PoradyPodkładka w mięsie ma specjalne zastosowanie. Mało kto zdaje sobie sprawę

Podkładka w mięsie ma specjalne zastosowanie. Mało kto zdaje sobie sprawę

Czym jest podkładka pod mięsem paczkowanym? Wyjaśniamy
Czym jest podkładka pod mięsem paczkowanym? Wyjaśniamy
Źródło zdjęć: © Canva | etorres69
30.01.2024 09:40

Kupując paczkowane mięso, zastanawiasz się zawsze, do czego służy tajemnicza podkładka na dnie opakowania? Czy to jedna ze sztuczek producentów, mająca na celu zwiększenie gramatury produktu? Nie tym razem. Wyjaśniamy tę kwestię raz na zawsze.

Bądźmy do bólu szczerzy. Producenci żywności sami zasłużyli sobie na to, żeby traktować ich wyroby z pewną dozą podejrzliwości. O tym, do jakich sztuczek, trików, a często i zwykłych machlojek dopuszczają się tacy przemysłowcy, pisaliśmy już nieraz. Wie o tym zresztą każdy, kto śledzi Katarzynę Bosacką czy innych "tropicieli" producenckich matactw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy więc w paczkowanym mięsie widzimy nieznanego pochodzenia, tajemniczą wkładkę, naturalną reakcją jest podejrzenie, że i tym razem dochodzi do jakiejś formy próby oszukania nas i namówienia na wydanie pieniędzy. Tym razem musimy jednak stać się adwokatem diabła i usprawiedliwić obecność rzeczonego kawałka materiału. Został tam wsadzony ze słusznego powodu.

Czym jest materiałowa wkładka w mięsie?

Pewnie wiesz już o tym, że mycie mięsa drobiowego przynosi nam często więcej zagrożenia, niż pożytku. Drobnoustroje z mięsa i tak zostaną wyeliminowane podczas obróbki termicznej, a nieostrożne mycie kurczaka sprzyja roznoszeniu bakterii po całej kuchni. W płynach, które wyciekły z mięsa, jest równie dużo tego rodzaju mikroorganizmów, co na jego powierzchni. I właśnie w tym celu producenci umieszczają w opakowaniach z mięsem wkładki.

Podkładka pod mięsem ma swoje konkretne zadanie
Podkładka pod mięsem ma swoje konkretne zadanie© Canva | sergeyryzhov

Ten niepozorny kawałek materiału umieszczony zwykle pod mięsem, ma za zadanie wchłonąć wodę, osocze i krew, które wypływają z produktu podczas jego przebywania w lodówce. Dzięki takiemu zabiegowi, kiedy otwieramy paczkę z mięsem, żaden płyn nie spływa nam po rękach, roznosząc tym samym niebezpieczne drobnoustroje po blacie, szafkach i podłodze.

Podkładka na patelni

Być może zdarzyła ci się kiedyś sytuacja, w której podkładka z mięsa mielonego wpadła ci razem z wieprzowiną czy indykiem na patelnię. A może nawet spędziła tam kilka chwil, a ty teraz zamartwiasz się, czy przygotowywany przez ciebie posiłek będzie bezpieczny do spożycia? Spokojnie, wszystko gra! Nie istnieją badania, według których podkładka jest groźna dla zdrowia i dopóki jej struktura się nie rozerwała, twoja potrawa jest jak najbardziej bezpieczna.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także