Nasi dziadkowie zajadali aż miło. My omijamy je w sklepie, a wspierają kości i pracę serca

Szprotki, choć często pomijane w codziennych zakupach, kryją w sobie bogactwo wartości odżywczych. Te małe rybki, popularne w kuchniach naszych dziadków, mogą znacząco wspierać zdrowie kości i serca. Ości w nich są tak małe, że nie stanowią zagrożenia. Co więcej, w odróżnieniu od dużych ryb morskich, zawierają niewielkie ilości metali ciężkich.

Smażone szprotki to zdrowszy wybór od wielkich ryb morskichSmażone szprotki to zdrowszy wybór od wielkich ryb morskich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Szprotki, znane również jako sardynki norweskie, to niewielkie ryby z rodziny śledziowatych. Od lat cieszą się one popularnością w kuchniach wielu krajów. Ich delikatne, białe mięso jest nie tylko smaczne, ale także bogate w tłuszcze omega-3 i białko, a dzięki jadalnym kościom wzbogacają organizm także w wartościowe wapno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad

Bogactwo wartości w małych rybkach

Szprotki to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Niepozorne małe rybki zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka i wapnia, który jest kluczowy dla zdrowia kości. Nie do przecenienia jest również witamina D, wspomagającą jego wchłanianie.

Regularne spożywanie szprotek może przyczynić się do wzmocnienia układu kostnego, co jest szczególnie ważne dla osób starszych. Ponadto, obecność kwasów omega-3 wspiera pracę serca, pomagając w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Przepisy na szprotki z PRL-u

Nasi rodzice i dziadkowie często sięgali po te małe rybki, zanurzone w oleju lub sosie pomidorowym. W czasach PRL świeże szprotki były trudno dostępne, ale również te wędzone lub marynowane dostarczały wielu cennych substancji odżywczych.

Jednym z bardziej popularnych przepisów na szprotki z tych czasów była "awanturka", czyli pasta kanapkowa ze szprotek i białego sera. Ten doskonały dodatek do pieczywa gościł na stołach w każdy piątek. Wystarczyło połączyć szprotki z twarogiem i ogórkiem kiszonym, a następnie wymieszać z majonezem. Niektórzy dodawali cebulę, inni szczypiorek lub natkę pietruszki.

Popularne były także szprotki w sosie pomidorowym, które podawano nie tylko do pieczywa, ale także na obiad, na przykład z ziemniakami lub kaszą. W ten sposób radzono sobie z deficytem produktów spożywczych w sklepach. Zaradna "pani domu" potrafiła zadbać o wartościowy posiłek dla swojej rodziny pomimo wielu odgórnych ograniczeń.

Przepis na smażone szprotki

Takie szprotki możesz podać na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki, jak również na kolację – na przykład w formie sałatki w stylu nicejskiej, czyli z jajkiem, pomidorami i oliwkami.

Składniki:

  • 1 kg świeżych szprotek,
  • łyżeczka soli,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Jeśli to konieczne, wypatrosz szprotki usuwają wnętrzności. Głowę i ogon możesz zostawić – po usmażeniu będą przyjemnie chrupać. Umyj i osusz rybki przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Posyp solą i skrop sokiem z połówki cytryny.
  3. Na patelni rozgrzej olej – powinien pokryć całe dno patelni.
  4. Kolejno obtaczaj szprotki w mące i kładź na rozgrzanym oleju. Smaż przez 2-3 minuty z jednej i drugiej strony.
  5. Usmażone szprotki odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości