Pokazała, ile zapłaciła za obiad nad morzem. Internauci się dziwą

Ile trzeba zapłacić za obiad nad morzem dla czteroosobowej rodziny? Sugerując się paragonami grozy krążącymi w sieci, kwota sięgnąć może dobrych kilkuset złotych. Może, ale nie musi. Przekonuje o tym czytelniczka portalu INNPoland.pl, która wraz z rodziną postanowiła odpocząć z dala od dużych nadmorskich kurortów. Tam, gdzie stołowała się z bliskimi, nie trzeba było głęboko sięgać do portfela.

ObrazekObiad nad morzem nie musi kosztować majątku - Pyszności; Fot. Pixabay
SKOMENTUJ

"Drożyna, drożyzna i jeszcze raz drożyzna" słychać zewsząd od osób, które urlop spędziły nad polskim morzem. Już nawet nie Tatry z wywindowanymi cenami oscypków czy warszawskie restauracje ze schabowym za 100 zł drażnią tak, jak paragony grozy znad morza. Kukurydza od sprzedawcy z plaży za 15 zł, kubek z owocami za 20 zł, nie wspominając o sławetnych gofrach. Wysokie ceny nie są jednak regułą. Zatem jak zjeść porządny obiad nad morzem i nie zwariować?

Obiad nad morzem nie musi być drogi. Pokazała paragon

Drożyzna wakacji nie ma. Ale nie znaczy to, że na każdym kroku będziemy bezlitośnie pozbawiani każdego grosza. O tym opowiedziała czytelniczka portalu INNPoland.pl. Z nadesłanego do redakcji paragonu wynika, że za obiad nad morzem dla czteroosobowej rodziny zapłaciła niecałe 200 zł. Kobieta wypoczywała w powiecie puckim, dokładniej w miejscowości Karwia.

Kobieta z mężem i dwojgiem dzieci udała się do jednego z barów zlokalizowanych w nadmorskiej miejscowości. Tam zamówili smażonego dorsza (2 × 100 gramów, łącznie 34 zł), zestaw ze smażoną flądrą (35,90 zł) i zestaw ze smażonym halibutem (44,90 zł), dla podopiecznych zaś wybrano dwie pozycje z menu dziecięcego (2 × 22 zł). Na paragonie widnieją jeszcze dwa piwa beczkowe 0,3 l (10 zł). Łącznie zamówienie kosztowało nieco ponad 180 zł.

Obrazek
Obiad nad morzem najlepiej kupować z dala od promenad - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jak nie wydać majątku podczas wakacji nad morzem?

Najdrożej jest w popularnych dużych nadmorskich kurortach, zwłaszcza w lokalach blisko promenad. Znane są paragony grozy np. z Kołobrzegu. Warto jednak wiedzieć, że to największa miejscowość turystyczna nad polskim Bałtykiem. Karwia zaś jest niewielka, ale znajdziemy tam i piaszczyste plaże, i miejsca serwujące lokalną kuchnię. Jest mniej tłoczno i dużo taniej.

Jeśli wypoczywamy w popularnych nadmorskich miejscowościach, warto poszukać restauracji znajdujących się nieco dalej od centrum czy promenad. Knajpki położone na uboczu są tańsze, a przez to, że zazwyczaj nastawione są na klienta stałego, a nie jednorazowe odwiedziny przypadkowego turysty, stawiają na dobrej jakości jedzenie i duże porcje.

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza