Nowy Rok zacznij od spaceru do lasu. Na pniach czekają pyszne grzyby

Chociaż mogłoby się wydawać, że po sezonie na grzybobranie zostały tylko wspomnienia w postaci suszonych borowików, to leśne rarytasy wciąż czekają na zebranie. Zimowa Trójca kusi grzybiarzy i zachęca do spacerów. Zobacz, jakie grzyby możesz zebrać teraz w polskich lasach.

Ucho bzowe to jeden z 3 zimowych grzybówUcho bzowe to jeden z 3 zimowych grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lothar Lenz
Ewa Malinowska

Wytrawni grzybiarze na pytanie, kiedy kończy się sezon na grzyby, mają krótką odpowiedź - nigdy. Chociaż zima nie kojarzy się ze zbiorami i próżno szukać teraz borowików czy podgrzybków, to w lesie czekają na nas inne przysmaki. Do koszyka zebrać można płomiennicę zimową, uszak bzowy i boczniak ostrygowaty. Te gatunki nazywane są Zimową Trójcą. Warto zwrócić na nie uwagę w czasie spaceru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Zimowe grzyby w lesie

Zimowe lasy to oaza spokoju, idealne miejsce na relaks i oderwanie się od codzienności. Spacer na łonie natury można wykorzystać na zbieranie grzybów.

Znalezienie Zimowej Trójcy nie jest trudne, bo wyróżniają się na tle uśpionej na czas zimowy przyrody. Te często niewielkie, ale niezwykle smaczne okazy potrafią zaskoczyć zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem.

Płomienica zimowa
Płomienica zimowa © Adobe Stock | Orest Lyzhechka

Płomiennica zimowa, znana również jako enoki, to grzyb, który można spotkać od października do marca. Jej nazwa nawiązuje do charakterystycznego, płomiennego koloru kapelusza, który szczególnie pięknie prezentuje się na tle szarego, zimowego lasu. Płomiennica zimowa ma wyjątkowy smak, często porównywany do delikatnych owoców morza. Jej delikatna tekstura i subtelny aromat sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw.

W okresie, gdy większość grzybów chowa się pod ziemią, płomiennica zimowa nadal obficie owocuje. Dzięki temu możemy cieszyć się jej smakiem nawet w najchłodniejszych miesiącach roku.

Ucho bzowe ma charakterystyczny wygląd
Ucho bzowe ma charakterystyczny wygląd © Adobe Stock | Stephan Pietzko

Ucho bzowe to niezwykły grzyb, który swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu kształtowi przypominającemu ludzkie ucho Choć w Polsce nie jest tak popularny jak w kuchni azjatyckiej, warto dać mu szansę. Rośnie na martwym drewnie, głównie na pniach i gałęziach drzew liściastych, takich jak bez czarny, wierzba czy buk. Najczęściej spotykany jest w miejscach wilgotnych i zacienionych, często w lasach liściastych i zaroślach.

Przysmak jak ze sklepu

Boczniaki w sklepach cieszą się dużą popularnością. Zamiast jednak przepłacać za tackę grzybów w sklepie, pójdź na spacer do lasu. Boczniak ostrygowaty jest jednym z najbardziej znanych grzybów uprawnych. Jednak jego dziko rosnące kuzyny cechują się znacznie intensywniejszym smakiem i aromatem.

boczniak ostrygowaty
boczniak ostrygowaty © Pixabay

Najczęściej rośnie na martwym drewnie, zwłaszcza na pniach drzew liściastych. Warto więc patrzeć pod nogi. Boczniaki są niezwykle wszechstronne w kuchni. Można je smażyć, dusić, a nawet piec. Doskonale nadają się do przygotowania zup, sosów, a także jako dodatek do mięsa.

Pamiętaj - zbieraj tylko te grzyby, których jesteś pewien. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zostaw grzyby w lesie.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀