NewsyOstrzeżenia GIS: Niebezpieczne produkty wycofane z Biedronki, Lidla i Żabki

Ostrzeżenia GIS: Niebezpieczne produkty wycofane z Biedronki, Lidla i Żabki

Ostrzeżenia GIS: Niebezpieczne produkty wycofane z Biedronki, Lidla i Żabki
Ewa
29.09.2020 15:42

Niestety, chociaż dbałość o produkcję jedzenia jest zwykle na wysokim poziomie, to czasami zdarza się, że trafiają się zanieczyszczone partie. GIS czuwa nad naszym bezpieczeństwem i ostrzega: tych produktów pozbądź się jak najszybciej.

Pałki z kurczaka, Janex, Żabka

Termin przydatności do spożycia: 02.11.2020
Numer partii: 2050618
Powód: wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis

Obraz

Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g

Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020
Numer partii: 2261003002
Powód: wykrycie salmonelli

Obraz

Chipsy bananowe, 250 g

Numer partii: 5E.1903.53
Data minimalnej trwałości: 09.2020
Powód: przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu, co może być szkodliwe dla zdrowia człowieka

Rodzynki sułtańskie, Bakallino, 400 g

Numer partii: 945.0/88315B, 903.0/87851B
Data minimalnej trwałości: 04.2021
Powód: wykrycie dwutlenku siarki, który jest silnym alergenem. Producent deklarował, że skład nie zawiera substancji konserwujących

Papryka słodka mielona, "Carum" , 20g

Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143
Powód: wykrycie chorobotwórczych pałeczek Salmonelli. Dodanie przyprawy do produktu, którego nie poddajemy obróbce termicznej może skutkować zakażeniem!

Obraz

Filet śledziowy a’la matias, "PANIX"

Numer partii: 012320/165
Termin przydatności do spożycia: 27.09.2020, 28.09.2020, 01.10.2020
Powód: wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes, bakterii wywołującej ciężką listeriozę, która szczególnie niebezpieczna jest dla kobiet w ciąży. Nawet do 30% zakażeń kończy się śmiercią!

Obraz

Jajka od kur niosek, Gospodarstwo Rolne Ferma Drobiu Tomasz Niewczas

Numery partii/ data przydatności do spożycia: 30.09.2020, 01.10.2020, 02.10.2020, 03.10.2020, 04.10.2020, 06.10.2020
Oznaczenie na skorupce – 3PL 26111313
Powód: wykrycie bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach kału pobranych na fermie kur niosek

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także