WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Nigdy nie krój sałaty takim nożem. Nabierze bardzo gorzkiego smaku

Czy w krojeniu sałaty może być coś skomplikowanego? Z pozoru — absolutnie nie. Dasz radę zrobić to nawet niespecjalnie ostrym nożem. Tu jest jednak pies pogrzebany, ponieważ jeśli wybierzesz zły rodzaj noża, może się okazać, że twoja sałata zupełnie zmieni smak. Jak to możliwe? Okazuje się, że za tym procederem stoi prosta chemia. 

Obrazek

Pamiętasz stare, kulinarne porzekadło o tym, że nie powinno się mieszać ogórka z pomidorem? Jak każda legenda, ta również ma w sobie ziarno prawdy. Oczywiście bezwzględnie powinniśmy odrzucić tę skrajną wersję, która w ustach co poniektórych osób przyjmowała, że połączenie ogórka z pomidorem staje się jakąś trującą substancją. Prawdą jest natomiast to, że taka mieszanka sprawi, że sałatka nie będzie już bogatym źródłem witaminy C. Zawarta w ogórku askorbinaza skutecznie utleni całe jej pokłady. Czemu jednak zawsze mówiło się o pomidorze, skoro ta sama zasada dotyczy każdego innego warzywa czy owocu zawierającego witaminę C? Tego nie wie już nikt.

Obrazek
sałata - Pyszności; foto: Canva

Podobne działanie chemiczne sprawia, że sałata pokrojona stalowym nożem staje się gorzka w smaku. Robiąc to, podobnie jak mieszając ogórka z pomidorem, nie grozi ci żaden zdrowotny paraliż, ale twoje kubki smakowe mogą solidnie ucierpieć.

Sałata a stal

Zmiana smaku sałaty podczas zetknięcia ze stalą spowodowana jest tym, że zawarte w warzywie witaminy utleniają się. Ta sytuacja dotyczy zarówno sałaty masłowej, jak i lodowej, rzymskiej czy nawet kapusty pekińskiej. Poza tym, że smak warzywa ulegnie bezpowrotnemu pogorszeniu, to stal zniweczy również dużą część prozdrowotnych właściwości warzywa. Zapewne domyślasz się już, że te same konsekwencje czekają nas w momencie tarcia warzyw na metalowej tarce. 

Obrazek
sałata - Pyszności; foto: Canva

Jak w takim razie rozdrobnić sałatę? Jeśli chcesz z niej zrobić zwykłą sałatkę, sprawa jest prosta, bo liście należy po prostu porwać w dłoniach. Problem pojawia się w momencie potrzeby uzyskania naprawdę drobnych kawałków. Wtedy najlepiej jest użyć przyrządów ceramicznych. Mniejszym stopniem utleniania witamin charakteryzuje się też stal nierdzewna — warto więc wyposażyć się w taką tarkę.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę