Pilny komunikat GIS dla grzybiarzy. To może doprowadzić nawet do śmierci

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: podczas grzybobrania nie ma miejsca na ryzyko. Jedna nieprawidłowość może prowadzić do poważnego zatrucia, a w skrajnych przypadkach nawet śmierci. Zobacz, o których najczęstszych pomyłkach wspomniał GIS.

Sezon na grzyby w pełniSezon na grzyby w pełni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Łazarczyk

Grzybobranie to doskonały pomysł na spędzenie wolnego czasu z dala od miasta i towarzyszącego mu zgiełku. Na grzyby często wybieramy się z dziećmi, szkoląc je, krok po kroku, z podstaw dziedziny, która w naukowej terminologii zwie się mykologią. Skoro bierzemy na siebie taką odpowiedzialność, warto przekazywać im — już od najmłodszych lat — umiejętność rozróżniania grzybów jadalnych od trujących.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Ta bowiem, jak wszyscy doskonale wiemy, jest dla każdego fana grzybów po prostu niezbędna. Tu nie ma miejsca na ryzyko ani wątpliwości. Zawsze zbieramy tylko te okazy, których możliwości do spożycia jesteśmy pewni w stu jeden procentach. O pomyłkę nie jest przecież trudno, bo niektóre gatunki jadalne są myląco podobne do tych, które mogą przyczynić się nawet do naszej śmierci. To właśnie takie przypadki poruszył w swoim ostatnim wpisie na Facebooku Główny Inspektorat Sanitarny.

Najczęstsze pomyłki na grzybach

"Niejeden wygląda jak gołąbek, a okazuje się muchomorem" - czytamy we wpisie GIS-u na Facebooku. To prawda. Nawet te gatunki grzybów, które znamy niczym własną kieszeń, mają w naturze swoich odpowiedników, które są czasem nie tylko niejadalne, ale wręcz trujące. Ciekawym przykładem jest tu kurka i lisówka pomarańczowa — grzybowi bliźniacy, o których kiedyś już pisaliśmy.

Główny Inspektorat Sanitarny w swoim wpisie uwzględnił trzy najczęściej popełniane przez grzybiarzy-amatorów pomyłki. Każda z nich może kosztować nas zdrowie, dlatego lepiej wyuczyć się tego na pamięć.

  • Jadalna pieczarka biaława jest podobna do trującego muchomora jadowitego
  • Jadalna czubajka kania wygląda niemal identycznie, jak trujący muchomor plamisty
  • Gołąbek zielonawy, pyszny i jadalny grzyb, łatwo pomylić z trującym z muchomorem sromotnikowym, najbardziej trującym grzybem z polskich lasów

O tym pamiętaj zawsze!

Ważną kwestią jest również to, że nie zawsze jesteśmy w stanie odróżnić grzyba jadalnego od trującego. To dlatego mykolodzy podkreślają, żeby pod żadnym pozorem nie zbierać młodych, niewykształconych w pełni owocników grzybów. Jest to etap, w którym charakterystyczne dla każdego cechy nie zostały jeszcze rozwinięte, więc od pomyłki dzieli nas tylko jedna nierozsądna decyzja!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie