Podkładka w mięsie ma specjalne zastosowanie. Mało kto zdaje sobie sprawę

Kupując paczkowane mięso, zastanawiasz się zawsze, do czego służy tajemnicza podkładka na dnie opakowania? Czy to jedna ze sztuczek producentów, mająca na celu zwiększenie gramatury produktu? Nie tym razem. Wyjaśniamy tę kwestię raz na zawsze.

Podkładka w mięsie ma specjalne zastosowanie. Mało kto zdaje sobie sprawęCzym jest podkładka pod mięsem paczkowanym? Wyjaśniamy
Źródło zdjęć: © Canva | etorres69
SKOMENTUJ

Bądźmy do bólu szczerzy. Producenci żywności sami zasłużyli sobie na to, żeby traktować ich wyroby z pewną dozą podejrzliwości. O tym, do jakich sztuczek, trików, a często i zwykłych machlojek dopuszczają się tacy przemysłowcy, pisaliśmy już nieraz. Wie o tym zresztą każdy, kto śledzi Katarzynę Bosacką czy innych "tropicieli" producenckich matactw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Kiedy więc w paczkowanym mięsie widzimy nieznanego pochodzenia, tajemniczą wkładkę, naturalną reakcją jest podejrzenie, że i tym razem dochodzi do jakiejś formy próby oszukania nas i namówienia na wydanie pieniędzy. Tym razem musimy jednak stać się adwokatem diabła i usprawiedliwić obecność rzeczonego kawałka materiału. Został tam wsadzony ze słusznego powodu.

Czym jest materiałowa wkładka w mięsie?

Pewnie wiesz już o tym, że mycie mięsa drobiowego przynosi nam często więcej zagrożenia, niż pożytku. Drobnoustroje z mięsa i tak zostaną wyeliminowane podczas obróbki termicznej, a nieostrożne mycie kurczaka sprzyja roznoszeniu bakterii po całej kuchni. W płynach, które wyciekły z mięsa, jest równie dużo tego rodzaju mikroorganizmów, co na jego powierzchni. I właśnie w tym celu producenci umieszczają w opakowaniach z mięsem wkładki.

Podkładka pod mięsem ma swoje konkretne zadanie
Podkładka pod mięsem ma swoje konkretne zadanie © Canva | sergeyryzhov

Ten niepozorny kawałek materiału umieszczony zwykle pod mięsem, ma za zadanie wchłonąć wodę, osocze i krew, które wypływają z produktu podczas jego przebywania w lodówce. Dzięki takiemu zabiegowi, kiedy otwieramy paczkę z mięsem, żaden płyn nie spływa nam po rękach, roznosząc tym samym niebezpieczne drobnoustroje po blacie, szafkach i podłodze.

Podkładka na patelni

Być może zdarzyła ci się kiedyś sytuacja, w której podkładka z mięsa mielonego wpadła ci razem z wieprzowiną czy indykiem na patelnię. A może nawet spędziła tam kilka chwil, a ty teraz zamartwiasz się, czy przygotowywany przez ciebie posiłek będzie bezpieczny do spożycia? Spokojnie, wszystko gra! Nie istnieją badania, według których podkładka jest groźna dla zdrowia i dopóki jej struktura się nie rozerwała, twoja potrawa jest jak najbardziej bezpieczna.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia