Pakuję do słoiczków i kiszę jak ogórki. Zimą dodaję do każdej sałatki

Kiszony młody czosnek to jedno z moich najlepszych odkryć. Pokochałam ten smak od pierwszego ząbka, a teraz nie wyobrażam sobie zimowej spiżarnianej półki bez tego smakołyku.

Kiszony młody czosnekKiszony młody czosnek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Młody czosnek jest nie tylko smaczny, ale również posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jeśli jesteś jego miłośnikiem, powinieneś rozważyć przygotowanie kiszonki na jego bazie. Poznaj najlepszy przepis na kiszony czosnek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne babeczki czekoladowe bez pieczenia. Chrupią aż miło

Młody kiszony czosnek – dlaczego warto go jeść?

Młody kiszony czosnek zawiera naturalne związki siarkowe, takie jak allicyna, które mają silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wzmacnia więc odporność organizmu i zapewnia ochronę przed infekcjami. Kiszony czosnek jest naturalnym probiotykiem, bogatym w korzystne bakterie, które wspierają zdrową florę jelitową. Pomaga w trawieniu, wchłanianiu składników odżywczych i utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej.

Właściwości przeciwzapalne kiszonego młodego czosnku mogą przyczynić się do łagodzenia stanów zapalnych w organizmie. Może to być szczególnie korzystne dla osób z chorobami autoimmunologicznymi i stanami zapalnymi przewodu pokarmowego. Ponadto warto zaznaczyć, że młody kiszony czosnek wspomaga pracę serca i może przyczynić się do poprawy zdrowia układu oddechowego.

Czosnek nadaje się również do kiszenia, warto jednak postawić namłode ząbki
Czosnek nadaje się również do kiszenia, warto jednak postawić namłode ząbki © Pixabay

Młody czosnek kiszony. Przepis

Składniki:

  • 10 główek młodego polskiego czosnku,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 2 baldachy kopru,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • 1 l wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej.

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz, podziel na ząbki.
  2. Chrzan obierz, pokrój w cienkie słupki.
  3. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z solą.
  4. W międzyczasie do wyparzonych słoików wrzuć baldachy kopru z gałązkami, dodaj ziarniste przyprawy.
  5. Następnie upchnij ciasno ząbki czosnku, a w wolne miejsca włóż słupki chrzanu. Ważne, by wszystkie składniki nie sięgały wyżej niż do wysokości 4/5 słoika.
  6. Zalej wszystko gorącą zalewą tak, by zalewa dokładnie przykryła składniki.
  7. Zamknij szczelnie słoiki. Młody kiszony czosnek powinien być gotowy po ok. 10 dniach.
  8. Słoiki przechowuj w zaciemnionym miejscu.


Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟