Uważam, że naleśniki są wspaniałym wynalazkiem kulinarnym. Można je konsumować zarówno na słodko, czyli np. z czekoladą bądź owocami, jak i wytrawnie, czyli np. z kurczakiem bądź też szpinakiem. Nadają się także na każdą porę dnia – śniadanie, obiad, a nawet kolację.
Ostatnio natknęłam się na naleśniki czekoladowe, które w moim odczuciu, są prawdziwym dziełem sztuki. Wyglądają po prostu cudownie i muszę przyznać, że już na sam ich widok, cieknie mi ślinka. Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za ich przygotowanie. Przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
żółtko z 2 jajek
białko z 2 jajek ubite na sztywną pianę
3 łyżki cukru
300 ml mleka
3 łyżki stopionego masła
1 łyżeczka olejku waniliowego
340 g mąki
50 g kakaa w proszku
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g czekolady, startej na tarce
1 łyżka oleju
230 g śmietany kremówki
220 g mini chipsów czekoladowych
garść świeżych malin
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż żółtka i cukier. Dokładnie wymieszaj. Następnie dolej mleko, cały czas mieszając.
2. Do miski dodaj także ubite białka i dokładnie wymieszaj.
3. Do mieszanki dodaj również roztopione masło, olejek waniliowy i ponownie wymieszaj.
4. Do osobnej miski włóż mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Następnie dodaj do niej przygotowaną przed chwilą miksturę. Mieszaj tak długo, aż otrzymasz gładką masę.
5. Do masy dodaj startą czekoladę i wymieszaj. Następnie odstaw miskę na 20 minut.
6. Do garnka wlej śmietanę kremówkę i podgrzewaj chwilę na średnim ogniu. Nie pozwól jednak, aby śmietana się zagotowała.
7. Kiedy śmietana będzie ciepła, zdejmij garnek z ognia. Dodaj mini chipsy czekoladowe i mieszaj tak długo, aż się rozpuszczą, a polewa będzie miała jednolitą konsystencję.
8. Nasmaruj patelnię olejem i rozgrzej ją. Następnie wylej na nią ciasto naleśnikowe i podsmaż z obydwóch stron. Kiedy naleśnik się usmaży przełóż go z patelni na talerz i usmaż pozostałe naleśniki.
9. Polej naleśniki polewą czekoladową, a na wierzchu poukładaj maliny.
Komentarze