InspiracjeOgórki zepsują się w ciągu kilku godzin. Nawet nie myśl o tym, aby kisić w czasie burzy

Ogórki zepsują się w ciągu kilku godzin. Nawet nie myśl o tym, aby kisić w czasie burzy

Domowe przetwory cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. Przygotowanie kiszonych ogórków, choć proste, wymaga jednak uwzględnienia pewnych szczegółów, takich jak wybór warzyw, ilość soli, a nawet prognozy pogody. Okazuje się, że burza może istotnie wpływać na proces fermentacji. Kiedy najlepiej kisić ogórki?

ogórki kiszone
ogórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.07.2024 | aktual.: 14.07.2024 10:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na ogórki w pełni, a wraz z nim czas na przygotowywanie domowych przetworów. Kiszone ogórki to nie tylko pyszny dodatek do obiadu, ale również sposób na zachowanie świeżości warzyw na długie zimowe miesiące. Przygotowanie kiszonek jest stosunkowo proste, ale wymaga pewnej wiedzy i uwagi. Jednym z czynników, który może znacząco wpłynąć na proces fermentacji, jest... pogoda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Okazuje się, że burza może być prawdziwym wrogiem kiszonych ogórków! Dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie mądrości naszych babć miały w sobie ziarno prawdy. Dlaczego kiszenie ogórków w czasie burzy jest tak ryzykowne?

Dlaczego lepiej nie kisić ogórków podczas burzy?

Podczas burzy dochodzi do potężnych wyładowań elektrycznych, widocznych w postaci piorunów. Te zmiany potencjałów elektrycznych mogą powodować tzw. stres bakteryjny. Wówczas dochodzi do przyspieszonej, gwałtownej fermentacji - zalewa zaczyna się silnie pienić i wyciekać ze słoików, co skutkuje zepsuciem kiszonek.

Dlatego warto zwrócić uwagę na prognozy pogody, gdy planujemy przygotowywanie domowych przetworów. Ważne jest, aby wiedzieć, że burza stanowi zagrożenie dla kiszonek tylko przez pierwsze 24 godziny od momentu zakiszenia. Jeżeli słoiki z przetworami są przygotowane na dzień przed burzą, wyładowania atmosferyczne nie powinny wpłynąć na proces fermentacji.

Jak uniknąć problemów z kiszeniem ogórków podczas burzy?

Aby uchronić swoje kiszonki przed burzowym "atakiem", warto:

  • Sprawdzić prognozy pogody: Przed rozpoczęciem kiszenia ogórków warto sprawdzić prognozy pogody na najbliższe dni. Jeśli na horyzoncie widnieje burza, lepiej odłożyć kiszenie na inny termin.
  • Szybko zakisić ogórki: Jeśli mimo wszystko zdecydujesz się na kiszenie ogórków w dzień przed burzą, postaraj się jak najszybciej przejść przez cały proces. Im krócej ogórki będą narażone na działanie pól elektrycznych, tym mniejsze ryzyko ich zepsucia.
  • Używać odpowiednich słoików: Do kiszenia ogórków wybieraj szczelnie zamykane słoiki z grubym szkłem. Dobrze sprawdzą się również słoiki z tzw. uszczelką wodną.
  • Stosować sprawdzone przepisy: Kiszenie ogórków opieraj na sprawdzonych przepisach, które gwarantują odpowiednią proporcję składników.
  • Dokładnie myć i dezynfekować słoiki: Przed napełnieniem ogórkami słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Pomoże to wyeliminować szkodliwe mikroorganizmy, które mogą zakłócić proces fermentacji.

Pamiętaj, że kiszenie ogórków to sztuka, która wymaga cierpliwości i uwagi. Stosując się do prostych zasad i obserwując prognozy pogody, możesz cieszyć się pysznymi i zdrowymi kiszonkami przez całą zimę.