InspiracjePakuję do słoiczków i kiszę jak ogórki. Zimą dodaję do każdej sałatki

Pakuję do słoiczków i kiszę jak ogórki. Zimą dodaję do każdej sałatki

Kiszony młody czosnek
Kiszony młody czosnek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.07.2024 08:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiszony młody czosnek to jedno z moich najlepszych odkryć. Pokochałam ten smak od pierwszego ząbka, a teraz nie wyobrażam sobie zimowej spiżarnianej półki bez tego smakołyku.

Młody czosnek jest nie tylko smaczny, ale również posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jeśli jesteś jego miłośnikiem, powinieneś rozważyć przygotowanie kiszonki na jego bazie. Poznaj najlepszy przepis na kiszony czosnek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młody kiszony czosnek – dlaczego warto go jeść?

Młody kiszony czosnek zawiera naturalne związki siarkowe, takie jak allicyna, które mają silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wzmacnia więc odporność organizmu i zapewnia ochronę przed infekcjami. Kiszony czosnek jest naturalnym probiotykiem, bogatym w korzystne bakterie, które wspierają zdrową florę jelitową. Pomaga w trawieniu, wchłanianiu składników odżywczych i utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej.

Właściwości przeciwzapalne kiszonego młodego czosnku mogą przyczynić się do łagodzenia stanów zapalnych w organizmie. Może to być szczególnie korzystne dla osób z chorobami autoimmunologicznymi i stanami zapalnymi przewodu pokarmowego. Ponadto warto zaznaczyć, że młody kiszony czosnek wspomaga pracę serca i może przyczynić się do poprawy zdrowia układu oddechowego.

Czosnek nadaje się również do kiszenia, warto jednak postawić namłode ząbki
Czosnek nadaje się również do kiszenia, warto jednak postawić namłode ząbki © Pixabay

Młody czosnek kiszony. Przepis

Składniki:

  • 10 główek młodego polskiego czosnku,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 2 baldachy kopru,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • 1 l wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej.

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz, podziel na ząbki.
  2. Chrzan obierz, pokrój w cienkie słupki.
  3. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z solą.
  4. W międzyczasie do wyparzonych słoików wrzuć baldachy kopru z gałązkami, dodaj ziarniste przyprawy.
  5. Następnie upchnij ciasno ząbki czosnku, a w wolne miejsca włóż słupki chrzanu. Ważne, by wszystkie składniki nie sięgały wyżej niż do wysokości 4/5 słoika.
  6. Zalej wszystko gorącą zalewą tak, by zalewa dokładnie przykryła składniki.
  7. Zamknij szczelnie słoiki. Młody kiszony czosnek powinien być gotowy po ok. 10 dniach.
  8. Słoiki przechowuj w zaciemnionym miejscu.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także