Nie rób w ten sposób kotletów. Panierka będzie obrzydliwa i zepsuje całe danie

Kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Powinien być soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Jednak tylko pozornie jego wykonanie jest proste. Często zdarza się, że panierka wychodzi gorzka lub kwaśna. Też ci się to zdarzyło? Sprawdź, gdzie popełniłeś błąd.

Panierka - Pyszności; źródło: AdobePanierka - Pyszności; źródło: Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Wydawać by się mogło, że największą skuchą przy smażeniu kotletów schabowych jest panierka, która odpada od mięsa. Przygotowane danie nie wygląda wprawdzie najlepiej, ale smak nie pozostawia zastrzeżeń. Jeśli chcesz, by panierka idealnie trzymała się mięsa, trzymaj się jednej zasady. Panieruj kotlety tuż przed umieszczeniem ich na patelni. Problem zniknie.

Kotlety schabowe - Pyszności; źródło: Adobe
Kotlety schabowe - Pyszności; źródło: Adobe

Panierka idealna - jak ją zrobić?

Jednak nieestetycznie odklejająca się od mięsa panierka, to nie największy błąd przy smażeniu kotletów. Bywa bowiem, że jest ona gorzka lub kwaśna i psuje cały smak polskiego flagowego dania.

Głównym składnikiem panierki jest bułka tarta. Kupujemy gotową w sklepie, a najczęściej przygotowujemy samodzielnie, korzystając z czerstwego pieczywa. I tu jest haczyk. Rodzaj pieczywa decyduje, czy panierka będzie smakowita i chrupka, czy może zniweczy wszystkie nasze kulinarne wysiłki.

Panierka - Pyszności; źródło: Adobe
Panierka - Pyszności; źródło: Adobe

Dlaczego panierka jest gorzka? Popełniłeś ten błąd!

To czy panierując kotlety, używamy gotowej sklepowej panierki, czy przygotowujemy ją samodzielnie, ma drugorzędne znaczenie. Najważniejsze jest pieczywo, jakiego w tym celu używamy.

Jeśli do panierki stosujemy starte pieczywo żytnie (bułki z tego rodzaju mąki), kwas, który jest dla niego charakterystyczny, dostaje się do panierki i ta staję się kwaśna. Przy dłuższym smażeniu kotletów nabiera też zniechęcającej goryczy.

Dlatego kupując panierkę do swoich schabowych, bezwzględnie sprawdź jej skład na etykiecie. Samodzielnie przygotowując panierkę, korzystaj tylko z pieczywa pszennego. Kotlety wyjdą pyszne.

Idealny dodatek do kotletów? Ziemniaki po góralsku, przepis znajdziesz tu:

Wybrane dla Ciebie

Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu