Owoce w cieście nie opadną na dno. Tylko pamiętaj o jednym

Wiele przepisów to pomija, ale na szczęście moja mama przekazała mi ten prosty i sprytny trik, kiedy byłam jeszcze nastolatką. Wystarczy dodać do owoców jeden składnik, aby nie opadły na dno ciasta. Zawsze działa i znacznie poprawia wygląd ciasta.

Każdy marzy o tym, by owoce równomiernie rozłożyły się w cieścieKażdy marzy o tym, by owoce równomiernie rozłożyły się w cieście
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Latem możemy zmieniać smak ciasta, wymieniając tylko owoce sezonowe. Puszysty placek nie potrzebuje już żadnych innych dodatków, kiedy w środku znajdują się soczyste truskawki, słodkie czereśnie czy kwaskowaty rabarbar. Ciasto ucierane na oleju przygotuje w jednej misce i już po chwili będzie pięknie wyrastać w piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Co zrobić, aby owoce nie spadły na dno ciasta?

Owoce w środku rozłożą się równomiernie, gdy przed wrzuceniem ich do masy, delikatnie oprószysz je w mąką pszenną lub ziemniaczaną. Możesz dodać łyżkę wybranej mąki i wymieszać z przygotowanymi do ciasta truskawkami lub czereśniami, ale o wiele lepiej jest przesiać ją przez sitko – wtedy unikniesz niepotrzebnych grudek.

Owoce obsypane mąką nie spadną na dno ciasta, ponieważ z wierzchu pozostaną suche. Dzięki temu nie podejdą wodą i nie zbiją się w nieapetyczną papkę. Mąka utworzy subtelną otoczkę wokół owoców, utrzymując ich stabilne położenie. Ten sposób sprawdza się zarówno w przypadku całych owoców, jak i pokrojonych na mniejsze kawałki.

Zadbaj o odpowiednią konsystencję i temperaturę pieczenia

Aby ciasto utrzymało owoce musi być stosunkowo gęste. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, nawet mąka nie uratuje sytuacji. Ważna jest również odpowiednia temperatura pieczenia. Zbyt wysoka może sprawić, że wierzch placka szybko się zarumieni, a środek pozostanie płynny – w takich warunkach owoce lubią kierować się do coraz niższych partii. Piekarnik ustaw na standardowe 180 stopni Celsjusza, program góra-dół.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej