Pamiętaj przy przygotowywaniu jarzynowej. Sałatka długo zachowa świeżość i nie podejdzie wodą

Sałatka jarzynowa to klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie święta i rodzinne spotkania. Mimo prostego składu, jej przygotowanie ma swoje tajemnice – szczególnie jeśli chcesz, by zachowała świeżość przez kilka dni i nie wypuściła wody. Bo nic tak nie psuje apetycznego wyglądu jarzynowej, jak rozwodniona konsystencja i rozmiękłe warzywa.

Co zrobić, aby sałatka jarzynowa dłużej była świeża?Co zrobić, aby sałatka jarzynowa dłużej była świeża?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nenad Nedomacki

Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa świątecznych stołów – kolorowa, kremowa i pełna wspomnień. Ale nawet najlepszy przepis może nie uratować sytuacji, jeśli po kilku godzinach sałatka zacznie się rozwarstwiać, puszczać wodę i tracić apetyczny wygląd. Dlatego wiele osób zastanawia się, co zrobić, żeby jarzynowa była dłużej świeżą i smakowała równie dobrze następnego dnia. Sekret tkwi nie tylko w składnikach, ale w kilku prostych zasadach przygotowania i przechowywania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jarzynowa według Michela Morana. Jak robi ją juror Masterchefa?

Co zrobić, żeby jarzynowa była dłużej świeża?

  1. Dokładnie odsącz warzywa i ziemniaki: po ugotowaniu warzyw daj im porządnie ostygnąć i odparować. Możesz też rozłożyć je na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru wilgoci. Ziemniaki powinny być "sypkie" – nie wodniste.
  2. Nie mieszaj od razu z majonezem: jeśli robisz sałatkę dzień wcześniej, najlepiej pokroić i połączyć warzywa, ale majonez i przyprawy dodać dopiero przed podaniem. Dzięki temu unikniesz puszczenia soku i rozrzedzenia konsystencji.
  3. Użyj gęstego majonezu lub połącz go z serkiem: unikaj majonezów o wodnistej strukturze. Świetnym trikiem jest dodanie do niego łyżki gęstego jogurtu greckiego lub serka kanapkowego – sałatka zyska na smaku i będzie bardziej zwarta.
  4. Przechowuj w szklanym lub ceramicznym naczyniu z pokrywką: plastikowe pojemniki sprzyjają skraplaniu wody. Najlepiej przechowywać sałatkę w lodówce, w szczelnym szklanym naczyniu – dzięki temu zachowa świeżość nawet do 3 dni.
  5. Nie przesalaj od razu: sól wyciąga wodę z warzyw. Dlatego przyprawiaj sałatkę dopiero tuż przed podaniem – wtedy będzie intensywna w smaku i nie rozwodni się zbyt szybko.

Dlaczego jarzynowa puszcza wodę?

Rozwodnienie sałatki jarzynowej to efekt kilku naturalnych procesów. Przede wszystkim – ugotowane warzywa zawierają sporo wody, która zaczyna się uwalniać, gdy tylko pokroisz je i wymieszasz z solą lub majonezem. Szczególnie ziemniaki i ogórki kiszone (lub konserwowe) mają tendencję do "oddawania" płynu. Do tego dochodzi działanie soli, która przyspiesza wypływ wilgoci z warzyw.

Właśnie dlatego tak ważne jest dokładne odparowanie składników, ostrożne przyprawianie i użycie odpowiednio gęstego majonezu. Dzięki temu ograniczysz wodnisty efekt, a Twoja jarzynowa pozostanie apetyczna i zwarta nawet przez kilka dni.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟