Niemieckie pierożki podbiły moje podniebienie. Smaczniejsze niż tradycyjne z mięsem

Są kwadratowe, mają sporo ciasta i pyszne mięsne nadzienie. Niemiecki przepis podbija serca nie słabiej niż klasyczne, polskie pierogi.

Niemiecki pierogi z nadzieniemNiemiecki pierogi z nadzieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Maultaschen to coś pomiędzy naszymi polskimi pierogami a włoskim ravioli. Pod ciastem makaronowym zwiniętym w prostokąt skrywa się farsz z mięsa mielonego, kiełbasy, szpinaku i boczku. Trafić można też na wersje z sałatką ziemniaczaną. Niemieckie pierogi serwuje się często w bulionie lub rosole. To smaczny przepis, który pokazuje, że kuchnia naszych zachodnich sąsiadów może być naprawdę smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje

Niemiecki pierogi

Te pierożki narodziły się tak naprawdę ze sprytu. W czasie Wielkiego Postu zakazane jest jedzenie mięsa, ale mnisi z Ditzinger tęsknili za jego smakiem. Wpadli więc na pomysł, by mięsną wkładkę ukryć między pokrojonymi w plastry płatami ciasta makaronowego. Bóg miał wtedy nie zauważyć ich grzechu. Stąd też ich dawna nazwa "herrgottsscheißerle", co w wolnym tłumaczeniu oznacza "małe oszustwa Pana Boga".

Maultaschen można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują zanurzone w rosole, można je podsmażyć na patelni czy nawet zapiec z dodatkiem sera, tworząc swego rodzaju zapiekankę pierogową.

Przepis na Maultaschen z mięsem

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • około 50 ml wody.

Farsz:

  • 200 g mielonego mięsa (najlepiej cielęciny lub mieszanki wieprzowo-wołowej),
  • 100 g szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • sól i  pieprz do smaku
  • posiekany szczypiorek,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Wbij jajka i powoli dodawaj wodę, zagniatając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt twarde, dodaj odrobinę wody, a jeśli zbyt klejące, to dosyp mąki.
  2. Odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
  3. Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  4. Dodaj mielone mięso i smaż, aż będzie rumiane.
  5. Szpinak zblanszuj i posiekaj. Możesz też dodać mrożony, ale wcześniej rozmroź go np. w rondelku i odparuj nadmiar wody.
  6. W dużej misce wymieszaj usmażone mięso, szpinak, bułkę tartą, surowe jajko, sól, pieprz oraz posiekany szczypiorek.
  7. Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki, duży prostokąt. Na jednym brzegu ciasta nałóż farsz w odstępach co 5-6 cm. Następnie przykryj farsz drugą częścią ciasta i delikatnie dociśnij brzegi, tworząc poduszki.
  8. Użyj noża do ciasta lub radełka, by wyciąć kwadratowe pierożki. Upewnij się, że brzegi są dobrze zlepione, by farsz nie wypłynął podczas gotowania.
  9. Zagotuj osoloną wodę lub bulion w dużym garnku. Wrzucaj Maultaschen partiami, aby się nie posklejały. Gotuj je przez około 10-15 minut, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.

Gotowe Maultaschen podawaj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie