Pakuję do słoiczków i kiszę jak ogórki. Zimą dodaję do każdej sałatki

Kiszony młody czosnek to jedno z moich najlepszych odkryć. Pokochałam ten smak od pierwszego ząbka, a teraz nie wyobrażam sobie zimowej spiżarnianej półki bez tego smakołyku.

Kiszony młody czosnekKiszony młody czosnek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Młody czosnek jest nie tylko smaczny, ale również posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jeśli jesteś jego miłośnikiem, powinieneś rozważyć przygotowanie kiszonki na jego bazie. Poznaj najlepszy przepis na kiszony czosnek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne babeczki czekoladowe bez pieczenia. Chrupią aż miło

Młody kiszony czosnek – dlaczego warto go jeść?

Młody kiszony czosnek zawiera naturalne związki siarkowe, takie jak allicyna, które mają silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wzmacnia więc odporność organizmu i zapewnia ochronę przed infekcjami. Kiszony czosnek jest naturalnym probiotykiem, bogatym w korzystne bakterie, które wspierają zdrową florę jelitową. Pomaga w trawieniu, wchłanianiu składników odżywczych i utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej.

Właściwości przeciwzapalne kiszonego młodego czosnku mogą przyczynić się do łagodzenia stanów zapalnych w organizmie. Może to być szczególnie korzystne dla osób z chorobami autoimmunologicznymi i stanami zapalnymi przewodu pokarmowego. Ponadto warto zaznaczyć, że młody kiszony czosnek wspomaga pracę serca i może przyczynić się do poprawy zdrowia układu oddechowego.

Czosnek nadaje się również do kiszenia, warto jednak postawić namłode ząbki
Czosnek nadaje się również do kiszenia, warto jednak postawić namłode ząbki © Pixabay

Młody czosnek kiszony. Przepis

Składniki:

  • 10 główek młodego polskiego czosnku,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 2 baldachy kopru,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • 1 l wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej.

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz, podziel na ząbki.
  2. Chrzan obierz, pokrój w cienkie słupki.
  3. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z solą.
  4. W międzyczasie do wyparzonych słoików wrzuć baldachy kopru z gałązkami, dodaj ziarniste przyprawy.
  5. Następnie upchnij ciasno ząbki czosnku, a w wolne miejsca włóż słupki chrzanu. Ważne, by wszystkie składniki nie sięgały wyżej niż do wysokości 4/5 słoika.
  6. Zalej wszystko gorącą zalewą tak, by zalewa dokładnie przykryła składniki.
  7. Zamknij szczelnie słoiki. Młody kiszony czosnek powinien być gotowy po ok. 10 dniach.
  8. Słoiki przechowuj w zaciemnionym miejscu.


Wybrane dla Ciebie

Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi