Pij kawę z tym mlekiem. Pozbędziesz się zgagi i innych dolegliwości
Nabierze kremowej konsystencji, a jej smak będzie lekko złagodzony - kawa z tym dodatkiem wpisze się w gusta fanów zabielonych, nieco słodszych naparów. Spożywanie jej w takim wydaniu nie jest tak szkodliwe, jak mogłoby się wydawać. Trzeba jednak znać umiar.
10.04.2024 16:52
Mleko skondensowane (zagęszczone), mimo że kojarzy się z gęstym ulepem, w rzeczywistości jest mlekiem, z którego usunięto wodę. Często mleko skondensowane jest słodzone, ale na rynku obecne są również produkty bez dodatku cukru. Dzięki odparowaniu wody mleko zagęszczone ma gładką i gęstą konsystencję oraz kremowy kolor. Dla wielu osób to idealny dodatek do kawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy warto pić kawę ze skondensowanym mlekiem?
Na wstępie warto podkreślić, że mleko skondensowane niesłodzone jest źródłem białka, tłuszczów, wapnia, witamin z grupy B, a także potasu. Tak naprawdę zawiera wszystko to, co mleko krowie, natomiast ze względu na redukcję wody, ilość tych składników może być nawet dwa razy większa w porównaniu ze zwykłym mlekiem.
Kawa z dodatkiem niesłodzonego mleka zagęszczonego ma nieco delikatniejszy smak i bardziej kremową konsystencję (taką tradycyjnie spożywa się m.in. w Tajlandii i Wietnamie). Ponadto dodatek mleka skondensowanego może zrównoważyć kwasowe pH kawy, a to z kolei ma szczególne znaczenie dla osób borykających się z problemami żołądkowymi i zgagą - taki napój będzie dla nich łagodniejszy.
Z badań opublikowanych w czasopiśmie "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wynika, że spożywanie kawy z mlekiem może łagodzić stany zapalne. Według naukowców polifenole z kawy połączone z aminokwasami z mleka mogą podwoić efekt przeciwzapalny na komórki odpornościowe człowieka. Skuteczność komórek odpornościowych w zwalczaniu stanów zapalnych była dwukrotnie wyższa, jeśli były one poddane działaniu kombinacji tych substancji w porównaniu z komórkami, do których dodano same polifenole.
Kawa ze skondensowanym mlekiem. Na co uważać?
W mleku zagęszczonym słodzonym największym wrogiem jest cukier, który nie tylko drastycznie zwiększa kaloryczność napoju, ale też w nadmiarze może prowadzić do insulinooporności, zaburzać gospodarkę hormonalną, sprzyjać infekcjom grzybiczym i bakteryjnym, a także pogarszać stan skóry. Niebezpieczny jest też zawarty w mleku skondensowanym tłuszcz szkodzący sercu oraz sprzyjający nadwadze i otyłości. Natomiast obecna w produkcie laktoza - węglowodan - wpływa negatywnie na działanie trzustki oraz w nadmiarze szkodzi cukrzykom.