Do sklepów trafi mięso z piór kurczaka? Nowy pomysł ekologów budzi wiele kontrowersji

Zamienniki mięsa stają się coraz popularniejsze, a kolejne pomysły na alternatywne produkty zaskakują. Tym razem ekolodzy zaproponowali, aby pióra, odpad przemysłu mięsnego, zamienić w jadalne produkt, przypominający mięso.

Ferma kurczaków - PysznościFerma kurczaków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | JackF
Ewa Malinowska

Dieta roślinna cieszy się coraz większą popularnością. Niektórzy przechodzą na nią nie tylko ze względu na dobrostan zwierząt, ale również z troski o środowisko. Nie od dziś mówi się przecież, że ograniczenie jedzenia mięsa może pomóc nieco zatrzymać globalne ocieplenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiosenna sałatka ze szparagami posmakowała nawet mojej teściowej. Od razu poprosiła o przepis

Mięso z piór - jak to możliwe?

Sorawut Kittibanthornm, tajski naukowiec i przedsiębiorca, ogłosił rewolucję. W fermach drobiu pióra stanowią znaczący odpad, który być może niepotrzebnie ląduje w śmieciach. Naukowiec pracuje nad technologią, która pomoże zamienić porzucone pióra w mięso, a właściwie w jego zamiennik. Metoda pozwoli zredukować ilość odpadów przemysłu mięsnego. Jego firma Kera Protein pracuje nad wprowadzeniem jej na szeroką skalę.

Ferma kurczaków - Pyszności
Ferma kurczaków - Pyszności © Canva

Zamiana piór w mięso możliwa jest dzięki skomplikowanemu procesowi 13 etapowej hydrolizy, która umożliwia odzyskanie białka i innych składników odżywczych z odrzutów.

Pióra kurczaków pozyskane z lokalnych hodowli są dokładnie oczyszczane. Następnie rozdrabnia się je na proszek i miesza z kwasem oraz keratynazą - enzymem rozkładającym białko keratynę, z której zbudowane są pióra. W ten sposób powstaje białkowa substancja, wzbogacana dodatkowo o przeciwutleniacze. Wygenerowane w ten sposób mięso nie ma swojego własnego smaku. Można uznać to za zaletę, bo dzięki temu przejmie aromat tego, do czego chcemy je dodać.

Ekologiczny i ekonomiczny zamiennik

Wykorzystanie odpadów z ferm drobiarskich zmniejsza ilość generowanych śmieci. W takim mięsie znajdzie się również duża ilość białka i innych substancji odżywczych, które wzbogacą dietę osób, które od tego właściwego mięsa stronią ze względów etycznych.

Kurczaki hodowlane.
Kurczaki hodowlane. © Adobe Stock | davit85

Podobnie jak w przypadku innych alternatywnych mięs laboratoryjnych, cena stanowi barierę dla szerokiej dostępności. Produkcja jest kosztowna, więc i sam produkt musi być drogi. To zdecydowanie spore ograniczenie dla zasięgu roślinnego zamiennika.

Technologia ta z pewnością otwiera nowe możliwości w dziedzinie zrównoważonej produkcji żywności. Podana w wątpliwość pozostanie jednak kwestia etyczna - kurczaki muszą zostać zabite, aby pozyskać z nich pióra. Z drugiej strony dzięki możliwości pozyskania dodatkowego mięsa, zmniejszy się liczba zwierząt, które trzeba uśmiercić. W

Mimo wyzwań związanych z kosztami i etyką projekt może odegrać istotną rolę w zaspokajaniu rosnącego zapotrzebowania na białko przy jednoczesnej ochronie środowiska.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥