Nie używaj do marynowania karkówki. W przeciwnym wypadku mięso będzie czarne i brzydkie

Grillowana karkówka to uwielbiany przez Polaków specjał. Ile głów, tyle przepisów na marynaty. Jest jedno "ale". W większości marynat, prócz mieszanki ziół i przypraw, znajdziemy dodatek, który nie powinien się tam znaleźć. Jak tłumaczy kucharz Piotr Ogiński w nagraniu opublikowanym na TikToku, przez ten produkt mięso staje się czarne i niesmaczne. 

ObrazekPiotr Ogiński tłumaczy, czego nie dodawać do marynaty do karkówki i innych mięs na grilla - Pyszności;Fot. TikTok: kochamgotowacofficial (screenshot)

Dzięki marynatom mięso zyskuje bardziej wyrazisty smak i więcej aromatu. Ich zadaniem jest też nadanie produktom określonej struktury. Na przykład marynaty z dodatkiem miodu stworzą przyjemną, lekko chrupiącą glazurę na powierzchni grillowanego mięsa. Dodatek maślanki sprawi zaś, że mięso będzie bardziej kruche i soczyste. Są jednak produkty, których powinno się wystrzegać, podczas przyrządzania marynat. Przed jednym z nich ostrzega kucharz Piotr Ogiński. 

Karkówka na grilla. Jakiego dodatku do marynaty unikać?

Kucharz Piotr Ogiński zajął się tym razem kwestią grillowania karkówki. Ten uwielbiany przez Polaków specjał, zanim trafi na ruszt, marynowany jest w mieszance przypraw, ziół i płynnych produktów. Jak komentuje znany kucharz, dodawanie oleju do tejże mieszanki jest największym błędem, jaki można popełnić, przyrządzając marynaty do mięs na grilla.

"Nigdy nie używaj oleju do marynowania mięsa, które za chwilę wrzucisz na grilla (...) Olej, który spływa na ruszt, zaczyna się palić, przez co mięso staje się czarne, brzydkie i okopcone. Mięso najlepiej marynować na sucho, albo użyć do marynaty octu, soku, albo na przykład sosu sojowego" - tłumaczy kucharz.

Komentujący twierdzą, że lekko przypalona karkówka smakuje lepiej od tej przypieczonej na rumiany kolor. W większości nie przyznają racji kucharzowi, jakoby grillowanie mięsa marynowanego w oleju było złym pomysłem. Warto jednak wskazać, że rozgrzany tłuszcz kapiąc na ogień, po prostu spala się, a podczas tego procesu może dojść do wydzielenia się szkodliwych dla zdrowia substancji.

Karkówka z grilla. Fot. Pixabay
Karkówka z grilla. Fot. Pixabay

Najlepsze przyprawy do karkówki. W czym marynować mięso na grilla

Za marynowanie karkówki nie bierzemy się tuż przed rozpaleniem grilla, a najlepiej dzień wcześniej. Posypywanie jej gotową mieszanką może skończyć się jedynie tym, że przyprawy spalą się, sprawiając, że mięso będzie niejadalne. Chcąc uzyskać jak najlepszy efekt, zabierzmy się za marynowanie mięsa odpowiednio wcześniej. Przez noc mięso nasiąknie przyprawami, a dzięki wodzie i tłuszczu, naturalnie obecnym w mięsie, mieszanka lepiej wchłonie się i unikniemy jej przypalenia na ruszcie.

Jeśli mowa o płynnych dodatkach do marynat, tutaj warto postawić na sos sojowy, miód, ocet, sok z cytryny, czerwone wino czy piwo. Ze sproszkowanych przypraw najlepiej jest sięgać po paprykę (słodką, ostrą), kurkumę, imbir, tymianek, oregano, bazylię, szałwię oraz obowiązkowo - sól i pieprz. Smak marynowanych mięs wzbogaci dodatek świeżej cebuli czy czosnku. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej