Podała dzieciom kotleta z fioletową papką. Nie wierzyły, gdy powiedziała, co to 

Fioletowe ziemniaki nie cieszą się popularnością w Polsce. Dzieciom więc trudno uwierzyć, że papka o nietypowym kolorze jest niczym innym, jak ziemniaczanym purée. Ten interesujący kolor bulw warto wykorzystać w diecie niejadków. Odmiana ta charakteryzuje się bowiem nie tylko intrygującym wyglądem, ale też cennymi walorami zdrowotnymi.

Fioletowe ziemniaki nie tylko wyglądają imponująco, są też wartościowe odżywczoFioletowe ziemniaki nie tylko wyglądają imponująco, są też wartościowe odżywczo
Źródło zdjęć: © Mat. własne, Pixabay

Mają wiele wspólnego ze swoimi zwyczajnymi kuzynami, odróżnia je jednak kolor, za który odpowiadają naturalne barwniki. Te same znajdziemy w aronii, czarnej porzeczce czy czerwonym winogronie. To antocyjany, które nie tylko barwią, ale wykazują też szereg prozdrowotnych właściwości. To między innymi dlatego warto znaleźć miejsce w diecie na fioletowe ziemniaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może powstać po połączeniu gołąbków i rolady? Ciekawy i mega smaczny obiad dla całej rodziny

Pochodzenie i właściwości zdrowotne fioletowych ziemniaków. Czy są lepsze od zwyczajnych?

Istnieje wiele odmian fioletowych ziemniaków, a jedną z najpopularniejszych jest odmiana Viteloette. Ziemniaki te pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie były uprawiane przez rdzennych mieszkańców Andów już ponad 4000 lat temu. Do Europy zostały sprowadzone przez hiszpańskich konkwistadorów w XVI wieku, ale nie zdobyły tam dużej popularności. Dopiero w XIX wieku zaczęły być cenione we Francji. Obecnie uprawiane są głównie tam i w Niemczech, ale można je znaleźć także w innych krajach. Do Polski trafiły w latach 70.

Fioletowe ziemniaki Viteloette zawierają dużo skrobi, błonnika, potasu, witaminy C i kwasu foliowego, podobnie jak białe ziemniaki. Jednak to, co odróżnia je od innych odmian, to wysoka zawartość antocyjanów - naturalnych barwników roślinnych o silnym działaniu antyoksydacyjnym. To antocyjany odpowiadają za intensywny kolor ziemniaków Viteloette. Barwniki te mają także korzystny wpływ na organizm człowieka, ponieważ mogą zapobiegać lub łagodzić wiele chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, nowotwory czy choroba Alzheimera.

Smaczne, zdrowe i wizualnie atrakcyjne fioletowe ziemniaki urozmaicą posiłki dla dzieci
Smaczne, zdrowe i wizualnie atrakcyjne fioletowe ziemniaki urozmaicą posiłki dla dzieci © mat. prywatne

Jak smakują fioletowe ziemniaki?

Nie bez znaczenia jest również to, jak fioletowy ziemniak prezentuje się na talerzu. Według psychologii kolorów fiolet kojarzymy z luksusem, ale też magią i energią. Wiele wspólnego z tym skojarzeniem mają fioletowe warzywa i owoce. To ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów i flawonoidów, dzięki którym produkty te działają jak eliksir młodości.

Fioletowe ziemniaki viteloette od znanych nam klasycznych odmian różnią się nie tylko kolorem, ale także smakiem i konsystencją (choć nieznacznie). Mają delikatny, orzechowy aromat i lekko słodki posmak. Są też bardziej zwarte i mniej wodniste niż białe ziemniaki, dlatego doskonale nadają się do smażenia i pieczenia. Można je podawać jako dodatek do mięs, ryb lub warzyw, albo jako składnik sałatek, zapiekanek czy zup.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze