Nie wyrzucaj szypułek po truskawkach. Korzystnie wpływają na mózg i poprawiają pamięć

Truskawki to uwielbiane przez wszystkich owoce, a jednocześnie składnik niezliczonej ilości ciast, deserów i koktajli. Niewiele osób wie, że ich szypułki są równie zdrowe, a sposób na wykorzystanie ich niezwykłych właściwości jest bardzo prosty. Co z nimi zrobić? To pokazała popularna zielarka. 

ObrazekZjadasz truskawki, a szypułki wyrzucasz? To błąd! - Pyszności; foto: Canva, Facebook
SKOMENTUJ

Ewa Kozioł to autorka licznych książek, artykułów i kursów, a także założycielka największego w Polsce ekobloga, traktującego o kwestii ekologii, medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. Jak twierdzi ta dyplomowana zielarka, jeszcze 6 lat temu — kiedy zakładała swojego bloga — wyrażenie "eko" kojarzyło się jedynie z segregowaniem śmieci. Jej działalność miała przyczynić się do spopularyzowania tego zagadnienia, dzięki czemu ekologia nie tylko przestała być tematem tabu, ale stała się też bardziej niż dotychczas modna.

Dzisiaj założony przez Ewę Kozioł blog "Zielony Zagonek" cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Na samym Facebooku stronę śledzi niemal 200 tysięcy osób. To właśnie w tym medium społecznościowym Kozioł postanowiła przypomnieć wszystkim, że szypułki truskawek nie są wcale nic niewartym śmieciem, którego miejsce jest w kompostowniku. To coś zdecydowanie więcej.

Obrazek
Zarówno truskawki, jak ich szypułki są bardzo zdrowe - Pyszności; foto: Canva

Szypułki równie dobre, co truskawki

Wszyscy wiemy, że truskawki to honorowy przedstawiciel tzw. superfoods, który doskonale wpływa na kondycję ludzkiego organizmu. A jeśli nie wszyscy — to więcej o tym możesz przeczytać w innym naszym artykule. Dzisiaj chcemy się jednak skupić na tej części truskawek, o której do tej pory niewiele się mówiło. Szypułki: co o nich sądzi autorytet w tej dziedzinie, Ewa Kozioł?

- Czy wiesz, że truskawki mogą poprawić twoją pamięć? A dokładniej: ich szypułki. Tak, to prawda. W świecie medycyny naturalnej te często ignorowane części truskawek są prawdziwym skarbem natury. Właściwości antyoksydacyjne flawonoidów zawartych w szypułkach truskawek mogą pomóc w walce z zaburzeniami poznawczymi związanymi z pamięcią, a nawet demencją - opowiedziała w swoim nagraniu opublikowanym na Facebooku Ewa Kozioł.

Specjalistka nie pozostała jedynie w sferze teorii i przeszła również do praktyki. Pokazała, jak w prosty sposób czerpać z tych niezwykłych właściwości szypułek. Cała sztuka polega na przyrządzeniu z nich domowego naparu poprawiającego pracę mózgu.

Żeby go przygotować, wystarczy wsypać 1-2 łyżeczki suszonych szypułek truskawek do naczynia, a następnie zalać je szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie należy przecedzić płyn. Następnie pozostaje już tylko cieszyć się niesamowitym wsparciem dla umysłu w postaci naparu!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza