WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Do sklepów trafi mięso z piór kurczaka? Nowy pomysł ekologów budzi wiele kontrowersji

Zamienniki mięsa stają się coraz popularniejsze, a kolejne pomysły na alternatywne produkty zaskakują. Tym razem ekolodzy zaproponowali, aby pióra, odpad przemysłu mięsnego, zamienić w jadalne produkt, przypominający mięso.

Ferma kurczaków - PysznościFerma kurczaków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | JackF
Ewa Malinowska

Dieta roślinna cieszy się coraz większą popularnością. Niektórzy przechodzą na nią nie tylko ze względu na dobrostan zwierząt, ale również z troski o środowisko. Nie od dziś mówi się przecież, że ograniczenie jedzenia mięsa może pomóc nieco zatrzymać globalne ocieplenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiosenna sałatka ze szparagami posmakowała nawet mojej teściowej. Od razu poprosiła o przepis

Mięso z piór - jak to możliwe?

Sorawut Kittibanthornm, tajski naukowiec i przedsiębiorca, ogłosił rewolucję. W fermach drobiu pióra stanowią znaczący odpad, który być może niepotrzebnie ląduje w śmieciach. Naukowiec pracuje nad technologią, która pomoże zamienić porzucone pióra w mięso, a właściwie w jego zamiennik. Metoda pozwoli zredukować ilość odpadów przemysłu mięsnego. Jego firma Kera Protein pracuje nad wprowadzeniem jej na szeroką skalę.

Ferma kurczaków - Pyszności
Ferma kurczaków - Pyszności © Canva

Zamiana piór w mięso możliwa jest dzięki skomplikowanemu procesowi 13 etapowej hydrolizy, która umożliwia odzyskanie białka i innych składników odżywczych z odrzutów.

Pióra kurczaków pozyskane z lokalnych hodowli są dokładnie oczyszczane. Następnie rozdrabnia się je na proszek i miesza z kwasem oraz keratynazą - enzymem rozkładającym białko keratynę, z której zbudowane są pióra. W ten sposób powstaje białkowa substancja, wzbogacana dodatkowo o przeciwutleniacze. Wygenerowane w ten sposób mięso nie ma swojego własnego smaku. Można uznać to za zaletę, bo dzięki temu przejmie aromat tego, do czego chcemy je dodać.

Ekologiczny i ekonomiczny zamiennik

Wykorzystanie odpadów z ferm drobiarskich zmniejsza ilość generowanych śmieci. W takim mięsie znajdzie się również duża ilość białka i innych substancji odżywczych, które wzbogacą dietę osób, które od tego właściwego mięsa stronią ze względów etycznych.

Kurczaki hodowlane.
Kurczaki hodowlane. © Adobe Stock | davit85

Podobnie jak w przypadku innych alternatywnych mięs laboratoryjnych, cena stanowi barierę dla szerokiej dostępności. Produkcja jest kosztowna, więc i sam produkt musi być drogi. To zdecydowanie spore ograniczenie dla zasięgu roślinnego zamiennika.

Technologia ta z pewnością otwiera nowe możliwości w dziedzinie zrównoważonej produkcji żywności. Podana w wątpliwość pozostanie jednak kwestia etyczna - kurczaki muszą zostać zabite, aby pozyskać z nich pióra. Z drugiej strony dzięki możliwości pozyskania dodatkowego mięsa, zmniejszy się liczba zwierząt, które trzeba uśmiercić. W

Mimo wyzwań związanych z kosztami i etyką projekt może odegrać istotną rolę w zaspokajaniu rosnącego zapotrzebowania na białko przy jednoczesnej ochronie środowiska.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste