Taki kurczak wygląda jak zepsuty albo wyhodowany w laboratorium. Ekspert zabrał głos
22.04.2024 18:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kurczak to jedno z najchętniej kupowanych mięs, choć w ostatnich latach narosło wokół niego wiele kontrowersji. Nie tak dawno było głośno o mięsie przypominającym spaghetti. Okazuje się, że to zjawisko staje się coraz bardziej powszechne. Czym jest "kurczak spaghetti"?
Statystyczny Polak zjada ok. 30 kilogramów kurczaka w ciągu roku. To jedno z najpopularniejszych mięs o wszechstronnym zastosowaniu. Mięso jest soczyste i delikatne, jednak wszystko zależy od przygotowania. Kurczaka można smażyć, gotować, piec czy dusić. W każdej wersji smakuje tak samo dobrze.
Zobacz także
W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o szkodliwości kurczaka. Nieuczciwi producenci dodają do niego wypełniaczy, które podbijają wagę mięsa i... zwiększają jego cenę. W zagranicznych mediach pojawiły się wzmianki o tzw. kurczaku spaghetti, który wygląda, jakby był rozwarstwiony. Czy taki kurczak nadaje się już tylko do wyrzucenia?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten kurczak nie wygląda zbyt dobrze. Internauci są oburzeni
Niespełna miesiąc temu pisaliśmy o kurczaku, który wywołał oburzenie wśród internautów. Post, który został opublikowany przez Alesie Cooper stał się viralem i udostępniło go aż 11 tys. osób. Amerykanka wyciągnęła kurczaka z lodówki i wyszła na chwilę w kuchni. Po powrocie mięso widocznie się rozwarstwiło. Przypominało raczej makaron niż prawdziwą pierś z kurczaka.
W mediach społecznościowych pojawiło się coraz więcej zdjęć podejrzanego kurczaka. Zwolennicy teorii spiskowych są zdania, że mięso zostało wyhodowane laboratoryjnie i nie ma nic wspólnego z prawdziwym mięsem. Jaka jest prawda? Redaktorzy amerykańskiego portalu Delish zwrócili się z pytaniem do Davida Gerrarda, dyrektora Szkoły Nauk o Zwierzętach w Virginia Tech, który wyjaśnił im, skąd bierze się to nietypowe zjawisko.
Czym jest kurczak spaghetti?
Mięso przypominające makaron spaghetti wynika z wady mięśni u kurczaka, znaną jako miopatia. Schorzenie powoduje, że mięso rozplata się i dzieli na cienkie nitki. Rozpoznano je już w 2015 roku u kurczaków, indyków i świń. Miopatia najczęściej atakuje klatkę piersiową, jednak zdarza się, że rozprzestrzenia się na pozostałe mięśnie w ciele.
Czy mięso objęte miopatią jest zdrowe? Okazuje się, że tak, jednak ma ono mniej białka niż "normalne" mięso z kurczaka. W przemyśle takie mięso przerabiane jest na nuggetsy czy kiełbasy ze względu na swój specyficzny wygląd. Mięso z miopatią jest też mniej aromatyczne i bardziej wodniste. "Z powodu tej zmiany w strukturze następuje utrata właściwości sensorycznych podczas gotowania" - tłumaczy Gerrard.
Jak uprawnić się, że kupowane mięso nie ma miopatii? Miopatia pojawia się wyłącznie u zwierząt, które karmione są kaloryczną kaszą przyśpieszającą wzrost tkanek. Jeśli myśl o przygotowaniu mięsa spaghetti wywołuje u ciebie obrzydzenie, wybieraj mięso z ekologicznej hodowli, które charakteryzuje się znacznie wolniejszym tempem wzrostu.