WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Nasze babcie zawsze gotowały tak zupę. Młode pokolenia sporo tracą, bo idą na skróty

Zupa na kościach to tradycyjny przepis, który znany jest od pokoleń. Niestety, w dzisiejszych czasach zupy na kościach stają się coraz rzadsze. Czym jest to spowodowane i dlaczego warto do nich wracać?

Zupa na kościachZupa na kościach
Źródło zdjęć: © Getty Images | Dragan Nikolic
Marcin Michałowski

Zupa na kościach to nie tylko kulinarna przyjemność, ale także źródło cennych składników odżywczych. Kości zawierają wiele składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, fosforpotas, które odgrywają istotną rolę w naszym zdrowiu. Te składniki wzmacniają nasze ciało, a zwłaszcza układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schabowy z zasmażaną kiszoną kapustą. Pyszny klasyk

Zupa na kościach receptą na zdrowie

Zupa na kościach ma także pozytywny wpływ na nasz układ kostny. Podczas gotowania, zwłaszcza kości drobiowych, do wywaru przechodzi kolagen, który jest niezbędny dla zdrowia stawów. Z wiekiem, ilość kolagenu w organizmie maleje, dlatego dostarczanie go poprzez zupę na kościach może być korzystne dla naszego ciała. Jest również bogata w magnez niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego.

Oprócz składników odżywczych zupa na kościach ma również wyjątkowy smak i aromat, którego nie uzyskamy, używając kostki rosołowej.

Zupa na kościach - przepis

Poniżej znajduje się prosty przepis na zupę jarzynową na kościach, który warto wypróbować:

Składniki:

  • 1 kość wieprzowa wędzona lub porcja rosołowa kości drobiowych,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por (biała część),
  • kawałek selera,
  • 1 natka pietruszki,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • majeranek,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Umyj kość i zalej ją wodą. Gotuj samą kość przez około godzinę, usuwając szumujący wywar.
  2. Obierz warzywa. Pokrój marchewki i pora w plastry, a pietruszkę w drobną kostkę. Ziemniaki pokrój na większe kawałki.
  3. Dodaj warzywa do garnka, a także ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz.
  4. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa staną się miękkie.
  5. Na koniec, dodaj sól, mielony pieprz (jeśli lubisz) i majeranek. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
  6. Wyjmij kość, obierz ją z mięsa i wrzuć mięso z powrotem do zupy. Podawaj na talerzach. Smacznego!

Zupa na kościach to nie tylko tradycja, ale również smak i zdrowie zamknięte w każdym kubku. Dlatego warto od czasu do czasu sięgnąć po ten niezwykły smak naszych przodków i cieszyć się korzyściami, jakie niesie ze sobą tradycyjna kuchnia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę