Niemieckie pierożki podbiły moje podniebienie. Smaczniejsze niż tradycyjne z mięsem

Są kwadratowe, mają sporo ciasta i pyszne mięsne nadzienie. Niemiecki przepis podbija serca nie słabiej niż klasyczne, polskie pierogi.

Niemiecki pierogi z nadzieniemNiemiecki pierogi z nadzieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Maultaschen to coś pomiędzy naszymi polskimi pierogami a włoskim ravioli. Pod ciastem makaronowym zwiniętym w prostokąt skrywa się farsz z mięsa mielonego, kiełbasy, szpinaku i boczku. Trafić można też na wersje z sałatką ziemniaczaną. Niemieckie pierogi serwuje się często w bulionie lub rosole. To smaczny przepis, który pokazuje, że kuchnia naszych zachodnich sąsiadów może być naprawdę smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje

Niemiecki pierogi

Te pierożki narodziły się tak naprawdę ze sprytu. W czasie Wielkiego Postu zakazane jest jedzenie mięsa, ale mnisi z Ditzinger tęsknili za jego smakiem. Wpadli więc na pomysł, by mięsną wkładkę ukryć między pokrojonymi w plastry płatami ciasta makaronowego. Bóg miał wtedy nie zauważyć ich grzechu. Stąd też ich dawna nazwa "herrgottsscheißerle", co w wolnym tłumaczeniu oznacza "małe oszustwa Pana Boga".

Maultaschen można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują zanurzone w rosole, można je podsmażyć na patelni czy nawet zapiec z dodatkiem sera, tworząc swego rodzaju zapiekankę pierogową.

Przepis na Maultaschen z mięsem

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • około 50 ml wody.

Farsz:

  • 200 g mielonego mięsa (najlepiej cielęciny lub mieszanki wieprzowo-wołowej),
  • 100 g szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • sól i  pieprz do smaku
  • posiekany szczypiorek,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Wbij jajka i powoli dodawaj wodę, zagniatając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt twarde, dodaj odrobinę wody, a jeśli zbyt klejące, to dosyp mąki.
  2. Odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
  3. Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  4. Dodaj mielone mięso i smaż, aż będzie rumiane.
  5. Szpinak zblanszuj i posiekaj. Możesz też dodać mrożony, ale wcześniej rozmroź go np. w rondelku i odparuj nadmiar wody.
  6. W dużej misce wymieszaj usmażone mięso, szpinak, bułkę tartą, surowe jajko, sól, pieprz oraz posiekany szczypiorek.
  7. Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki, duży prostokąt. Na jednym brzegu ciasta nałóż farsz w odstępach co 5-6 cm. Następnie przykryj farsz drugą częścią ciasta i delikatnie dociśnij brzegi, tworząc poduszki.
  8. Użyj noża do ciasta lub radełka, by wyciąć kwadratowe pierożki. Upewnij się, że brzegi są dobrze zlepione, by farsz nie wypłynął podczas gotowania.
  9. Zagotuj osoloną wodę lub bulion w dużym garnku. Wrzucaj Maultaschen partiami, aby się nie posklejały. Gotuj je przez około 10-15 minut, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.

Gotowe Maultaschen podawaj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯