Niedoceniany rodzaj mięsa. Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach
W sklepach mięsnych zdecydowanie przegrywają z innymi kawałkami mięsa. Nazwa niektórych może zniechęcać, ale to jedne z najdelikatniejszych kąsków. Dobrze przygotowane rozpływają się w ustach.
Kiedyś policzki wieprzowe traktowane były jako mięso drugiej kategorii, ustępując karkówce, szynce czy też schabowi. To jednak prawdziwy rarytas, który rozpłwa się w ustach. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To mięso zdecydowanie zasługuje na swoją chwilę sławy w twojej kuchni. Podrobów nie tylko nie trzeba się obawiać, ale można się nimi naprawdę delektować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski, które zawstydzą leniwe i kopytka. Do masy dodaję tanie warzywo
Policzki wieprzowe duszone
Policzki wieprzowe to chude, delikatne mięso, które świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i specjalne okazje. Są bogate w białko, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo i cynk. Zawierają również kolagen, który podczas gotowania zamienia się w galaretowatą strukturę, nadając mięsu soczystość.
Odpowiednio przygotowane, stają się niesamowicie kruche i soczyste, dosłownie rozpływając się w ustach. Goście będą oczarowani smakiem. To idealny wybór, gdy chcesz podać coś wyjątkowego, nie spędzając w kuchni wielu godzin. Przygotowanie jest proste, później zostaje jedynie powolne duszenie.
Składniki:
- 1 kg policzków wieprzowych,
- 2 cebule,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 300 ml wytrawnego białego wina,
- 500 ml bulionu lub rosołu,
- 1 gałązka świeżego rozmarynu,
- 2 gałązki świeżego tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Policzki wieprzowe dokładnie oczyść z wszelkich błon i nadmiaru tłuszczu. Oprósz je obficie solą i pieprzem.
- W głębokiej patelni rozgrzej olej.
- Obsmaż policzki wieprzowe z każdej strony na mocno złoty kolor.
- Zdejmij obsmażone mięso z garnka i odłóż na talerz.
- Na tę samą patelnię (jeśli trzeba, dodaj odrobinę oleju) wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż zmięknie i zeszkli się.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
- Wlej białe wino na patelnię z cebulą i czosnkiem. Zeskrob drewnianą łyżką wszystkie przypalone resztki z dna garnka – to one nadają sosowi głębię smaku.
- Gotuj, aż wino zredukuje się o połowę, a alkohol odparuje.
- Włóż obsmażone policzki wieprzowe z powrotem do garnka z warzywami i sosem. Wlej bulion i dodaj gałązki ziół.
- Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum.
- Przykryj garnek i duś przez minimum 2,5 godziny. Mięso powinno rozpadać się pod widelcem. W razie potrzeby, w trakcie duszenia, dodaj więcej bulionu.
- Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je z sosu. Usuń gałązki rozmarynu i tymianku. Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
- W razie potrzeby zagęść sos łyżeczką mąki rozprowadzoną w wodzie.
- Włóż policzki z powrotem do sosu, aby się podgrzały.
Gotowe policzki podaj z ziemniaczanym puree lub kaszą. Do tego ulubiona surówka lub domowe buraczki i gotowe. Smacznego!