Taki kurczak wygląda jak zepsuty albo wyhodowany w laboratorium. Ekspert zabrał głos

Kurczak to jedno z najchętniej kupowanych mięs, choć w ostatnich latach narosło wokół niego wiele kontrowersji. Nie tak dawno było głośno o mięsie przypominającym spaghetti. Okazuje się, że to zjawisko staje się coraz bardziej powszechne. Czym jest "kurczak spaghetti"?

Czy kurczak spaghetti jest zdrowe?Czy kurczak spaghetti jest zdrowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Kacperek

Statystyczny Polak zjada ok. 30 kilogramów kurczaka w ciągu roku. To jedno z najpopularniejszych mięs o wszechstronnym zastosowaniu. Mięso jest soczyste i delikatne, jednak wszystko zależy od przygotowania. Kurczaka można smażyć, gotować, piec czy dusić. W każdej wersji smakuje tak samo dobrze.

W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o szkodliwości kurczaka. Nieuczciwi producenci dodają do niego wypełniaczy, które podbijają wagę mięsa i... zwiększają jego cenę. W zagranicznych mediach pojawiły się wzmianki o tzw. kurczaku spaghetti, który wygląda, jakby był rozwarstwiony. Czy taki kurczak nadaje się już tylko do wyrzucenia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Ten kurczak nie wygląda zbyt dobrze. Internauci są oburzeni

Niespełna miesiąc temu pisaliśmy o kurczaku, który wywołał oburzenie wśród internautów. Post, który został opublikowany przez Alesie Cooper stał się viralem i udostępniło go aż 11 tys. osób. Amerykanka wyciągnęła kurczaka z lodówki i wyszła na chwilę w kuchni. Po powrocie mięso widocznie się rozwarstwiło. Przypominało raczej makaron niż prawdziwą pierś z kurczaka.

W mediach społecznościowych pojawiło się coraz więcej zdjęć podejrzanego kurczaka. Zwolennicy teorii spiskowych są zdania, że mięso zostało wyhodowane laboratoryjnie i nie ma nic wspólnego z prawdziwym mięsem. Jaka jest prawda? Redaktorzy amerykańskiego portalu Delish zwrócili się z pytaniem do Davida Gerrarda, dyrektora Szkoły Nauk o Zwierzętach w Virginia Tech, który wyjaśnił im, skąd bierze się to nietypowe zjawisko.

Czym jest kurczak spaghetti?

Mięso przypominające makaron spaghetti wynika z wady mięśni u kurczaka, znaną jako miopatia. Schorzenie powoduje, że mięso rozplata się i dzieli na cienkie nitki. Rozpoznano je już w 2015 roku u kurczaków, indyków i świń. Miopatia najczęściej atakuje klatkę piersiową, jednak zdarza się, że rozprzestrzenia się na pozostałe mięśnie w ciele.

Czy mięso objęte miopatią jest zdrowe? Okazuje się, że tak, jednak ma ono mniej białka niż "normalne" mięso z kurczaka. W przemyśle takie mięso przerabiane jest na nuggetsy czy kiełbasy ze względu na swój specyficzny wygląd. Mięso z miopatią jest też mniej aromatyczne i bardziej wodniste. "Z powodu tej zmiany w strukturze następuje utrata właściwości sensorycznych podczas gotowania" - tłumaczy Gerrard.

Jak uprawnić się, że kupowane mięso nie ma miopatii? Miopatia pojawia się wyłącznie u zwierząt, które karmione są kaloryczną kaszą przyśpieszającą wzrost tkanek. Jeśli myśl o przygotowaniu mięsa spaghetti wywołuje u ciebie obrzydzenie, wybieraj mięso z ekologicznej hodowli, które charakteryzuje się znacznie wolniejszym tempem wzrostu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny