Polacy używają na potęgę i nie wiedzą, jak sobie szkodzą. Najgorszy rodzaj cynamonu
W okresie świątecznym w kuchni prawie wszystko pachnie cynamonem. Aromatyczna przyprawa często występuje już w postaci proszku. Zmielony jest o wiele łatwiejszy do użycia. Jednak mało kto czyta etykiety. Tymczasem do Polski cynamon jest importowany z różnych źródeł – najczęściej z Chin i Cejlonu. Chociaż obydwa charakteryzuje podobny zapach, ich właściwości są zgoła inne. Ten tańszy może być szkodliwy dla wątroby.
Na opakowaniach z mielonym cynamonem często nawet nie ma informacji, skąd pochodzi przyprawa. Jednak cynamon importowany z Cejlonu ma o wiele bardziej delikatny, kwiatowy aromat i słodszy smak. Cynamon chiński jest bardziej intensywny, wręcz ostry. Różnica jest najbardziej widoczna w laskach cynamonu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak odróżnić cynamon chiński od cejlońskiego?
Najłatwiej porównań korę cynamonu. Grubsza, twarda, bardziej spłaszczona i o ciemniejszym kolorze pochodzi z Chin. Nazywana też kasją jest popularną bazą do perfum i olejków aromatycznych. W Azji produkowane są z niej słodycze, jest dodawana do kawy, czekolady i aromatyzowanych herbat. Ten produkt jest tańszy od cynamonu z Cejlonu, ponieważ drzewka są łatwiejsze w uprawie. Niestety, przyprawa chińska zawiera więcej kumaryny, która w nadmiarze jest niebezpieczna dla zdrowia.
Kora cynamonu cejlońskiego jest cieńsza, jaśniejsza i bardziej krucha. Laski z łatwością się łamią, uwalniając subtelny aromat. Taki cynamon bez problemu zetrzesz w domu na małej tarce do przypraw. Jeśli nie jesteś pewien, podpowiedzą jest cena. Drzewka cejlońskie są bardziej wymagające w uprawie, więc ich kora jest droższa od kuzynki z Chin.
Niebezpieczna kumaryna w cynamonie
W niewielkich ilościach kumaryna nie jest szkodliwa, ale w nadmiarze może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Zbyt duże spożycie cynamonu objawia się poceniem, mdłościami i wymiotami. U osób z jelitem drażliwym mogą wystąpić biegunki.
W cynamonie chińskim zawartość kumaryn to ok. 1 proc. Wydaje się niewiele, ale dla porównania w przyprawie z Cejlonu jest ich zaledwie 0,004 proc, czyli nawet 250 razy mniej, co robi ogromną różnicę.
Ile kosztuje cynamon?
Najpopularniejszy cynamon mielony sprzedawany jest w niewielkich opakowaniach po 15 g w cenie 2-3 złotych. W przypadku kory cynamon chińskiego cena za kilogram to ok. 60-90 zł, więc za opakowanie 15 g zapłacisz ok. 1 złotówki.
Cynamon z Cejlonu sprzedawany jest w cenie 200-250 zł za kilogram, co daje cenę ok. 4 zł za 15 g. W przypadku droższego produktu na etykiecie często widnieje informacja, że jest to cynamon prawdziwy.