Pobudza lepiej niż filiżanka espresso. Pij na zdrowie

Te ziarna wyglądają jak połączenie orzeszków ziemnych, matchy i kawy, ale najwięcej wspólnego mają oczywiście z tym ostatnim. Delikatny smak i pobudzające działanie zaskoczy wszystkich kawoszy.

Postaw na zieloną kawęPostaw na zieloną kawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Świat rozkochał się w kawie — pija się ją na każdej szerokości geograficznej. Jej popularność to zasługa niemieckiego botanika Leonharda Rauwolfa. W 1573 roku przywiózł ziarna kawowca z Bliskiego Wschodu do Europy i rozpoczął kawową ekspansję. Dziś wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki tego napoju. Zamiast jednak po raz kolejny parzyć czarne, mocne ziarna, postaw na zieloną kawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie, banany i czekoladowa niespodzianka. Szybki i prosty deser

Czym jest zielona kawa?

Najważniejszą różnicą między klasyczną czarną kawą a tą zieloną jest brak procesu palenia. Dzięki temu zachowują swój naturalny, zielonkawy odcień, który odróżnia je wizualnie od ciemnobrązowych ziaren tradycyjnej kawy. Palenie zmienia smak, aromat i zawartość niektórych składników ziaren kawy. Dzięki temu napar z zielonych ziaren charakteryzuje się zupełnie innym profilem sensorycznym niż tradycyjna kawa. Ma on łagodny, lekko kwaskowaty smak. Opisywany jest jako bardziej ziemisty, trawiasty i lekko cierpki, co dla wielu osób stanowi znaczące odejście od dobrze znanego smaku palonej kawy. Aromat zielonej kawy jest również subtelniejszy i mniej intensywny, pozbawiony charakterystycznych palonych nut. Niektóre osoby twierdzą, że pobudzenie po zielonej kawie jest bardziej stopniowe i długotrwałe, bez nagłego wzrostu i spadku energii, który czasami występuje po wypiciu czarnej kawy.

Zdrowsza niż czarna

Zielona kawa jest bogatsza w pewne związki, które ulegają degradacji podczas palenia. Najbardziej znanym z nich jest kwas chlorogenowy, silny przeciwutleniacz, któremu przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera również inne polifenole, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), witaminę C oraz minerały takie jak magnez, potas, wapń, sód, żelazo, cynk i fosfor.

Ziarna zielonej kawy
Ziarna zielonej kawy © Adobe Stock | KATSUYOSHI TANAKA

Zielonej kawie przypisuje się wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych, głównie ze względu na wysoką zawartość kwasu chlorogenowego i innych przeciwutleniaczy. Kwas chlorogenowy może wpływać na metabolizm glukozy i tłuszczów, zmniejszając wchłanianie cukrów i wspomagając spalanie tłuszczu. Dzięki temu staje się wsparciem w procesie odchudzania. Zielona kawa może być wartościowym dodatkiem do diety, wspierającym proces odchudzania i poprawiającym ogólne samopoczucie. Warto jednak pamiętać, że kluczem do sukcesu jest zrównoważona dieta i zdrowy styl życia. Napój ten pomaga również w zwalczaniu wolnych rodników, które przyczyniają się do starzenia się organizmu i rozwoju wielu chorób. Kofeina zawarta w zielonej kawie może poprawiać koncentrację i zmniejszać uczucie zmęczenia.

Jak przygotować zieloną kawę?

Zieloną kawę można kupić w ziarnach lub mieloną. Ziarna są twardsze niż te palone, więc wymagają młynka o dużej mocy. Aby przygotować napar, należy zalać łyżeczkę mielonej kawy gorącą wodą o temperaturze 90 stopni, przykryć i zaparzać przez 5-10 minut. Można użyć zaparzacza tłokowego lub ekspresu przelewowego. Napar najlepiej pić pół godziny przed posiłkiem.

Zielona kawa ma ziołowo-goryczkowy smak, który można wzbogacić mlekiem, miodem, cytryną lub przyprawami korzennymi. Może być także bazą do zdrowych koktajli czy deserowych kremów

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥