Owoce w cieście nie opadną na dno. Tylko pamiętaj o jednym
Wiele przepisów to pomija, ale na szczęście moja mama przekazała mi ten prosty i sprytny trik, kiedy byłam jeszcze nastolatką. Wystarczy dodać do owoców jeden składnik, aby nie opadły na dno ciasta. Zawsze działa i znacznie poprawia wygląd ciasta.
Latem możemy zmieniać smak ciasta, wymieniając tylko owoce sezonowe. Puszysty placek nie potrzebuje już żadnych innych dodatków, kiedy w środku znajdują się soczyste truskawki, słodkie czereśnie czy kwaskowaty rabarbar. Ciasto ucierane na oleju przygotuje w jednej misce i już po chwili będzie pięknie wyrastać w piekarniku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!
Co zrobić, aby owoce nie spadły na dno ciasta?
Owoce w środku rozłożą się równomiernie, gdy przed wrzuceniem ich do masy, delikatnie oprószysz je w mąką pszenną lub ziemniaczaną. Możesz dodać łyżkę wybranej mąki i wymieszać z przygotowanymi do ciasta truskawkami lub czereśniami, ale o wiele lepiej jest przesiać ją przez sitko – wtedy unikniesz niepotrzebnych grudek.
Owoce obsypane mąką nie spadną na dno ciasta, ponieważ z wierzchu pozostaną suche. Dzięki temu nie podejdą wodą i nie zbiją się w nieapetyczną papkę. Mąka utworzy subtelną otoczkę wokół owoców, utrzymując ich stabilne położenie. Ten sposób sprawdza się zarówno w przypadku całych owoców, jak i pokrojonych na mniejsze kawałki.
Zadbaj o odpowiednią konsystencję i temperaturę pieczenia
Aby ciasto utrzymało owoce musi być stosunkowo gęste. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, nawet mąka nie uratuje sytuacji. Ważna jest również odpowiednia temperatura pieczenia. Zbyt wysoka może sprawić, że wierzch placka szybko się zarumieni, a środek pozostanie płynny – w takich warunkach owoce lubią kierować się do coraz niższych partii. Piekarnik ustaw na standardowe 180 stopni Celsjusza, program góra-dół.