Pieczesz ciasta w taki sposób? Nieświadomie popełniasz błąd i psujesz efekt

Myślisz, że pieczenie ciast to bułka z masłem? A jednak nawet doświadczeni domowi cukiernicy popełniają ten błąd, który potrafi całkowicie zepsuć efekt ich pracy. Sprawdź, czy i ty nie robisz tego nieświadomie – i dowiedz się, jak temu zaradzić.

CiastoO czym pamiętać podczas pieczenia ciasta?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Karol Wiak

Wielu miłośników pieczenia nieświadomie niszczy swoje wypieki, kładąc je bezpośrednio na ruszcie piekarnika. Ten automatyczny nawyk może negatywnie wpływać na strukturę, kształt, a nawet smak naszych deserów. Dlaczego warto unikać tego błędu?

Korzystaj z blachy lub tacki do pieczenia

Do przygotowania ciasta, najlepiej użyć blachy z wyposażenia piekarnika i umieścić na niej formę do pieczenia — szczególnie, jeśli jest to forma dwuczęściowa (np. tortownica lub prostokątna z wyjmowanym dnem), ponieważ przez jej szczeliny może wyciekać masa.

Orzechowo-owocowy sernik na zimno. Każda warstwa to czysta poezja smaków

Blacha zapewnia również równomierne rozprowadzenie ciepła, co jest kluczowe dla uzyskania idealnie upieczonego ciasta. W przeciwieństwie do rusztu, blacha przenosi ciepło na całą powierzchnię deseru, unikając przypaleń lub niedopieczonych miejsc.

Idealna konsystencja i struktura ciasta

Warunki pieczenia na ruszcie mogą prowadzić do problemów z wilgotnością ciasta, powodując zbyt miękki lub rozmoczony spód. Natomiast blacha zapewnia, że powierzchnia pozostaje twarda, tworząc złocistą i chrupiącą skórkę.

To istotne szczególnie dla tart, czy strudli, które wymagają suchego i równomiernego pieczenia. Stosowanie odpowiedniej blachy gwarantuje lepsze rozprowadzenie ciepła, co skutkuje miękkim wnętrzem i złotą skórką.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯