Pobudza lepiej niż filiżanka espresso. Pij na zdrowie

Te ziarna wyglądają jak połączenie orzeszków ziemnych, matchy i kawy, ale najwięcej wspólnego mają oczywiście z tym ostatnim. Delikatny smak i pobudzające działanie zaskoczy wszystkich kawoszy.

Postaw na zieloną kawęPostaw na zieloną kawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Świat rozkochał się w kawie — pija się ją na każdej szerokości geograficznej. Jej popularność to zasługa niemieckiego botanika Leonharda Rauwolfa. W 1573 roku przywiózł ziarna kawowca z Bliskiego Wschodu do Europy i rozpoczął kawową ekspansję. Dziś wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki tego napoju. Zamiast jednak po raz kolejny parzyć czarne, mocne ziarna, postaw na zieloną kawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie, banany i czekoladowa niespodzianka. Szybki i prosty deser

Czym jest zielona kawa?

Najważniejszą różnicą między klasyczną czarną kawą a tą zieloną jest brak procesu palenia. Dzięki temu zachowują swój naturalny, zielonkawy odcień, który odróżnia je wizualnie od ciemnobrązowych ziaren tradycyjnej kawy. Palenie zmienia smak, aromat i zawartość niektórych składników ziaren kawy. Dzięki temu napar z zielonych ziaren charakteryzuje się zupełnie innym profilem sensorycznym niż tradycyjna kawa. Ma on łagodny, lekko kwaskowaty smak. Opisywany jest jako bardziej ziemisty, trawiasty i lekko cierpki, co dla wielu osób stanowi znaczące odejście od dobrze znanego smaku palonej kawy. Aromat zielonej kawy jest również subtelniejszy i mniej intensywny, pozbawiony charakterystycznych palonych nut. Niektóre osoby twierdzą, że pobudzenie po zielonej kawie jest bardziej stopniowe i długotrwałe, bez nagłego wzrostu i spadku energii, który czasami występuje po wypiciu czarnej kawy.

Zdrowsza niż czarna

Zielona kawa jest bogatsza w pewne związki, które ulegają degradacji podczas palenia. Najbardziej znanym z nich jest kwas chlorogenowy, silny przeciwutleniacz, któremu przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera również inne polifenole, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), witaminę C oraz minerały takie jak magnez, potas, wapń, sód, żelazo, cynk i fosfor.

Ziarna zielonej kawy
Ziarna zielonej kawy © Adobe Stock | KATSUYOSHI TANAKA

Zielonej kawie przypisuje się wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych, głównie ze względu na wysoką zawartość kwasu chlorogenowego i innych przeciwutleniaczy. Kwas chlorogenowy może wpływać na metabolizm glukozy i tłuszczów, zmniejszając wchłanianie cukrów i wspomagając spalanie tłuszczu. Dzięki temu staje się wsparciem w procesie odchudzania. Zielona kawa może być wartościowym dodatkiem do diety, wspierającym proces odchudzania i poprawiającym ogólne samopoczucie. Warto jednak pamiętać, że kluczem do sukcesu jest zrównoważona dieta i zdrowy styl życia. Napój ten pomaga również w zwalczaniu wolnych rodników, które przyczyniają się do starzenia się organizmu i rozwoju wielu chorób. Kofeina zawarta w zielonej kawie może poprawiać koncentrację i zmniejszać uczucie zmęczenia.

Jak przygotować zieloną kawę?

Zieloną kawę można kupić w ziarnach lub mieloną. Ziarna są twardsze niż te palone, więc wymagają młynka o dużej mocy. Aby przygotować napar, należy zalać łyżeczkę mielonej kawy gorącą wodą o temperaturze 90 stopni, przykryć i zaparzać przez 5-10 minut. Można użyć zaparzacza tłokowego lub ekspresu przelewowego. Napar najlepiej pić pół godziny przed posiłkiem.

Zielona kawa ma ziołowo-goryczkowy smak, który można wzbogacić mlekiem, miodem, cytryną lub przyprawami korzennymi. Może być także bazą do zdrowych koktajli czy deserowych kremów

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują