jedzone po przebudzeniu sprawiają, że szybciej czujemy się głodni, co może rozregulować dzienny tryb odżywiania. Przede wszystkim jednak, jak wykazali naukowcy z Uniwersytetu Stanforda, powodują gwałtowny skok poziomu cukru we krwi nawet u osób, które nie chorują na cukrzycę. Dlaczego wahania te są tak niebezpieczne dla zdrowia?

Liczne badania wskazują jasno, że gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi mogą powodować zawroty głowy, mdłości, zmęczenie i niepokój. W dłuższej perspektywie natomiast wywołują stany zapalne, powodujące przewlekłe choroby typu cukrzyca typu 2 czy artretyzm.

Najgorsze śniadanie to śniadanie pełne cukru i skrobi
Najgorsze śniadanie to śniadanie pełne cukru i skrobi © Pixabay

Co jeść na śniadanie, żeby mieć dużo energii i uniknąć napadów głodu?

Śniadanie powinno być bogate w białko i błonnik oraz zdrowe tłuszcze. Dzięki nim poziom glukozy we krwi pozostanie na stabilnym poziomie oraz na dłużej zostanie zachowane uczucie sytości. W przypadku węglowodanów, jak radzi Jessie Inchauspé, najlepiej sięgać po całe owoce (nie soki), opcjonalnie można zjeść kromkę pełnoziarnistego pieczywa lub płatki owsiane.

Białko znajdziemy w jajkach, mięsie, wędlinach, jogurtach szczególnie typu greckiego czy też w odżywkach białkowych. Cennym źródłem błonnika są warzywa, dlatego też powinny pojawić się w każdego rodzaju śniadaniu. Tłuszcz natomiast warto pozyskiwać z oleju lnianego, awokado, orzechów lub nasion.


Jak radzi biochemiczka, jeśli ochota na coś słodkiego z rana jest nie do przezwyciężenia, słodki produkt najlepiej jest zjeść po czymś słonym.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości