Podała dzieciom kotleta z fioletową papką. Nie wierzyły, gdy powiedziała, co to 

Fioletowe ziemniaki nie cieszą się popularnością w Polsce. Dzieciom więc trudno uwierzyć, że papka o nietypowym kolorze jest niczym innym, jak ziemniaczanym purée. Ten interesujący kolor bulw warto wykorzystać w diecie niejadków. Odmiana ta charakteryzuje się bowiem nie tylko intrygującym wyglądem, ale też cennymi walorami zdrowotnymi.

Fioletowe ziemniaki nie tylko wyglądają imponująco, są też wartościowe odżywczoFioletowe ziemniaki nie tylko wyglądają imponująco, są też wartościowe odżywczo
Źródło zdjęć: © Mat. własne, Pixabay
SKOMENTUJ

Mają wiele wspólnego ze swoimi zwyczajnymi kuzynami, odróżnia je jednak kolor, za który odpowiadają naturalne barwniki. Te same znajdziemy w aronii, czarnej porzeczce czy czerwonym winogronie. To antocyjany, które nie tylko barwią, ale wykazują też szereg prozdrowotnych właściwości. To między innymi dlatego warto znaleźć miejsce w diecie na fioletowe ziemniaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Pochodzenie i właściwości zdrowotne fioletowych ziemniaków. Czy są lepsze od zwyczajnych?

Istnieje wiele odmian fioletowych ziemniaków, a jedną z najpopularniejszych jest odmiana Viteloette. Ziemniaki te pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie były uprawiane przez rdzennych mieszkańców Andów już ponad 4000 lat temu. Do Europy zostały sprowadzone przez hiszpańskich konkwistadorów w XVI wieku, ale nie zdobyły tam dużej popularności. Dopiero w XIX wieku zaczęły być cenione we Francji. Obecnie uprawiane są głównie tam i w Niemczech, ale można je znaleźć także w innych krajach. Do Polski trafiły w latach 70.

Fioletowe ziemniaki Viteloette zawierają dużo skrobi, błonnika, potasu, witaminy C i kwasu foliowego, podobnie jak białe ziemniaki. Jednak to, co odróżnia je od innych odmian, to wysoka zawartość antocyjanów - naturalnych barwników roślinnych o silnym działaniu antyoksydacyjnym. To antocyjany odpowiadają za intensywny kolor ziemniaków Viteloette. Barwniki te mają także korzystny wpływ na organizm człowieka, ponieważ mogą zapobiegać lub łagodzić wiele chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, nowotwory czy choroba Alzheimera.

Smaczne, zdrowe i wizualnie atrakcyjne fioletowe ziemniaki urozmaicą posiłki dla dzieci
Smaczne, zdrowe i wizualnie atrakcyjne fioletowe ziemniaki urozmaicą posiłki dla dzieci © mat. prywatne

Jak smakują fioletowe ziemniaki?

Nie bez znaczenia jest również to, jak fioletowy ziemniak prezentuje się na talerzu. Według psychologii kolorów fiolet kojarzymy z luksusem, ale też magią i energią. Wiele wspólnego z tym skojarzeniem mają fioletowe warzywa i owoce. To ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów i flawonoidów, dzięki którym produkty te działają jak eliksir młodości.

Fioletowe ziemniaki viteloette od znanych nam klasycznych odmian różnią się nie tylko kolorem, ale także smakiem i konsystencją (choć nieznacznie). Mają delikatny, orzechowy aromat i lekko słodki posmak. Są też bardziej zwarte i mniej wodniste niż białe ziemniaki, dlatego doskonale nadają się do smażenia i pieczenia. Można je podawać jako dodatek do mięs, ryb lub warzyw, albo jako składnik sałatek, zapiekanek czy zup.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie