Podkładka w mięsie ma specjalne zastosowanie. Mało kto zdaje sobie sprawę

Kupując paczkowane mięso, zastanawiasz się zawsze, do czego służy tajemnicza podkładka na dnie opakowania? Czy to jedna ze sztuczek producentów, mająca na celu zwiększenie gramatury produktu? Nie tym razem. Wyjaśniamy tę kwestię raz na zawsze.

Czym jest podkładka pod mięsem paczkowanym? WyjaśniamyCzym jest podkładka pod mięsem paczkowanym? Wyjaśniamy
Źródło zdjęć: © Canva | etorres69

Bądźmy do bólu szczerzy. Producenci żywności sami zasłużyli sobie na to, żeby traktować ich wyroby z pewną dozą podejrzliwości. O tym, do jakich sztuczek, trików, a często i zwykłych machlojek dopuszczają się tacy przemysłowcy, pisaliśmy już nieraz. Wie o tym zresztą każdy, kto śledzi Katarzynę Bosacką czy innych "tropicieli" producenckich matactw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Kiedy więc w paczkowanym mięsie widzimy nieznanego pochodzenia, tajemniczą wkładkę, naturalną reakcją jest podejrzenie, że i tym razem dochodzi do jakiejś formy próby oszukania nas i namówienia na wydanie pieniędzy. Tym razem musimy jednak stać się adwokatem diabła i usprawiedliwić obecność rzeczonego kawałka materiału. Został tam wsadzony ze słusznego powodu.

Czym jest materiałowa wkładka w mięsie?

Pewnie wiesz już o tym, że mycie mięsa drobiowego przynosi nam często więcej zagrożenia, niż pożytku. Drobnoustroje z mięsa i tak zostaną wyeliminowane podczas obróbki termicznej, a nieostrożne mycie kurczaka sprzyja roznoszeniu bakterii po całej kuchni. W płynach, które wyciekły z mięsa, jest równie dużo tego rodzaju mikroorganizmów, co na jego powierzchni. I właśnie w tym celu producenci umieszczają w opakowaniach z mięsem wkładki.

Podkładka pod mięsem ma swoje konkretne zadanie
Podkładka pod mięsem ma swoje konkretne zadanie © Canva | sergeyryzhov

Ten niepozorny kawałek materiału umieszczony zwykle pod mięsem, ma za zadanie wchłonąć wodę, osocze i krew, które wypływają z produktu podczas jego przebywania w lodówce. Dzięki takiemu zabiegowi, kiedy otwieramy paczkę z mięsem, żaden płyn nie spływa nam po rękach, roznosząc tym samym niebezpieczne drobnoustroje po blacie, szafkach i podłodze.

Podkładka na patelni

Być może zdarzyła ci się kiedyś sytuacja, w której podkładka z mięsa mielonego wpadła ci razem z wieprzowiną czy indykiem na patelnię. A może nawet spędziła tam kilka chwil, a ty teraz zamartwiasz się, czy przygotowywany przez ciebie posiłek będzie bezpieczny do spożycia? Spokojnie, wszystko gra! Nie istnieją badania, według których podkładka jest groźna dla zdrowia i dopóki jej struktura się nie rozerwała, twoja potrawa jest jak najbardziej bezpieczna.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze