Nie używaj do marynowania karkówki. W przeciwnym wypadku mięso będzie czarne i brzydkie

Grillowana karkówka to uwielbiany przez Polaków specjał. Ile głów, tyle przepisów na marynaty. Jest jedno "ale". W większości marynat, prócz mieszanki ziół i przypraw, znajdziemy dodatek, który nie powinien się tam znaleźć. Jak tłumaczy kucharz Piotr Ogiński w nagraniu opublikowanym na TikToku, przez ten produkt mięso staje się czarne i niesmaczne. 

ObrazekPiotr Ogiński tłumaczy, czego nie dodawać do marynaty do karkówki i innych mięs na grilla - Pyszności;Fot. TikTok: kochamgotowacofficial (screenshot)

Dzięki marynatom mięso zyskuje bardziej wyrazisty smak i więcej aromatu. Ich zadaniem jest też nadanie produktom określonej struktury. Na przykład marynaty z dodatkiem miodu stworzą przyjemną, lekko chrupiącą glazurę na powierzchni grillowanego mięsa. Dodatek maślanki sprawi zaś, że mięso będzie bardziej kruche i soczyste. Są jednak produkty, których powinno się wystrzegać, podczas przyrządzania marynat. Przed jednym z nich ostrzega kucharz Piotr Ogiński. 

Karkówka na grilla. Jakiego dodatku do marynaty unikać?

Kucharz Piotr Ogiński zajął się tym razem kwestią grillowania karkówki. Ten uwielbiany przez Polaków specjał, zanim trafi na ruszt, marynowany jest w mieszance przypraw, ziół i płynnych produktów. Jak komentuje znany kucharz, dodawanie oleju do tejże mieszanki jest największym błędem, jaki można popełnić, przyrządzając marynaty do mięs na grilla.

"Nigdy nie używaj oleju do marynowania mięsa, które za chwilę wrzucisz na grilla (...) Olej, który spływa na ruszt, zaczyna się palić, przez co mięso staje się czarne, brzydkie i okopcone. Mięso najlepiej marynować na sucho, albo użyć do marynaty octu, soku, albo na przykład sosu sojowego" - tłumaczy kucharz.

Komentujący twierdzą, że lekko przypalona karkówka smakuje lepiej od tej przypieczonej na rumiany kolor. W większości nie przyznają racji kucharzowi, jakoby grillowanie mięsa marynowanego w oleju było złym pomysłem. Warto jednak wskazać, że rozgrzany tłuszcz kapiąc na ogień, po prostu spala się, a podczas tego procesu może dojść do wydzielenia się szkodliwych dla zdrowia substancji.

Karkówka z grilla. Fot. Pixabay
Karkówka z grilla. Fot. Pixabay

Najlepsze przyprawy do karkówki. W czym marynować mięso na grilla

Za marynowanie karkówki nie bierzemy się tuż przed rozpaleniem grilla, a najlepiej dzień wcześniej. Posypywanie jej gotową mieszanką może skończyć się jedynie tym, że przyprawy spalą się, sprawiając, że mięso będzie niejadalne. Chcąc uzyskać jak najlepszy efekt, zabierzmy się za marynowanie mięsa odpowiednio wcześniej. Przez noc mięso nasiąknie przyprawami, a dzięki wodzie i tłuszczu, naturalnie obecnym w mięsie, mieszanka lepiej wchłonie się i unikniemy jej przypalenia na ruszcie.

Jeśli mowa o płynnych dodatkach do marynat, tutaj warto postawić na sos sojowy, miód, ocet, sok z cytryny, czerwone wino czy piwo. Ze sproszkowanych przypraw najlepiej jest sięgać po paprykę (słodką, ostrą), kurkumę, imbir, tymianek, oregano, bazylię, szałwię oraz obowiązkowo - sól i pieprz. Smak marynowanych mięs wzbogaci dodatek świeżej cebuli czy czosnku. 

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥