WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja prokuratury ws. majątku Ziobry

Pierogi ruskie mają mocną konkurencję. Na obiad robię kreplachy z mięsnym farszem

Kreplachy to popularne w kuchni żydowskiej pierogi faszerowane mięsem, ale czasem też z warzywami w środku. Najczęściej mają trójkątny kształt i pływają w rosole. Chociaż można je podsmażyć na patelni, w towarzystwie aromatycznego bulionu nabierają niebywałego smaku.

Kreplachy często są podawane w rosoleKreplachy często są podawane w rosole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W kuchni żydowskiej mieszają się różnorodne tradycje kulinarne i takie właśnie są kreplachy. Inspirowane faszerowanym włoskim makaronem i pierogami z Europy Środkowej i Wschodniej, są jednocześnie dostosowane do religijnych zasad koszerności, więc w środku nie znajdziesz popularnej wieprzowiny. Tradycyjny farsz przygotowywany jest z gotowanej wołowiny i smażonej wątróbki. Do środka możesz wrzucić też żurawinę lub pieczone jabłko, aby dodać im przyjemnych słodko-kwaśny nut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Żydowskie pierogi mają znaczenie symboliczne

Warto wspomnieć symbolice tych pierogów, która nadal jest obecna w wielu żydowskich domach. Mięsny farsz przypomina o sprawiedliwości Boga, a delikatne ciasto – o jego miłosierdziu. Tradycyjnie kreplachy spożywane są przed okresem postu oraz podczas żydowskich świąt, takich jak Purim, którym towarzyszy radosna atmosfera. Prawdopodobnie przepis przybył z okolic Wenecji. Chociaż kreplachy wywodzą się z tradycyjnej kuchni żydowskiej, obecnie ich popularność sięga o wiele dalej.

Jak zrobić kreplachy?

Kreplechów nie musisz wycinać szklanką, co jest o wiele łatwiejsze i nie powoduje strat ciasta. Wystarczy pociąć rozwałkowane cienko ciasto w kwadraty, nałożyć farsz i złożyć po przekątnej w trójkąty. Pamiętaj, aby dobrze docisnąć krawędzie pierogów, żeby nie rozpadły się podczas gotowania.

Składniki na ciasto:

  • 160 g mąki pszennej (1 szklanka),
  • 1/3 szklanki wrzątku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli.

Farsz:

  • 150 g wołowiny,
  • 150 g wątróbki wołowej,
  • 1 cebula,
  • 2 żółtka ugotowane na twardo,
  • tłuszcz ze smażenia (np. smalec gęsi),
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta curry,
  • opcjonalnie: suszona żurawina lub pieczone jabłko.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj wołowinę w rosole z kurczaka. Podsmaż wątróbkę z drobno posiekaną cebulą na smalcu gęsim. Obydwa rodzaje mięsa zmiel w maszynce i wymieszaj ze sobą.
  2. Do mięsa dodaj żółtka, tłuszcz ze smażenia wątróbki i przyprawy. Jeśli masz ochotę na słodko-kwaśne przełamanie wrzuć także suszoną żurawinę lub pieczone jabłko. Dokładnie wymieszaj.
  3. Przesiej mąkę do miski. Sparz mąkę wrzątkiem i wymieszaj łyżką, odstaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodaj jajka i sól, wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne.
  4. Rozwałkuj ciasto cienko na stolnicy posypanej mąką. Pokrój na kwadraty o boku 8 cm.
  5. Nałóż farsz na środek każdego kwadratu, złóż na pół i mocno sklej brzegi pierogów.
  6. Gotuj partiami w osolonym wrzątku przez trzy minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Po odsączeniu możesz je usmażyć na złocisty kolor lub podać w rosole.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Masz dość tego, że awokado szybko ciemnieje? Jest na to sposób
Masz dość tego, że awokado szybko ciemnieje? Jest na to sposób
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟