Ogórki w pomidorach - przepis. Smaczne połączenie na zimę
Jeśli lubisz pomidory i ogórki, możesz zachwycać się ich smakiem również zimą. Ogórki w pomidorach to pomysł na przetwory, które pozwolą odpowiednio wykorzystać sezon na ogórki i sezon na pomidory. Jak je zrobić?
04.08.2023 12:31
Nie ulega żadnej wątpliwości, że ogórki i pomidory to najpopularniejsze warzywa sezonowe. Zarówno z jednych, jak i drugich można przygotować smaczne przetwory. A gdyby połączyć je ze sobą? To możliwe i co najważniejsze — bardzo smaczne. Ogórki i pomidory zamknięte w słoikach pozwolą przypomnieć najlepszy letni smak w chłodne dni. Delikatne plasterki ogórków w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Twoja rodzina powinna być zachwycona takimi przetworami.
Ogórki w pomidorach
Zimowe miesiące nie muszą oznaczać braku świeżych smaków. Przepis na ogórki w pomidorach to idealne połączenie, które pozwoli ci cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem nawet w okresie, gdy świeże warzywa są trudno dostępne. Ten prosty przepis na ogórki w aromatycznej pomidorowej marynacie sprawi, że twoja spiżarnia zapełni się pysznymi przysmakami, które doskonale uzupełnią zimowe menu. Do tego przepisu można wykorzystać większe ogórki gruntowe, które nie nadają się już do kiszenia lub marynowania.
Przepis na ogórki w pomidorach
Ogórki w pomidorach to doskonały dodatek do dań obiadowych, ale również wspaniała przekąska, którą możesz cieszyć się o każdej porze roku.
Składniki:
- 2 płaskie łyżki soli kamiennej,
- 1,5 kg świeżych ogórków gruntowych,
- 100 ml octu jabłkowego,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki cukru,
- 50 ml oleju roślinnego,
- 3 ząbki czosnku.
Ogórki w pomidorach — przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie ogórków w pomidorach trzeba podzielić na kilka etapów. Moczenie ogórków powinno zająć około 2 godzin, czas przygotowania to 30 minut, a słoiki należy pasteryzować przez 20 minut. Z powyższych składników przygotujesz 4 słoiki po 450 ml.
- Około 1500 g małych ogórków gruntowych dokładnie umyj w zimnej wodzie i odetnij w nich oba końce.
- Pokrój ogórki na plasterki o grubości 3-5 mm.
- Umieść plasterki ogórków w większej misce i wsyp dwie płaskie łyżki soli kamiennej, dokładnie wymieszaj.
- Odstaw miskę na minimum dwie godziny, co 30 minut wymieszaj zawartość.
- Po tym czasie wylej słoną wodę i pozostaw same plasterki ogórków w misce.
- Opcjonalnie, jeśli chcesz dodać cebulę, sparz ją wrzątkiem, pokrój i wymieszaj z ogórkami.
- W garnku przygotuj zalewę z przecieru pomidorowego, octu, cukru, oleju i czosnku, zagotuj.
- Dodaj ogórki do gotującej się zalewy, gotuj je przez 10 minut, bez przykrywki, mieszając co jakiś czas.
- Przygotuj czyste słoiki o pojemności 450 ml, umieść w nich gorącą mieszankę ogórków i sosu.
- Zakręć słoiki dokładnie i poddaj pasteryzacji w garnku przez 15-20 minut.
- Po przestudzeniu przechowuj słoiki w chłodnym, zacienionym pomieszczeniu bez wilgoci, np. w piwnicy.
- Możesz jeść ogórki w pomidorach zaraz po pasteryzacji lub odczekać kilka dni, aby się przegryzły smakiem.
- Podawaj ogórki w pomidorach jako przekąskę, dodatek do mięs czy sałatek. Smacznego!