Ostrzeżenie dla klientów. Masz ten produkt w domu? Wyrzuć lub odnieś do sklepu, jest skażony
Tatar, nazywany też befsztykiem wołowym, to popularna przekąska z surowej wołowiny. Jeśli zdarza ci się kupować gotowego tatara, koniecznie sprawdź, czy nie masz w lodówce tego, który został właśnie wycofany z obrotu.
24.04.2024 16:52
Warto sprawdzać regularnie ogłoszenia GIS. Właśnie dziś, w środę, 24.04 pojawiło się nowe ostrzeżenie publiczne. Dotyczy ono wykrycie bakterii Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym. Ostrzeżenie dotyczy określonej partii produktów z Łukowa. Oto szczegóły.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprawdź, czy go nie kupiłaś
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek tatara wołowego z określonej poniżej partii.
- Nazwa produktu: tatar wołowy, 200 g
- Numer partii: 1032604
- Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
- Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A.
Producent po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, rozpoczął wycofywanie kwestionowanej partii z obrotu.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują ten proces. Jeśli kupiłaś już ten produkt, nie można go jeść.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.