PrzepisDania bezmięsneMało kto smaży tę rybę. W takiej wersji smakuje genialnie

Mało kto smaży tę rybę. W takiej wersji smakuje genialnie

Smażony śledź
Smażony śledź
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
16.02.2024 15:28, aktualizacja: 07.03.2024 09:54

Smażone śledzie są proste w przygotowaniu, a ich wyjątkowy smak zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających gości i sprawi, że spotkanie z przyjaciółmi stanie się prawdziwym kulinarnym doświadczeniem.

Mimo że smażone śledzie są potrawą o wysokiej zawartości kalorii, czasami warto zrobić mały wyjątek i pozwolić sobie na ich przygotowanie. Te pyszne ryby, smażone do złotego koloru, mogą okazać się doskonałym wyborem na przekąskę podczas spotkania ze znajomymi czy rodziną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie śledzie można smażyć?

Najlepiej sprawdzi się surowa tusza śledzia (może być mrożona), jednak ze względu na to, że produkt ten jest trudno dostępny, możesz skorzystać też z solonych płatów śledziowych. Wcześniej jednak zalej je mlekiem i odstaw do namoczenia, by pozbawić je słonego smaku. Po tym wystarczy je odsączyć i osuszyć i zabrać się za smażenie.

Smażony śledź
Smażony śledź © Adobe Stock

Z czym podać smażone śledzie?

Opiekane ziemniaczki to doskonały wybór - ich chrupiąca skórka i miękki środek stanowią doskonałe uzupełnienie dla smażonych śledzi. Dodatkowo ziołowy sos, który możemy przygotować na bazie jogurtu lub śmietany, z dodatkiem ulubionych ziół, takich jak koper, pietruszka czy szczypiorek, doda potrawie świeżości i jeszcze bardziej podkreśli smak ryby.

Smażone śledzie. Przepis

Składniki:

  • 7-8 świeżych filetów śledziowych,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 100 g masła klarowanego,
  • 100 ml mleka.

Ciasto:

  • 120 ml mleka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Śledzie zalej mlekiem i odstaw, po godzinie odsącz ryby z nadmiaru płynu.
  2. Z mleka, mąki oraz jajka przygotuj gęste, lejące ciasto.
  3. Filety obtaczaj w mące z pieprzem, następnie obtocz w cieście i smaż na rozgrzanym maśle po 2 minuty z każdej strony.
  4. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Przepis pochodzi z książki Bogumiła Kota i Grażyny Uścińskiej "Śledzik lubi pływać. Książka z przepisami na śledzia i na wódki domowej roboty".

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także