Moja babcia jest zazdrosna, nie udało jej się zrobić lepszej. Ta pasta kanapkowa znika w ułamku sekundy

Kanapki z szynką, jajkiem i serem już Ci się znudziły? Pasta z makreli doskonale rozwiązuje ten problem. Jeśli jesteś chętny, to wychodzimy z dwoma sprawdzonymi sposobami. Idealnie sprawdzają się na śniadanie, jak i kolację. Koniecznie zobacz, co przygotowaliśmy.

Makrela w puszce to produkt, który bez problemu dostaniemy w każdym sklepie. Wystarczy kilka składników, by z jej udziałem powstała pyszna pasta. Ryba ta świetnie smakuje w towarzystwie ogórka, szczypioru, serka śmietankowego lub twarogu. Te produkty nadają paście wyrazistego smaku. Jeśli nie wierzysz, musisz spróbować naszych przepisów. Pierwszy jest tak dobry, że nawet moja babcia jest zazdrosna. Zobacz listę składników i sposób przygotowania potrawy.

Pasta z makreli w pomidorach- przepis

Pasta z makrelii-Pyszności; Foto: Canva

Składniki:
  • 1 puszka makreli w pomidorach
  • 1 cebula
  • jeden ogórek kiszony
  • 1 kostka twarogu półtłustego
  • 5 rzodkiewek
  • szczypiorek
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Na początek makrele przełóż do miski i rozdrobnij. Następnie dodaj twaróg i wszystko ze sobą połącz. Cebule pokrój w drobną kostkę, a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce. Ostatnim składnikiem jest szczypiorek, siekamy i dodajemy go do pozostałych składników. Aby nasza pasta miała wyrazisty smak, dodaj przyprawy, takie jak sól, pieprz i paprykę. Podawaj ją z ulubionym pieczywem i dodatkiem warzyw.

Pasta z dodatkiem kiszonego ogórka

Pasta z makreli
Pasta z makreli -Pyszności; Foto: Canva

Składniki:

  • puszka makreli w sosie pomidorowym
  • 1 cebula
  • 150 g serka śmietankowego
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • szczypiorek
  • 1/3 łyżeczki papryki mielonej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Na sam początek przełóż makrelę do miski i rozdrobnij ją na małe kawałki. Następnie dodaj serek śmietankowy. Całość możesz wymieszać za pomocą widelca lub blendera, jeśli chcesz, aby twoja pasta miała gładką konsystencję. Tak przygotowaną pastę należy doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodajemy posiekany szczypiorek i drobną pokrojoną cebulę. Ponownie całość mieszamy i gotowe. Jeśli chcesz, aby twoja pasta z makreli była jeszcze smaczniejsza, schłódź ją w lodówce przez około 2 godziny. Podawaj ją z ulubionym pieczywem i dodatkiem warzyw.

Jeśli chcesz przygotować rybę na obiad, dobrze sprawdzi się nasz przepis na łososia z zielonym pesto:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×