Naleśniki z dodatkiem piwa – najbardziej puszyste w twoim życiu

Naleśniki z dodatkiem piwa mogą nie wydawać się najbardziej oczywistym pomysłem. Jednak zanim ocenisz – warto samemu przetestować.

Naleśniki z dodatkiem piwa – zalety
Jednym z najbardziej popularnych przepisów na lekkie naleśniki jest ten z dodatkiem wody gazowanej. Woda gazowana sprawia, że ciasto staje się puszyste i lekkie bez gumiastego posmaku.


Piwo oprócz właściwości spulchniających posiada także chmielowy posmak, który nadaje pozornie zwykłym naleśnikom zupełnie innego wymiaru. Szklanka piwa nie zmienia znacząco koloru – nadaje tylko lekki bursztynowy blask.


Do wykonania tego przepisu możesz wykorzystać ulubiony trunek – może być to piwo smakowe, bezalkoholowe, ciemne czy jasne – to zależy tylko od twojej kreatywności i preferencji smakowych.
Naleśniki z dodatkiem piwa – składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 1 szklanka piwa
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 3-5 łyżek cukru pudru
- owoce do dekoracji


Przygotowanie:
Przed przygotowanie naleśników, rozpuść masło i ostudź. Przed dolaniem do ciasta nie powinno być zbyt gorące


Mąkę, mleko, jajka i piwo smakowe (może być malinowe) dodaj do miski. Całość zmiksuj na gładką masę i odstaw na 30 minut – w tym czasie wszystkie składniki pięknie się połączą, a naleśniki będą smakować jeszcze lepiej.
W wysokiej misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na bitą śmietanę, a następnie wstaw do lodówki.


Na mocno rozgrzanej patelni – najlepiej płaskiej do naleśników, smaż po kolei porcje ciasta. Naleśniki powinny być cienkie, by z łatwością się składały po usmażeniu.
Gotowe naleśniki podajemy z bitą śmietaną i sezonowymi owocami – teraz najlepiej sprawdzą się truskawki i borówki. Smacznego!


Komentarze