PrzepisDeseryTakich naleśników to ja jeszcze nigdy w życiu nie jadłam... Ślinka cieknie na sam widok!

Takich naleśników to ja jeszcze nigdy w życiu nie jadłam... Ślinka cieknie na sam widok!

Takich naleśników to ja jeszcze nigdy w życiu nie jadłam... Ślinka cieknie na sam widok!
Ala Krauzowicz
19.05.2016 15:18, aktualizacja: 17.05.2017 14:56

Uważam, że naleśniki są wspaniałym wynalazkiem kulinarnym. Można je konsumować zarówno na słodko, czyli np. z czekoladą bądź owocami, jak i wytrawnie, czyli np. z kurczakiem bądź też szpinakiem. Nadają się także na każdą porę dnia - śniadanie, obiad, a nawet kolację.

Ostatnio natknęłam się na naleśniki czekoladowe, które w moim odczuciu, są prawdziwym dziełem sztuki. Wyglądają po prostu cudownie i muszę przyznać, że już na sam ich widok, cieknie mi ślinka. Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za ich przygotowanie. Przepis znajduje się poniżej.

Obraz

Składniki:

  • żółtko z 2 jajek
  • białko z 2 jajek ubite na sztywną pianę
  • 3 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 340 g mąki
  • 50 g kakaa w proszku
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady, startej na tarce
  • 1 łyżka oleju
  • 230 g śmietany kremówki
  • 220 g mini chipsów czekoladowych
  • garść świeżych malin

1. Do miski włóż żółtka i cukier. Dokładnie wymieszaj. Następnie dolej mleko, cały czas mieszając.

Obraz
Obraz

2. Do miski dodaj także ubite białka i dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Do mieszanki dodaj również roztopione masło, olejek waniliowy i ponownie wymieszaj.

Obraz
Obraz

5. Do masy dodaj startą czekoladę i wymieszaj. Następnie odstaw miskę na 20 minut.

Obraz

6. Do garnka wlej śmietanę kremówkę i podgrzewaj chwilę na średnim ogniu. Nie pozwól jednak, aby śmietana się zagotowała.

Obraz

7. Kiedy śmietana będzie ciepła, zdejmij garnek z ognia. Dodaj mini chipsy czekoladowe i mieszaj tak długo, aż się rozpuszczą, a polewa będzie miała jednolitą konsystencję.

Obraz
Obraz
Obraz
Obraz

Mmm, wyglądają nieziemsko!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także