PrzepisNaleśniki z dodatkiem piwa - najbardziej puszyste w twoim życiu

Naleśniki z dodatkiem piwa - najbardziej puszyste w twoim życiu

Naleśniki z dodatkiem piwa - najbardziej puszyste w twoim życiu
Agnieszka
04.06.2022 11:17, aktualizacja: 18.09.2023 09:54

Naleśniki z dodatkiem piwa mogą nie wydawać się najbardziej oczywistym pomysłem. Jednak zanim ocenisz - warto samemu przetestować.

Naleśniki z dodatkiem piwa - zalety

Jednym z najbardziej popularnych przepisów na lekkie naleśniki jest ten z dodatkiem wody gazowanej. Woda gazowana sprawia, że ciasto staje się puszyste i lekkie bez gumiastego posmaku.

Piwo oprócz właściwości spulchniających posiada także chmielowy posmak, który nadaje pozornie zwykłym naleśnikom zupełnie innego wymiaru. Szklanka piwa nie zmienia znacząco koloru - nadaje tylko lekki bursztynowy blask.

Do wykonania tego przepisu możesz wykorzystać ulubiony trunek - może być to piwo smakowe, bezalkoholowe, ciemne czy jasne - to zależy tylko od twojej kreatywności i preferencji smakowych.

Naleśniki z dodatkiem piwa - składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 szklanka piwa
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3-5 łyżek cukru pudru
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Przed przygotowanie naleśników, rozpuść masło i ostudź. Przed dolaniem do ciasta nie powinno być zbyt gorące

Mąkę, mleko, jajka i piwo smakowe (może być malinowe) dodaj do miski. Całość zmiksuj na gładką masę i odstaw na 30 minut - w tym czasie wszystkie składniki pięknie się połączą, a naleśniki będą smakować jeszcze lepiej.

W wysokiej misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na bitą śmietanę, a następnie wstaw do lodówki.

Na mocno rozgrzanej patelni - najlepiej płaskiej do naleśników, smaż po kolei porcje ciasta. Naleśniki powinny być cienkie, by z łatwością się składały po usmażeniu.

Obraz

Gotowe naleśniki podajemy z bitą śmietaną i sezonowymi owocami - teraz najlepiej sprawdzą się truskawki i borówki. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także