NewsyOstrzeżenie dla klientów. Masz ten produkt w domu? Wyrzuć lub odnieś do sklepu, jest skażony

Ostrzeżenie dla klientów. Masz ten produkt w domu? Wyrzuć lub odnieś do sklepu, jest skażony

Ostrzeżenie z 24 kwietnia 2024 r.
Ostrzeżenie z 24 kwietnia 2024 r.
Źródło zdjęć: © Getty Images | likedat
24.04.2024 16:52

Tatar, nazywany też befsztykiem wołowym, to popularna przekąska z surowej wołowiny. Jeśli zdarza ci się kupować gotowego tatara, koniecznie sprawdź, czy nie masz w lodówce tego, który został właśnie wycofany z obrotu.

Warto sprawdzać regularnie ogłoszenia GIS. Właśnie dziś, w środę, 24.04 pojawiło się nowe ostrzeżenie publiczne. Dotyczy ono wykrycie bakterii Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym. Ostrzeżenie dotyczy określonej partii produktów z Łukowa. Oto szczegóły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdź, czy go nie kupiłaś

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek tatara wołowego z określonej poniżej partii.

  • Nazwa produktu: tatar wołowy, 200 g
  • Numer partii: 1032604
  • Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A.

Producent po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, rozpoczął wycofywanie kwestionowanej partii z obrotu.

Wykryto Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga (STEC) w tym tatarze wołowym
Wykryto Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga (STEC) w tym tatarze wołowym© www.gov.pl | GIS

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują ten proces. Jeśli kupiłaś już ten produkt, nie można go jeść.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także