Mało kto smaży tę rybę. W takiej wersji smakuje genialnie

Smażone śledzie są proste w przygotowaniu, a ich wyjątkowy smak zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających gości i sprawi, że spotkanie z przyjaciółmi stanie się prawdziwym kulinarnym doświadczeniem.

Smażony śledźSmażony śledź
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mimo że smażone śledzie są potrawą o wysokiej zawartości kalorii, czasami warto zrobić mały wyjątek i pozwolić sobie na ich przygotowanie. Te pyszne ryby, smażone do złotego koloru, mogą okazać się doskonałym wyborem na przekąskę podczas spotkania ze znajomymi czy rodziną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bieszczadzki zawyłec to najlepszy gołąbek w moim życiu. Lepszego nie jadłam

Jakie śledzie można smażyć?

Najlepiej sprawdzi się surowa tusza śledzia (może być mrożona), jednak ze względu na to, że produkt ten jest trudno dostępny, możesz skorzystać też z solonych płatów śledziowych. Wcześniej jednak zalej je mlekiem i odstaw do namoczenia, by pozbawić je słonego smaku. Po tym wystarczy je odsączyć i osuszyć i zabrać się za smażenie.

Smażony śledź
Smażony śledź © Adobe Stock

Z czym podać smażone śledzie?

Opiekane ziemniaczki to doskonały wybór - ich chrupiąca skórka i miękki środek stanowią doskonałe uzupełnienie dla smażonych śledzi. Dodatkowo ziołowy sos, który możemy przygotować na bazie jogurtu lub śmietany, z dodatkiem ulubionych ziół, takich jak koper, pietruszka czy szczypiorek, doda potrawie świeżości i jeszcze bardziej podkreśli smak ryby.

Smażone śledzie. Przepis

Składniki:

  • 7-8 świeżych filetów śledziowych,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 100 g masła klarowanego,
  • 100 ml mleka.

Ciasto:

  • 120 ml mleka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Śledzie zalej mlekiem i odstaw, po godzinie odsącz ryby z nadmiaru płynu.
  2. Z mleka, mąki oraz jajka przygotuj gęste, lejące ciasto.
  3. Filety obtaczaj w mące z pieprzem, następnie obtocz w cieście i smaż na rozgrzanym maśle po 2 minuty z każdej strony.
  4. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Przepis pochodzi z książki Bogumiła Kota i Grażyny Uścińskiej "Śledzik lubi pływać. Książka z przepisami na śledzia i na wódki domowej roboty".

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej