Na świecie się nimi zajadają. Na sam widok cieknie ślinka

Nowy rok to czas nowych początków, nadziei i szczęścia. Nic więc dziwnego, że w wielu kulturach na całym świecie istnieje wiele tradycji związanych z tym wyjątkowym dniem. Jedną z nich jest spożywanie specjalnych potraw, które mają zapewnić dobrobyt i pomyślność w nadchodzącym roku.

Na świecie się nimi zajadają. Na sam widok cieknie ślinkaNa świecie się nimi zajadają. Na sam widok cieknie ślinka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W Polsce czerwony barszcz z krokietem zdobył serca sylwestrowych biesiadników, ale co z noworocznymi smakami w innych zakątkach globu? Odkryj kulinarne tradycje Włoch, Grecji, Holandii, Japonii, Meksyku, Norwegii i Czech, które nie tylko kuszą podniebienie, ale także niosą ze sobą symboliczne znaczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę zapiekankę, wszyscy proszą o dokładkę. Taka jest dobra!

Tamales w Meksyku: "Kulinarne dziedzictwo"

Tamales
Tamales © Adobe Stock

Meksykanie cenią sobie tamales, potrawę z ciasta kukurydzianego, nadziewanego mięsem, serem lub fasolą, owiniętego w liście kukurydzy i ugotowanego na parze. Zwykle spożywane z aromatyczną salsą, tamales stanowią integralną część noworocznych imprez w Meksyku.

Japoński noworoczny Osechi-ryōri: "Szczęście w ozdobnych pudełkach"

Osechi-ryōri
Osechi-ryōri © Adobe Stock | TERUMASA AKASAKI

Japończycy witają nowy rok, otwierając ozdobne pudełka pełne symbolicznych potraw. Grillowana ryba, ikra śledzia, wodorosty, czarna soja i mochi, czyli klejące kluski z nadzieniem ze słodkiej fasoli, tworzą zbalansowany posiłek. Każdy składnik ma przynieść szczęście, zdrowie i długowieczność.

Vasilopita: "Grecka tradycja, która smakuje jak szczęście"

Vasilopita
Vasilopita © Adobe Stock

W Grecji na noworocznym stole nie może zabraknąć vasilopity, czyli okrągłego chleba z monetą ukrytą w środku. Każdy członek rodziny dostaje kawałek vasilopity, a ten, kto znajdzie monetę, ma mieć szczęście w nadchodzącym roku.

Risgrøt w Norwegii: "Znajdź migdała na szczęście"

Risengrod
Risengrod © Getty images | MYCHKO

W Norwegii nowy rok smakuje jak risgrøt – pudding ryżowy z migdałem. Znalezienie migdała w potrawie ma przynieść szczęście i zdrowie. Norwegowie spożywają risgrøt z mlekiem, masłem, cynamonem i często z dodatkiem sosu malinowego, co nadaje temu tradycyjnemu daniu niepowtarzalny smak.

Strudel z jabłkami: "Austro-Węgierska nuta noworoczna"

Strudel z jabłkami.
Strudel z jabłkami. © Adobe Stock | ALI MAJDFAR

W Czechach i Austrii nowy rok pachnie aromatem jabłkowego strudla. Kruche ciasto, soczyste jabłka i dodatek lodów lub kremów sprawiają, że ta tradycyjna potrawa z czasów monarchii austro-węgierskiej smakuje wyjątkowo i kojarzy się z niezapomnianymi chwilami.

W każdym kraju nowy rok smakuje inaczej, ale zawsze wyjątkowo i smacznie. Kulinarne tradycje są tak różnorodne jak kultury, łączą ludzi przy wspólnym stole, przynosząc im nie tylko kulinarne doznania, ale także nadzieję i radość na kolejne miesiące.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat