WAŻNE
TERAZ

Prokuratura wnioskuje o uchylenie immunitetu Ziobrze. Mowa o 26 przestępstwach

Do sklepów trafi mięso z piór kurczaka? Nowy pomysł ekologów budzi wiele kontrowersji

Zamienniki mięsa stają się coraz popularniejsze, a kolejne pomysły na alternatywne produkty zaskakują. Tym razem ekolodzy zaproponowali, aby pióra, odpad przemysłu mięsnego, zamienić w jadalne produkt, przypominający mięso.

Ferma kurczaków - PysznościFerma kurczaków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | JackF
Ewa Malinowska

Dieta roślinna cieszy się coraz większą popularnością. Niektórzy przechodzą na nią nie tylko ze względu na dobrostan zwierząt, ale również z troski o środowisko. Nie od dziś mówi się przecież, że ograniczenie jedzenia mięsa może pomóc nieco zatrzymać globalne ocieplenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiosenna sałatka ze szparagami posmakowała nawet mojej teściowej. Od razu poprosiła o przepis

Mięso z piór - jak to możliwe?

Sorawut Kittibanthornm, tajski naukowiec i przedsiębiorca, ogłosił rewolucję. W fermach drobiu pióra stanowią znaczący odpad, który być może niepotrzebnie ląduje w śmieciach. Naukowiec pracuje nad technologią, która pomoże zamienić porzucone pióra w mięso, a właściwie w jego zamiennik. Metoda pozwoli zredukować ilość odpadów przemysłu mięsnego. Jego firma Kera Protein pracuje nad wprowadzeniem jej na szeroką skalę.

Ferma kurczaków - Pyszności
Ferma kurczaków - Pyszności © Canva

Zamiana piór w mięso możliwa jest dzięki skomplikowanemu procesowi 13 etapowej hydrolizy, która umożliwia odzyskanie białka i innych składników odżywczych z odrzutów.

Pióra kurczaków pozyskane z lokalnych hodowli są dokładnie oczyszczane. Następnie rozdrabnia się je na proszek i miesza z kwasem oraz keratynazą - enzymem rozkładającym białko keratynę, z której zbudowane są pióra. W ten sposób powstaje białkowa substancja, wzbogacana dodatkowo o przeciwutleniacze. Wygenerowane w ten sposób mięso nie ma swojego własnego smaku. Można uznać to za zaletę, bo dzięki temu przejmie aromat tego, do czego chcemy je dodać.

Ekologiczny i ekonomiczny zamiennik

Wykorzystanie odpadów z ferm drobiarskich zmniejsza ilość generowanych śmieci. W takim mięsie znajdzie się również duża ilość białka i innych substancji odżywczych, które wzbogacą dietę osób, które od tego właściwego mięsa stronią ze względów etycznych.

Kurczaki hodowlane.
Kurczaki hodowlane. © Adobe Stock | davit85

Podobnie jak w przypadku innych alternatywnych mięs laboratoryjnych, cena stanowi barierę dla szerokiej dostępności. Produkcja jest kosztowna, więc i sam produkt musi być drogi. To zdecydowanie spore ograniczenie dla zasięgu roślinnego zamiennika.

Technologia ta z pewnością otwiera nowe możliwości w dziedzinie zrównoważonej produkcji żywności. Podana w wątpliwość pozostanie jednak kwestia etyczna - kurczaki muszą zostać zabite, aby pozyskać z nich pióra. Z drugiej strony dzięki możliwości pozyskania dodatkowego mięsa, zmniejszy się liczba zwierząt, które trzeba uśmiercić. W

Mimo wyzwań związanych z kosztami i etyką projekt może odegrać istotną rolę w zaspokajaniu rosnącego zapotrzebowania na białko przy jednoczesnej ochronie środowiska.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko