Nasze babcie zawsze gotowały tak zupę. Młode pokolenia sporo tracą, bo idą na skróty

Zupa na kościach to tradycyjny przepis, który znany jest od pokoleń. Niestety, w dzisiejszych czasach zupy na kościach stają się coraz rzadsze. Czym jest to spowodowane i dlaczego warto do nich wracać?

Zupa na kościachZupa na kościach
Źródło zdjęć: © Getty Images | Dragan Nikolic
Marcin Michałowski

Zupa na kościach to nie tylko kulinarna przyjemność, ale także źródło cennych składników odżywczych. Kości zawierają wiele składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, fosforpotas, które odgrywają istotną rolę w naszym zdrowiu. Te składniki wzmacniają nasze ciało, a zwłaszcza układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schabowy z zasmażaną kiszoną kapustą. Pyszny klasyk

Zupa na kościach receptą na zdrowie

Zupa na kościach ma także pozytywny wpływ na nasz układ kostny. Podczas gotowania, zwłaszcza kości drobiowych, do wywaru przechodzi kolagen, który jest niezbędny dla zdrowia stawów. Z wiekiem, ilość kolagenu w organizmie maleje, dlatego dostarczanie go poprzez zupę na kościach może być korzystne dla naszego ciała. Jest również bogata w magnez niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego.

Oprócz składników odżywczych zupa na kościach ma również wyjątkowy smak i aromat, którego nie uzyskamy, używając kostki rosołowej.

Zupa na kościach - przepis

Poniżej znajduje się prosty przepis na zupę jarzynową na kościach, który warto wypróbować:

Składniki:

  • 1 kość wieprzowa wędzona lub porcja rosołowa kości drobiowych,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por (biała część),
  • kawałek selera,
  • 1 natka pietruszki,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • majeranek,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Umyj kość i zalej ją wodą. Gotuj samą kość przez około godzinę, usuwając szumujący wywar.
  2. Obierz warzywa. Pokrój marchewki i pora w plastry, a pietruszkę w drobną kostkę. Ziemniaki pokrój na większe kawałki.
  3. Dodaj warzywa do garnka, a także ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz.
  4. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa staną się miękkie.
  5. Na koniec, dodaj sól, mielony pieprz (jeśli lubisz) i majeranek. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
  6. Wyjmij kość, obierz ją z mięsa i wrzuć mięso z powrotem do zupy. Podawaj na talerzach. Smacznego!

Zupa na kościach to nie tylko tradycja, ale również smak i zdrowie zamknięte w każdym kubku. Dlatego warto od czasu do czasu sięgnąć po ten niezwykły smak naszych przodków i cieszyć się korzyściami, jakie niesie ze sobą tradycyjna kuchnia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji