Ogórki w pomidorach - przepis. Smaczne połączenie na zimę

Jeśli lubisz pomidory i ogórki, możesz zachwycać się ich smakiem również zimą. Ogórki w pomidorach to pomysł na przetwory, które pozwolą odpowiednio wykorzystać sezon na ogórki i sezon na pomidory. Jak je zrobić?

ObrazekOgórki w pomidorach - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że ogórki i pomidory to najpopularniejsze warzywa sezonowe. Zarówno z jednych, jak i drugich można przygotować smaczne przetwory. A gdyby połączyć je ze sobą? To możliwe i co najważniejsze — bardzo smaczne. Ogórki i pomidory zamknięte w słoikach pozwolą przypomnieć najlepszy letni smak w chłodne dni. Delikatne plasterki ogórków w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Twoja rodzina powinna być zachwycona takimi przetworami.

Ogórki w pomidorach

Zimowe miesiące nie muszą oznaczać braku świeżych smaków. Przepis na ogórki w pomidorach to idealne połączenie, które pozwoli ci cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem nawet w okresie, gdy świeże warzywa są trudno dostępne. Ten prosty przepis na ogórki w aromatycznej pomidorowej marynacie sprawi, że twoja spiżarnia zapełni się pysznymi przysmakami, które doskonale uzupełnią zimowe menu. Do tego przepisu można wykorzystać większe ogórki gruntowe, które nie nadają się już do kiszenia lub marynowania.

Obrazek
Ogórki przygotowane w taki sposób zachwycą każdego - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na ogórki w pomidorach

Ogórki w pomidorach to doskonały dodatek do dań obiadowych, ale również wspaniała przekąska, którą możesz cieszyć się o każdej porze roku.

Składniki:

  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej,
  • 1,5 kg świeżych ogórków gruntowych,
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 50 ml oleju roślinnego,
  • 3 ząbki czosnku.
Obrazek
Warto wykorzystać domowy przecier pomidorowy - Pyszności; Foto Canva.com

Ogórki w pomidorach — przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie ogórków w pomidorach trzeba podzielić na kilka etapów. Moczenie ogórków powinno zająć około 2 godzin, czas przygotowania to 30 minut, a słoiki należy pasteryzować przez 20 minut. Z powyższych składników przygotujesz 4 słoiki po 450 ml.

  1. Około 1500 g małych ogórków gruntowych dokładnie umyj w zimnej wodzie i odetnij w nich oba końce.
  2. Pokrój ogórki na plasterki o grubości 3-5 mm.
  3. Umieść plasterki ogórków w większej misce i wsyp dwie płaskie łyżki soli kamiennej, dokładnie wymieszaj.
  4. Odstaw miskę na minimum dwie godziny, co 30 minut wymieszaj zawartość.
  5. Po tym czasie wylej słoną wodę i pozostaw same plasterki ogórków w misce.
  6. Opcjonalnie, jeśli chcesz dodać cebulę, sparz ją wrzątkiem, pokrój i wymieszaj z ogórkami.
  7. W garnku przygotuj zalewę z przecieru pomidorowego, octu, cukru, oleju i czosnku, zagotuj.
  8. Dodaj ogórki do gotującej się zalewy, gotuj je przez 10 minut, bez przykrywki, mieszając co jakiś czas.
  9. Przygotuj czyste słoiki o pojemności 450 ml, umieść w nich gorącą mieszankę ogórków i sosu.
  10. Zakręć słoiki dokładnie i poddaj pasteryzacji w garnku przez 15-20 minut.
  11. Po przestudzeniu przechowuj słoiki w chłodnym, zacienionym pomieszczeniu bez wilgoci, np. w piwnicy.
  12. Możesz jeść ogórki w pomidorach zaraz po pasteryzacji lub odczekać kilka dni, aby się przegryzły smakiem.
  13. Podawaj ogórki w pomidorach jako przekąskę, dodatek do mięs czy sałatek. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami