Naturalny suplement. Pomaga schudnąć i oczyścić organizm z toksyn
Naturalne składniki odżywcze cieszą się coraz większą popularnością. Niektóre, jak pasta tamaryndowa, dopiero niedawno zaczęła zdobywać popularność. W kuchni azjatyckiej to produkt niemalże obowiązkowy. Dlaczego warto go spożywać?
Pasta tamaryndowa jest szeroko stosowana w kuchni azjatyckiej. Wytwarzana jest z owoców tamaryndowca, egzotycznego drzewa, które rośnie w Afryce. Owoce te z wygląd przypominają fasolę, a pod ich skórką znajdziesz zielono-różowy miąższ oraz ciemnobrązowe nasiona. To właśnie z miąższu tworzy się słodko-kwaśną pastę, a nasiona nadadzą się do wyrobu biżuterii. Często wykorzystywane są też jako składnik utwardzacza do tkanin - są lepsze niż krochmal. Pastę tamaryndową można znaleźć w sklepach z azjatycką żywnością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak w sosie porowym
Dlaczego pasta tamaryndowa to dobry wybór na diecie?
Jest przede wszystkim smaczna i zdrowa. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Pasta tamaryndowa pomaga w odchudzaniu, bo przyspiesza metabolizm i pomaga oczyścić organizm. Znajdziesz w niej też sole mineralne, takie jak miedź, żelazo i potas. Dzięki obecności przeciwutleniaczy pasta wspiera układ immunologiczny i wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do starzenia się skóry. Pomaga również przy problemach trawiennych i bólu brzucha. Co ciekawe, jest też naturalnym konserwantem, gdyż stanowi źródło kwasu winnego.
A właściwie jak ją przygotować i czy warto się w to bawić? Jak ci napiszę, że jest to banalnie proste, od razu pobiegniesz do sklepu. Jeśli już kupiłeś tamaryndowca, to go po prostu rozłup. Wyciągnij miąższ (pestki możesz bez skrupułów wyrzucić) i przełóż go do miseczki, zalej ciepłą wodą. Poczekaj 15 minut, a następnie wszystko zmiażdż na papkę. Ma być taka konsystencja jak w słoiczkach dla sześciomiesięcznych dzieci. Na sam koniec przetrzyj pastę przez sitko i gotowe. Jak nie zużyjesz od razu, to włóż ją do tacki na kostki lodu. Wrzuć do zamrażarki i potem tylko wyciągaj po jednej kostce jak magiczny eliksir.
Pasta tamaryndowa i jej zastosowanie w kuchni
W krajach azjatyckich, takich jak Tajlandia czy Malezja, jest używana jako dodatek do wielu potraw. Nadaje daniom smaku i wyrazu. Jej ciekawy aromat sprawia, że każda potrawa ma w sobie "to coś". Pasta tamaryndowa świetnie zastępuje sok z cytryny w sałatkach. Możesz też dodać ją do marynaty do mięs. Idealnie balansuje tłustość kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny. Mało tego, dzięki niej mięso nie ma konsystencji znoszonej podeszwy buta, tylko przypomina danie, którego babcia by się nie powstydziła.
Europejczycy znaleźli swoje zastosowanie. Postanowili dodać ją do sosu Worcestershire i to im w ciekawie wyszło. Pasta tamaryndowa, przyprawy, ocet i oczywiście anchois - to połączenie chyba wszystkich możliwych smaków. Tamaryndowiec jest "typ lepkim czyś", co łączy wszystko w jedną całość i łagodzi konflikt między słodkim, słonym oraz ostrym. Sprawia też, że mięso smakuje jak mięso - sos Worcestershire ma takie magiczne właściwości, że całkowicie poprawia smak potraw. Pasta tamaryndowa jest idealnym dodatkiem do sosów, zup i dań mięsnych. Możesz ją dodać też do lodów i deserów. To już brzmi jak degustacja dla wyrafinowanego podniebienia. Składnik ten świetnie niweluje słodycz i deser nie smakuje już jak cukier z cukrem na cukrze. Pasta dodaje też głębi i egzotyki.