Niemieckie pierożki podbiły moje podniebienie. Smaczniejsze niż tradycyjne z mięsem
Są kwadratowe, mają sporo ciasta i pyszne mięsne nadzienie. Niemiecki przepis podbija serca nie słabiej niż klasyczne, polskie pierogi.
Maultaschen to coś pomiędzy naszymi polskimi pierogami a włoskim ravioli. Pod ciastem makaronowym zwiniętym w prostokąt skrywa się farsz z mięsa mielonego, kiełbasy, szpinaku i boczku. Trafić można też na wersje z sałatką ziemniaczaną. Niemieckie pierogi serwuje się często w bulionie lub rosole. To smaczny przepis, który pokazuje, że kuchnia naszych zachodnich sąsiadów może być naprawdę smaczna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje
Niemiecki pierogi
Te pierożki narodziły się tak naprawdę ze sprytu. W czasie Wielkiego Postu zakazane jest jedzenie mięsa, ale mnisi z Ditzinger tęsknili za jego smakiem. Wpadli więc na pomysł, by mięsną wkładkę ukryć między pokrojonymi w plastry płatami ciasta makaronowego. Bóg miał wtedy nie zauważyć ich grzechu. Stąd też ich dawna nazwa "herrgottsscheißerle", co w wolnym tłumaczeniu oznacza "małe oszustwa Pana Boga".
Maultaschen można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują zanurzone w rosole, można je podsmażyć na patelni czy nawet zapiec z dodatkiem sera, tworząc swego rodzaju zapiekankę pierogową.
Przepis na Maultaschen z mięsem
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- około 50 ml wody.
Farsz:
- 200 g mielonego mięsa (najlepiej cielęciny lub mieszanki wieprzowo-wołowej),
- 100 g szpinaku,
- 1 cebula,
- 100 g bułki tartej,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku
- posiekany szczypiorek,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Wbij jajka i powoli dodawaj wodę, zagniatając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt twarde, dodaj odrobinę wody, a jeśli zbyt klejące, to dosyp mąki.
- Odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
- Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
- Dodaj mielone mięso i smaż, aż będzie rumiane.
- Szpinak zblanszuj i posiekaj. Możesz też dodać mrożony, ale wcześniej rozmroź go np. w rondelku i odparuj nadmiar wody.
- W dużej misce wymieszaj usmażone mięso, szpinak, bułkę tartą, surowe jajko, sól, pieprz oraz posiekany szczypiorek.
- Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki, duży prostokąt. Na jednym brzegu ciasta nałóż farsz w odstępach co 5-6 cm. Następnie przykryj farsz drugą częścią ciasta i delikatnie dociśnij brzegi, tworząc poduszki.
- Użyj noża do ciasta lub radełka, by wyciąć kwadratowe pierożki. Upewnij się, że brzegi są dobrze zlepione, by farsz nie wypłynął podczas gotowania.
- Zagotuj osoloną wodę lub bulion w dużym garnku. Wrzucaj Maultaschen partiami, aby się nie posklejały. Gotuj je przez około 10-15 minut, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.
Gotowe Maultaschen podawaj na ciepło. Smacznego!