Pokazała, ile zapłaciła za obiad nad morzem. Internauci się dziwą

Ile trzeba zapłacić za obiad nad morzem dla czteroosobowej rodziny? Sugerując się paragonami grozy krążącymi w sieci, kwota sięgnąć może dobrych kilkuset złotych. Może, ale nie musi. Przekonuje o tym czytelniczka portalu INNPoland.pl, która wraz z rodziną postanowiła odpocząć z dala od dużych nadmorskich kurortów. Tam, gdzie stołowała się z bliskimi, nie trzeba było głęboko sięgać do portfela.

ObrazekObiad nad morzem nie musi kosztować majątku - Pyszności; Fot. Pixabay

"Drożyna, drożyzna i jeszcze raz drożyzna" słychać zewsząd od osób, które urlop spędziły nad polskim morzem. Już nawet nie Tatry z wywindowanymi cenami oscypków czy warszawskie restauracje ze schabowym za 100 zł drażnią tak, jak paragony grozy znad morza. Kukurydza od sprzedawcy z plaży za 15 zł, kubek z owocami za 20 zł, nie wspominając o sławetnych gofrach. Wysokie ceny nie są jednak regułą. Zatem jak zjeść porządny obiad nad morzem i nie zwariować?

Obiad nad morzem nie musi być drogi. Pokazała paragon

Drożyzna wakacji nie ma. Ale nie znaczy to, że na każdym kroku będziemy bezlitośnie pozbawiani każdego grosza. O tym opowiedziała czytelniczka portalu INNPoland.pl. Z nadesłanego do redakcji paragonu wynika, że za obiad nad morzem dla czteroosobowej rodziny zapłaciła niecałe 200 zł. Kobieta wypoczywała w powiecie puckim, dokładniej w miejscowości Karwia.

Kobieta z mężem i dwojgiem dzieci udała się do jednego z barów zlokalizowanych w nadmorskiej miejscowości. Tam zamówili smażonego dorsza (2 × 100 gramów, łącznie 34 zł), zestaw ze smażoną flądrą (35,90 zł) i zestaw ze smażonym halibutem (44,90 zł), dla podopiecznych zaś wybrano dwie pozycje z menu dziecięcego (2 × 22 zł). Na paragonie widnieją jeszcze dwa piwa beczkowe 0,3 l (10 zł). Łącznie zamówienie kosztowało nieco ponad 180 zł.

Obrazek
Obiad nad morzem najlepiej kupować z dala od promenad - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jak nie wydać majątku podczas wakacji nad morzem?

Najdrożej jest w popularnych dużych nadmorskich kurortach, zwłaszcza w lokalach blisko promenad. Znane są paragony grozy np. z Kołobrzegu. Warto jednak wiedzieć, że to największa miejscowość turystyczna nad polskim Bałtykiem. Karwia zaś jest niewielka, ale znajdziemy tam i piaszczyste plaże, i miejsca serwujące lokalną kuchnię. Jest mniej tłoczno i dużo taniej.

Jeśli wypoczywamy w popularnych nadmorskich miejscowościach, warto poszukać restauracji znajdujących się nieco dalej od centrum czy promenad. Knajpki położone na uboczu są tańsze, a przez to, że zazwyczaj nastawione są na klienta stałego, a nie jednorazowe odwiedziny przypadkowego turysty, stawiają na dobrej jakości jedzenie i duże porcje.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej