Ostrzeżenie GIS – wycofanie pierników z powodu obecności alergenu

Sanepid wycofuje chipsy- Pyszności; Foto: Canva.com

Właśnie dotarło do nas.ostrzeżenie GIS dotyczące pierników znanego producenta słodyczy. Produkt zostanie wycofany z powodu obecności alergenu. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj więcej szczegółów.

Ostrzeżenie GIS

W pierniku z nadzieniem kremowym – orzech laskowy wykryto alergen białko migdałowe. W związku z tym produkt nie powinien być spożywany przez osoby uczulone na migdały. Poniżej przedstawiamy szczegóły dotyczące produktu, które zostały opublikowane na stronie GIS:

Produkt: Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy

Producent: Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., ul. Żółkiewskiego 34, 87 – 100 Toruń

Numer partii/data minimalnej trwałości: L1293147A / 07.22

Ostrzeżenie GIS

gov.pl

Czy produkt zostanie wycofany?

Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A. postanowiła wycofać pierniki z nadzieniem kremowym orzech laskowy od odbiorców. Warto wiedzieć, że wszyscy, którzy zakupili ten produkt, mogą go zwrócić.

Białko migdałowe

Białko migdałowe jak sama nazwa wskazuje, to białko, które zawierają migdały. Składnik ten jest wyjątkowo bogaty w aminokwasy egzogenne. W związku z tym stanowi idealny zamiennik białka serwatkowego. Dodatkowo nierzadko gości jako składnik diety osób, które nie jedzą mięsa.

Alergia na białko migdałowe

Niestety zdarza się, że orzechy mogą wywoływać alergie. Dotyczy to także migdałów. W takiej sytuacji, jedzenie tych pysznych produktów może doprowadzić tragedii. Jakie mogą być objawy reakcji alergicznej?

Najłagodniejszy przebieg alergii to swędzenie ust oraz przełyku. Oznaki uczulenia mogą również występować w postaci opuchlizny, bólu brzucha oraz wymiotów. W najgorszym wypadku dojdzie do wstrząsu anafilaktycznego. Jest to bardzo groźna reakcja organizmu.

Jeśli zdarzy nam się być świadkiem osoby, która przechodzi wstrząs anafilaktyczny – w takiej sytuacji należy jak najszybciej zadzwonić po pogotowie. W przeciwnym razie może dojść do tragedii.

Uważajmy na to co jemy

Ostrzeżenie GIS

gov.pl

Przetworzone produkty żywnościowe zazwyczaj zawierają wiele różnych składników. Niektóre z nich dodaje się do produktu w śladowych ilościach. Jednak okazuje się, że w przypadku alergii, to też ma duże znaczenie.

W związku z tym czytajmy zawsze etykiety produktów, które chcemy kupić. Warto również sprawdzać ogłoszenia GIS. Dzięki temu ochronimy siebie i innych przed spożyciem niekorzystnego dla naszego organizmu składnika. Nic nie jest ważniejsze od naszego zdrowia!

 

 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×